dimecres, de novembre 13, 2013

205.- Comentaris

205.-  Comentaris.-


Mossos.- Tinc la sensació de que el tema dels Mossos i la seva actuació al Raval de Barcelona va per mal camí. No es tracta de justificar la actuació del la policia catalana, al contrari: si hi ha hagut una mala praxis, una actuació desmesurada sancionable i/o penalment punible, dons que s’aclareixi i s’apliqui el que correspongui. I la Conselleria, que actuï amb diligència.   Però aquesta insistència permanent en la emissió de les imatges, la demonització de tot el cos policial, els problemes derivats dels informes policials, etc...em sembla que no condueix a res que no sigui  crear un desprestigi dels Mossos. Les coses no son mai perquè sí i son, sempre, el resultat  d’una  causa - efecte. I ara resulta, segons alguna font[1], que hi ha sectors que, quan necessiten ajut policial, recorren a la Guàrdia Civil...  Vagi per endavant que, a l’hora de parlar de policia, sempre he tingut la sospita de que les policies en el món democràtic, inclosa la nostra (deixant de banda aquesta qüestió en els països no democràtics, en els que aquests cossos actuen com autèntics elements repressius de la ciutadania), tenen com a primera funció, tot i que mai dita obertament, la protecció de l’Estat que els paga dels suposats enemics externs i interns. I a mostra d’exemple, la actuació de la Policia Nacional en la sèrie de fets escaiguts aquí   a casa, a Catalunya (l’enemic intern), tant durant l’últim procés electoral com en el famós cas “Camarga”. A partir d’aquí, que cada un  s’ho miri com millor li sembli.

València.- El PP, a través del Sr. Fabra, ha tancat la RTVV. No és una sorpresa.  Vicent Sanchís, bon coneixedor del País Valencià té un article titulat La fallida total del “model d’èxit[2] en el que explica la correlació de fets que han portat al tancament de la RTVV. Vist el text, poques coses queden per dir. Però no vull que se’m quedi al pap una qüestió: els treballadors ara estan en vaga i critiquen  el que entenen que ha estat una gestió nefasta, una censura gairebé permanent i, per tant, la absència de llibertat informativa en l'ens. Sembla que tot és cert. Entenc que, des del començament  de la crisi, denunciar el que es pogués considerar com una anomalia dins de la pròpia empresa és gairebé un suïcidi laboral, però aquestes situacions d’irregularitat de la RTVV, ¿mai han pogut ser denunciades per tots aquests que diuen que les han patit? RTVV va ser creada el 1989, és a dir fa vint - i - quatre anys,  ¿ni en aquells  anys de triomfalisme econòmic (que malauradament ens ha portat fins a la situació actual) era possible una crítica? Les queixes d’ara,  potser ens serviran per entendre més i millor el per què de tot plegat. Però potser també que arriben un pel tard. Per què no abans? Necessitaríem resposta.

La doctrina Parot.- Es van mantenint les crítiques a la sentència del tribunal d’Estrasburg i les demandes de justícia  és refermen a cada nou alliberat per  causa de la famosa sentència, especialment dels condemnats per terrorisme. Vagi per endavant que en cap cas pretenc justificar a aquesta gent que anaven per la vida matant i fotent bombes: no tenen justificació. Però  per altra banda, entenc que aquesta gent ja va ser jutjada i els tribunals es varen pronunciar amb sentències concretes que ens podien agradar o no, però sobre ells  en stricto sensu, ja s’havia fet justícia. ¿Quina justícia demanen dons les Associacions  de víctimes del terrorisme i quina demanaran ara quant el propi Tribunal Suprem[3] ha hagut d’autoimmolar-se anul·lant la retroactivitat de la seva pròpia doctrina?. Hi ha vegades en que aquella recta línea vermella que separa la justícia de la venjança, sembla que no ho sigui tant, de recte...


Uns breus comentaris sobre el Sr. Navarro i el Sr. Montoro. En el primer cas, fer constar que tinc la sensació de que el líder del PSC ens ha tornat absolutament abduït pels seus companys del PSOE, després de la trobada el darrer cap de setmana a Madrid. Desgraciadament temo que no trigarem a corroborar-ho. El Sr. Montoro, en declaracions a TV3, va i ens diu que Espanya està sortint de la crisi gràcies a les exportacions de Catalunya. Les interpretacions del que diu és evident que en  poden ser moltes, però ¿no està dient que no ens deixaran anar perquè sense nosaltres no se’n sortiran...? És un reconeixement tàcit de que som imprescindibles?





J. Vinyeta
13 de Novembre del 2013



[1] Milian Mestre a 8tv
[2] Diari El Punt Avui.- 9 de Novembre, pàg. 18
[3] La pressió mediàtica i política  davant del que es considerava tebior en la aplicació de la Llei  als condemnats per terrorisme, empeny al Suprem a buscar una drecera per endurir-les suprimint els beneficis penitenciaris que establia la Llei per aquells penats. Pel que s’ha vist, la mesura va ser  més populista  que justada a dret.