dijous, de novembre 07, 2013

204.- Moviments?

204.-  Moviments?.- 


A Madrid.- Diuen que el Sr. Rajoy ha donat ordres de que els ministres i executius del PP moderin les seves declaracions i actituds respecta del “tema catalán”.  No sé fins a quin punt podem considerar-ho una possibilitat real de apaivagament. Tampoc  sé si el Sr. Rajoy té permís de l’oligarquia que el controla, de la FAES que el deu assessorar  o directament del Sr. Aznar que sembla que és el que el mana,  per tirar endavant una iniciativa d’aquest tipus i per tant, haurem d’esperar veure – sentir si hi ha una certa calma després de la tempesta, o no ha estat més que un oreig passatger  que per breus moments semblava que s’emportava la tempesta.  Benvinguda sigui si és certa, aquesta iniciativa, més que res per no haver de vomitar diàriament en sentir bramar a l’esfera nuclear madrilenya. Si això és cert, haig d’entendre, i m’agradaria poder-ho  corroborar, que una part de la intel·lectualitat de la capital potser també quedarà alliberada de determinats compromisos que podem imaginar i potser que els sentim opinar sobre  una senzilla manifestació democràtica, clarament assimilable per qualsevol amb un mínim de llums, cosa que fins avui sembla que tinguin prohibida.

També pot haver passat que hagin estès alguna mirada més enllà de l’altiplà i hagin començat a entendre que, a cada  exabrupte, menyspreu o negació, augmentava exponencialment el nombre de secessionistes. Però si ha estat per aquesta última raó, potser arriben un pel tard. ¿O serà perquè comencen a entendre que el problema neix d’una societat civil que, prenen força dia a dia, arriba per sobrepassar la  classe política que, per pura supervivència,  ha de posar-se a la cresta de la onada? Tan de bo fos per això  últim. Voldria dir que comencen a entendre  l’origen del problema. De totes maneres, aquest possible canvi en les formes no crec jo que sigui sinònim de modificació, al menys de cara en fora, del no permanent a que estem sotmesos. Aparentar no vol dir ser.

Els Bisbes.- Tots els Bisbes de Catalunya, llevat del Bisbe de San Feliu (no  s’han indicat el motius de l’absència del Prelat) reunits en la que és la  reunió  Nº 208 de la Conferència Episcopal Tarraconense[1], ha seguit les passes marcades per un grup d’intel·lectuals cristians catalans[2] primer i del Bisbe F. Pardo de Girona després i, amb data 31 d’Octubre, han emès un comunicat en el que denuncien davant de la Conferencia Episcopal Española el que  “[...]  creiem que produeix un greu escàndol a molts membres [...] de les nostres Diòcesis i també a nosaltres, el fet de que Canal de televisió 13tv [...] en alguns dels seus informatius i tertúlies, opti pel menyspreu, la desqualificació i fins i tot l’insult. Demanem [...] sigui sempre factor de comprensió i diàleg responsable.”

L’article dels intel·lectuals catalans és més dur en contingut i, després d’una argumentació en la necessitat de diàleg  diu, entre moltes altres coses: “[En determinats programes] L’insult,, la desqualificació personal, la utilització de la fal·làcia i la demagògia [...] son les actituds que regnen en aquests programes...” I afegeixen: “Aquest tipus de programes escandalitzen no solament cristians, si no també agnòstics i ateus  [...]  perplexos davant la intoxicació mediàtica...”

“És especialment dolorós i difícilment comprensible que alguns programes d’aquesta tipologia tinguin acollida en els mitjans de comunicació, la participació majoritària dels quals pertany a la Conferència Episcopal Espanyola [...] programes que entren en col·lisió frontal [...] amb l’ ètica de l’Evangeli...”

  “La recerca de l’audiència valent-se de la confrontació, l’insult, la violència verbal, la paraula feridora i grollera no es pot justificar en cap cas i, encara  menys, si es tracta d’una cadena que sosté en gran part la Conferencia Episcopal Espanyola i que hauria de ser, per això mateix, exemple de pacificació, de diàleg i de recerca de la convivència harmònica entre tots els ciutadans”

Dons bé, així estan les coses. No sé  si els Rouco Varela Boys entraran a considerar la actitud dels seus subordinats, clarament fora de les més elementals normes de convivència i generadora d’odi  racial vers un col·lectiu molt concret, i tindran en compte les recomanacions dels seus propis companys i dels signants del document, gent de gran significació en el món cristià català.  Només recordar que ja fa anys varen haver de despatxar a algú que anava pel mateix camí i sobre el que varen ploure queixes molt i molt similars[3]. Veurem que passa.



J.  Vinyeta
6 d’octubre de 2013





[2] L’article es titula:  13 TV o la destrucció del diàleg.--- http://catalunyareligio.cat/articles/47228
[3] Federico Jiménez  Losantos, a la COPE