dijous, de maig 27, 2021

734.- Respecta, confiança i lleialtat

 734.-  Respecta, confiança i lleialtat.-

Utilitzo les mateixes paraules que el mateix President dirigeix als votants de Junts[1], respecta de la unitat necessària i  de ser allò que les tres paraules representen i defineixen en la relació que Junts han de tenir amb ER. Son tres paraules incondicionals en qualsevol relació, és cert. Però el problema està, en el meu entendre, que no hi haurà reciprocitat per part d’ER. Sé que és molt dur mostrar-ho així. Però la  història més recent  (els fets històrics, son incontrovertibles...) ens ha  mostrat, de forma espectacularment dolorosa, que el comportament i relació  d’ER amb la Catalunya independentista, ha estat una constant deslleialtat, sense pal·liatius, sense  respecte i carregada  de la desconfiança, no ja en  i amb el Govern en que hi participava, si no amb  la ciutadania independentista de Catalunya que els valedors d’ER   han anat confirmant en les seves declaracions, inclús des del Parlamento  (o  no, Sr.Rufián...)

Però, tot i la unitat necessària en del món independentista, i que es defensada per tothom mínimament integrat en l’anomenat Procés i sense pal·liatius,   podem enumerar situacions flagrants de deslleialtat que és poden assenyalar des de la fugida de Junqueras (desaparegut durant el 27 O),  amb actuacions posteriors  d’ER directament o en la dels seus anomenats pels càrrecs amb els que havien d’ostentar el poder polític (i econòmic) necessari. Podem recordar moltes  coses sense necessitat de recórrer al text testamentari del President Quim Torra i, molt especialment, referenciar  algun dels  clamorosos silencis del seu text. Son coses  que tots hem viscut, però que hi ha   uns  que volen oblidar o, encara pitjor, fer-nos creure que no han  passat.

El  primer que se’m acut preguntar és si ens en podem refiar de que ER ens porti a la República Catalana, donat que el seu cap de files ja ens parla de preparar-nos  per  l’espera durant 10  o  20 anys...  ¿S’ha de de confiar, ja amb aquestes manifestacions en ER que  va fotre fora del Parlamenta un President electa, per manca de l’autoritat personal necessària del President del Parlament, anomenat per ER, que ens deia allò de que  a qui li tremolin les cames, que marxi.. ?. ¿Has de respectar al partit   ER  que no va estar capaç de fer-ho amb  la voluntat del Parlament i no va  deixar, investir telemàticament al President proposat des del l’Hemicicle parlamentari,  amb la  majoria  necessària..?   Has de mantenir-te lleial a qui saps que no ha estat capaç de ser-ho amb tú en moments dramàtics d’una pandèmia que s’ha emportat per davant milers de ciutadans d’aquest País (recordem les decisions del Procicat i l’absència de qui havia realment de decidir...).  

Respecta, confiança i lleialtat... És el que se’ns demana siguem o no membres d’un partit al que hem votat o no però que, tal com van les coses, no sabem si això ens garanteix l’accés ...al ple domini de la terra...

No vull discutir la necessitat de la unitat del món independentista per arribar Ítaca. Discuteixo la gravíssima possibilitat de que no tota la tripulació d’ara, amb capitania de qui ens ha parlat d’un  temps de  10 – 20 anys..., mantingui  clar el rumb de la travessa.  Només penso que un motí a la nau,  dels junquerans, rufians  i tardans (Sol, Herèdia o Voltes, entre molts d’altres...),   pot deixar  abandonat, en qualsevol illa propera, a tots aquells que no son afins a la voluntat d’allargar inútilment una deriva, perquè veuen que no porta més que al desastre donat que  albiren un Neptú emprenyat...

En tot això, quan penses a més que, per part de Junts, els que han participat en les  converses, de forma general per a la formació del Govern, s’aparten de participar en els resultats (Artadi, Rius...), penses que  les decisions s’han pres  de forma absolutament personal, qüestió que, d’ensumar-la,  ens crea  encara més dubtes i aquesta vegada  respecta de l’altra tripulació  de la nau.  Si a més ,  quan s’han concretat, les decisions preses s’han  de decidir a nivell de bases del Partit,  amb  un suposat referèndum similar als que ens ham ofert les CUP en situacions greus, amb respostes que portaven al mateix lloc,  els dubtes es fan encara més grans.

És evident que el futur d’aquest  Govern ens pot deparar sorpreses que definiran actituds. Aquest futur ha de començar a ser present d’ immediat per poder dir que les actituds, aquesta forma clara que defineix  el comportament, estan seguint el camí que  ens porta a la independència. Si va així, no tindré cap inconvenient en reconèixer-me equivocat. Hauré d’admetre que la deriva era la correcta.

Tot i  això, al final, quan ens fem grans i la decisió estigui en les nostres mans (i no crec que sigui massa a molt  tardar...), haurem  de tenir molt clar fins on volem anar. Matar el pare, arrencar-nos els ulls i travessar el desert, al menys des del punt de vista polític, sempre serà necessari.   En conseqüència, qui s’haurà d’enfrontar a la realitat que volem (la que  volem, no la que ens imposen), serem nosaltres, sols, sense aixopluc, cecs i assassins... Però hem de tenir en compta que serà la única possibilitat de reeixir. Tinguem-ho clar: ningú ens traurà les castanyes del foc.

J.  Vinyeta

27  de Maig de 2021