dimarts, de maig 11, 2021

731.- Finalment, Govern?

 

731.-  Finalment, Govern?.-

ER ha decidit, finalment, governar amb solitari. Entenc que Junts  facilitarà la investidura d’Aragonés com President del Generalitat, però no participarà en el Govern.. Waterloo empeny i el CxR, tot i no ser tants com molts voldríem, no té la més mínima intenció de que el President Puigdemont  perdi el seu lideratge. Per l’altra banda, Aragonés sap que, li agradi o no, i no li agrada (ni a ell i molt menys a Junqueras), Puigdemont estarà present, de forma permanent, en l’execució de l’ideari del Procés  que es pugui tirar endavant.  Davant d’aquesta tessitura, en veient que la proposta de les CUP de que el lideratge del CxR passés a mans de Marta Rovira era una autèntica quimera, resultat dels plantejaments quasi infantils  d’aquestes cupaires, i veient que Junts no renunciarà mai al lideratge de Puigdemont, Aragonés ha de plegar veles i cercar un redós momentani en el Govern. Necessita, per a la seva investidura, els vots dels Comuns, ara a la  baixa després de que Iglésias abandonés  el seu lideratge,   de la CUP, amb la que ja hi té un acord i, per a la segona volta i aconseguir la majoria simple, quatre vots de JxC que ja Sánchez ja ha dit que els hi deixarà i  abstenció de la resta de grup.

Aquest Govern haurà de passar per  un corriol estret i perillós. Europa ha de deixar una pluja de milions a l’Estat espanyol si espanya va complint amb les demandes europees de llibertat i justícia. ER és una de les crosses del PSOE i haurem de veure que pot fer arribar  Aragonés a les arques catalanes. PSOE, per a no donar res (recordar que va pactar amb VOX, l’acord presentat a Europa per al repartiment dels diners...), continuarà oferint la famosa taula de diàleg en la que no s’hi asseurà mai i, si ho fa, no serà per a res més que, en aixecar-se de la taula, ER  en pugui retirar les engrunes. I com que Junqueras se la veu a venir, no té més acudit que dir-nos en un article a El Periódico   que s’ha de planificar el futur de Catalunya  a 10 o 20 anys (Sic.)[1]. Amb aquest futur, i seguint la tendència que ens venen marcant des de Madrid, Catalunya, en aquest espai de temps, quedarà absolutament arrasada.

Ara s’iniciarà tot el reguitzell de retrets per carregar de responsabilitats un a l’altra, ja sabem quin pa s’hi dona quan hi ha algú que trenca unes negociacions que, a pesar del que diguin, no anaven bé. Personalment celebro que ER és quedi sola i poder veure així que passa en aquests dos anys pactats amb les CUP, que tan de bo portessin algun  lloc, però que tots sabem que  no serviran més que per allargar el posat d’ER dient-nos allò d’eixamplar la base; també per a veure quina disposició fa dels suposats fons europeus que han d’arribar i, també, com els gestiona. I especialment, veure com s'ho farà per aplicar le retallades econòmiques i socials que Europa imposarà amb els seus préstecs.  Independentment de qualsevol possible  bona gestió amb la famosa taula de diàleg pel mig, un retràs voluntari de dos anys, en les condicions de repressió i espoli en les que està sotmès el País, poden acabar matant el ja no sigui ni gras. Esperarem, perquè ha d’haver-hi alguna proposta que desfaci els 10 – 20 anys d’en Junqueras. Tot i que penso que, amb aquesta tessitura, ells ciutadans haurem de fer-nos notar.  Un avi conegut em deis allò de "...fia-te'n  i et fotran..."

I per fer-ho  més bonic, per què, en a    uestes circumstàncies ER - Comuns (i les CUP entrin o no al govern), el PSC no pot votar sí a la investidura d'Aragonés?  I si ho fa, quin premi tindrà?  Veurem com acava tot plegat.

 

J.  Vinyeta

10  de Maig   de 2021