diumenge, de maig 10, 2020

690.- Personatges de la política (mig confinats...)


690.-  Personatges de la política  (mig confinats...)

A  vegades, en política hi ha bocamolls, tot i deixant de banda la  demagògia habitual. Saben que no estan,  a causa de determinades circumstàncies, en primera fila i, aleshores, per la boca els hi surt la necessitat de fer  fira, pronunciant-se, especialment, respecta d’alguna matèria sensible. Llevat d’excepcions, estranyes excepcions que transformen el silenci en un clam eixordador.

Últimament en tenim, al menys, tres casos sensibles. L’Alcadessa Colau, l’inclit i neo madrileny Asens i l’Alcalde de San Andreu de la Barca, Enric Llorca, membre  de pedra picada  del PSC.

Començarem per l’últim. L’Alcalde de Sant Andreu s’ha trobat amb un quarter dels seus amics la Guardia Civil a casa. Els fills dels Guàrdies van a l’escola del Poble i, arrel de les patacades que membres de la Guardia Civil ens varen fotre l’u d’Octubre del 2017, els mestres  de Sant  Andreu varen explicar als seus alumnes el què havia passat. Ja sabem què va  ocórrer  després amb les denúncies d’odi i la posterior arxivació d’aquestes denúncies, totes fetes  amb l’aquiescència i participació,  si no encoberta, de l’alcaldia de la Vila. Dic això, ja sabut, més que res, per assenyalar el perfil del que ha declarat persona non grata  a la Vila (Poble o Ciutat, ho desconec) a la Consellera de Salut  Alba Vergés. Tot perquè la Generalitat, Alba Vergés, va negar-se a construir un Hospital que, pel que sembla, no contava ni amb els serveis mínims necessaris personals i materials  (la norma que és seguia era la de muntar hospitals  de campanya com a prolongacions dels Hospitals grans, Clínic, Valle Hebron...i comptar amb els seus serveis bàsics). El  noi es va emprenyar. Feia dies que d’ell no se’n parlava, estava trist i, com a bon deixeble d’Iceta, aquell que  només comentava  el famós tuït de Javier Cercàs..., no va tenir millor idea que la de carregar-se  a la Consellera Vergés.  Sortia novament,  a la primera plana informativa. Això sí: hi sortia retratat i ben retratat... Però, ja se sap: els del PSC aprofiten tot el que sembla gras...

Jaume Asens, ha estat una sorpresa. Ens semblava un home discret. És qui, assessorant Puigdemont, li recomana el fitxatge de Boye que, molts creiem que ha estat un encert. Asens fitxa pels Comúns i se’ns en va   a Madrid. I sembla, com ha  anat passant a molts dels que s’hi han instal·lat políticament parlant, que ha estat  abduït  per aquell savoir faire neoimperial madrileny fruït  del 78, especialment dedicat i aplicat als polítics catalans que hi aterren (recordem Duràn...?).Va comparar al President Torra amb VOX. Però, com que la seva adducció sembla complerta, ens diu al Parlamento, en resposta a Rufián que deia no a Sánchez, que aquest Estat en el que ens toca viure, “...necessita més Tardà i menys  Torra...”.   Com diu Soler i Sabater, a L’Avui d’avui, és cert que aquests adduïts presenten, a  més,  la  síndrome  d’Stokholm...

L’alcaldessa de Barcelona és, en aquest moment, una de les excepcions de les que parlava al inici. Sempre a l’hora, inclús per saltar-se el confinament i fer una roda de premsa a la plaça Universitat,  no vol ara donar la cara davant de l’oposició i de tota la ciutat per explicar allò del concerts al terrats que, pel que sembla, portava un pressupost aprovat a dit, de 500.000€, tota una fortuna. Sembla impossible que el silenci auto imposat pugui amb la seva xerrameca habitual. Ara no vol sortir al plenari de l’Ajuntament barceloní per explicar-ho. A ella, que era una senzilla opositora a les hipoteques expropiades i que mai entraria en política, només li agrada l’encens i l’olor de multituds quan l’aplaudeixen (el entesos potser que ens hi descobreixin algun complex freudià amagat en aquesta actitud) I si no hi ha aplaudiment, res de res...  la seva particularitat està per sobre del deure. Serà això, o serà que, com deia aquell Castanys, en una revista esportiva dels anys quaranta[1], que l’alcaldessa s’ha   hagut de mirar les sabates  (en aquell  moment, quan Castanys ho deia d’algú, tots enteníem que, qui fos, havia trepitjat merda)?  I si les sabates puden, la merda serà de gat...  El silenci  de l’alcaldessa, com deia, s’ha transformat en un clam eixordador.

J.  Vinyeta
10 de Maig de 2020



[1] La revista, de color groc, es deia El 11 deportivo... Portava les il·lustracions de'n Muntanyola.  De grata memòria