dimarts, de maig 05, 2020

689.- La guerra dels Comuns.


689.- La guerra dels Comuns.-

És ben cert que la situació de l’estat espanyol és complicada, com ho és també aquí, a casa  nostra. La covid 19 ha esbudellat massa coses perquè ha enganxat a tothom en calçotets i, per més INRI, des de Madrid han muntat un via crucis dramàtic i amb aturades (diguem-ne així als moments de reflexió en cada estació...) que en massa ocasions ens han semblat, en el millor dels casos, esperpèntiques. Demà Sánchez vol retornar a la Via Dolorosa perquè és de l’única manera (llevat d’abusos i trampes   posteriors a realitzar...) amb que pot mantenir un control ferri sobre d’aquells que, per dret constitucional (aquell dret tant manifestament emprat pels que no en tenen d’altres de  drets...), per qualitat política i,  per què no dir-ho, per intel·ligència, el poden anar deixant en evidència en el tractament de la pandèmia. La renovació de l’estat d’alarma ha de fer-se demà i, pel que sembla, l’aprovació penja d’un fil.

Però mentre, i pot ser pel que he esmentat,  aquí, a casa nostra, els Comuns, han declarat la guerra al President Torra. Declaracions com les d’Asens comparant al President amb Vox (?), o les d’Albiach  amb allò de que el desconfinament per espais sanitaris no li sembla massa bé, o les de Cid malfiant-se de les actuacions econòmiques de la Generalitat  (retallades), quan qui haurà de retallar serà el Gobierno al que pertanyen, han estat el continu durant aquests dies.

Personalment entenc que estiguin esverats. Formen part del Govern central i han de tapar-li les misèries que li puguin quedar  a la vista, especialment les de caràcter social, que formen el cos  del  suposat ideari polític dels Comuns. I, per si de cas, han de començar a llençar fum per tapar el controls i les retallades que s’imposaran des d’Europa a l’Estat espanyol, gairebé amb seguretat, en el moment de començar a repartir els diners per reparar la desfeta sanitària, social i econòmica  que està causant la covid-q19. Però si els que som espectadors en la batusa, que no indiferents, ens rumiem una mica el  per què de  tot plegat, podem deduir coses significatives.

Per exemple, que han d’apagar el silencis eixordadors del seu cap de files, Iglésias, i corifeus adjunts. Perquè, per molt que li donin voltes, allò de que els podemitas estan en el poder  (amb tot allò que alguns pensaven que era possible) sembla irrisori. Tant que, quan es parla de les aportacions del Gobierno al desastre social que estem vivint, aquestes aportacions ho son  des dels bancs i amb els interessos corresponents, qüestió que deixa en entredit l’actuació d`un suposat govern d’esquerres i progressista. I això només és un detall, i pot ser el més petit... O per amagar el tema dels 200.000 € que la seva alcaldessa pensava dilapidar en festejos (concerts als terrats...) en un moment en que  es necessiten  diners per coses  molt i molt més essencials que no cal enumerar. O perquè oblidem el caos que ens auguren des del Gobierno del que formen part per votar com VOX  si des d’aquí és vota negativament a la continuació de l’estat d’alarma, però varen callar quan el PSOE s’hi feia fotos amb VOX a les manifestacions a tot l’Estat. O el silenci quan  Irene Lozano barrejava, amb impunitat, esport i diners amb  allò de la Fundación Deporte España Global[1], o quan el Gobierno no secunda estats europeus que es neguen a ajudar a les empreses establertes en paradisos fiscals[2].

No cal afegir-hi gairebé res més. Tenen el cul llogat. I ja sabem que passa quan els que estan en aquesta situació, volen seure i a més, com és el cas, no tenen cadira, si no un senzill  i incòmode tamboret. Com sol passar amb aquest tipus de gent, els dolents i erràtics son sempre els altres. Em recorda aquella actitud pesuquera de que els únics que sabien el què, el com i el quan només  eren ells. No sé per què deu ser...

J.  Vinyeta
5  de Maig de 2020