dilluns, de gener 13, 2020

667.- De jutges i jutjats.-


667.- De jutges i jutjats.-

Van guanyant batalles, però tinc la convicció,  convicció  que no vull que s’interpreti ni com esperança ni com  desig, de que, com els alemanys  durant la segona guerra mundial, tota aquesta crosta  erta i erma que envolta el podriment   de l’esperit imperial, anirà de victòria en victòria fins la espectacular explosió i derrota final. Dic  això perquè em sembla que poc a poc, és cert que amb lentitud, ens anem posant en mans de la justícia europea i, com deia Pérez Royo, l’única arma que té Europa per a defensar-se i sobreviure és  precisament la Justícia, entesa com a component definidor precisament de la Unió Europea. No té  res més.

 És cert que el Parlament Europeu s’ha plegat davant d’interessos  determinats. Però també és cert que aquest plegament deixa les coses, segons els entesos, davant la resposta obligada i immediata del TJUE (posterior a la primera instància en el Tribuna General de la UE) al tema de la immunitat Junqueras, donat que el propi Sassoli, recomana recórrer la decisió del Parlament Europeu davant de la justícia europea. Haurem d’esperar al proper dilluns 13, per escoltar les explicacions que Sassoli ens doni respecta de la seva actuació en el tema.

Queda clar que el poder judicial, perquè em sembla que l’hem de definir així, com a poder, està proclamant un cop d’estat. Els jutges, anomenats pel PP,  son majoria en tots els estaments que composen l’àmbit judicial del País: en L’anomenat Consell General del Poder Judicial, en el Tribunal Constitucional, en l’Audiència Nacional (Audiència que si no recordo malament es va definir com a provisional mentre es desmantellava aquell tribunal de trist record anomenat d’Ordre Públic...), sense deixar de citar un orgue merament administratiu, com és la JEC. Son els que realment controlen l’Estat, allò  que ara definiríem com a deep  state i, em sembla que fan por inclús als mateixos que els varen anomenar. En aquestes circumstàncies, i nper evitar disgustos, és evident que PP, VOX i el que queda de C’s, no volen ni sentir parlar de les renovacions que estan pendents des de fa més d’un any., no fos cas... Amb l’agreujant de que, mentre aquesta situació es mantén, Lesmes anomena als que li son més propers o que més convenen per els seus interessos i, per tant, aquells que li deuran agraïment pel nomenament inclús quan ell ja no hi sigui (l’ex jutge Vidal parlava de 46 nomenaments en aquesta situació clarament anòmala).

És, en la meva opinió, per tot aquest  panorama judicial que el PP se  sentia segur quan va creure  que la millor manera d’aturar el Procés era la seva judicialització. Mal càlcul. El procés no ha estat eliminat com pretenia Rajoy, al contrari,  i succeix que ara, els propis jutges han radicalitzat aquesta situació  fins l’extrem d’enfrontament directa amb la Justícia europea, comprometent la viabilitat d’un govern, encara en bolqués,  en corejar, amb la seva independència dependent  a tots aquells que no han paït que, tot i sent els que son en número, varen perdre les últimes eleccions generals. I comprometen també al propi estament judicial  espanyol.

Tots sabem, per dir-ho de manera suau, que els jutges han interpretat la llei en funció dels interessos polítics del grup al que pertanyen. I que s’equivoquen. Però els jutges, ¿podran ser jutjats un dia per la seva actuació que entenem, en el millor dels casos i amb forçada contenció verbal, com a desmesurada? Aquesta pot ser, a la fi, la pregunta del milió...

J.  Vinyeta
12 de Gener de 2020

P.S.: Ignorem si serà Salvador Illa el que presentarà una nova LOAPA...