dimecres, de febrer 13, 2019

588.-Fracàs i judici


588.-Fracàs i judici.-

Varen   punxar. Si  pagant els desplaçaments  des de qualsevol punt de l’Estat espanyol no han aconseguit, segons les pròpies dades, més de  200.000 participants (45.000 segons dades de la Delegació del Govern), vol dir que varen punxar, en tota regla. Res hi ha a afegir al que ja s’ha dit fins ara. Només constatar que Rivera i Casado han servit en safata a  Abascal el protagonisme de la diada a la Plaça Colom, tot i que fugint de la foto clarament acusatòria de connivència. Aquest fracàs estrepitós no és garantia de res. Potser només  que deixi en evidència que no tothom està disposat a ajuntar-se amb gent que plantegen un discurs clarament violent, extrem, xenòfob  i racista, entre altres coses pitjors, amb gent  que els Estats Europeus  aïllen tan com poden en les seves coalicions.

Però aquest fracàs, del que no se’n voldrà parlar gaire per raons clarament interessades dels protagonistes, és ben cert que ha quedat ràpidament eclipsat per l’inici del Judici. Tots, i la resta del món inclòs,  sabem de quin Judici parlem.  Sentint a les defenses, i com diu el mateix Cuevillas, han quedat paleses les violacions  dels drets fonamentals comeses fins ara. I per aquesta qüestió Gonzalo Boye, a l’entrevista que li varen fer a El Punt Avui entenia que, com creiem tots, el plet es guanyarà a Europa i que, segons el seu criteri les defenses, més que intentar  demostrar la innocència dels seus representats, que també, el més important radicava en posar en evidència les transgressions dels drets que des de la instrucció s’han anat efectuant, perquè son les qüestions que seran capitals a considerar pel TEDH en el moment oportú. Tot i que ningú pot afirmar que les sentències ja estan escrites, si no es reparen aquelles vulneracions sistemàtiques, sí que podem pensar que, precisament, aquelles vulneracions hi son perquè es pugui preparar la justificació d’un relat dels fets creat  ad hoc per facilitar una   sentència condemnatòria.

El tribunal sembla tenir pressa per finalitzar la vista abans de les eleccions  municipals – autonòmiques – europees. Però no troba  incompatible amb aquesta presa que el secretari general d’un partit, casualment el més bel·ligerant en contra dels processats, actuant com acusació popular,  disposi d’un altaveu propagandístic durant tota la vista. Ni troba estrany que, el primer dia del judici, 40 de la places  reservades per al públic estiguin ocupades per membres d’aquest mateix partit, VOX, que ja té al seu secretari general dins de la sala. Serà, com sabem, que España és diferent...

J.  Vinyeta.-  
13 de Febrer de 2019