dijous, de desembre 13, 2018

574.- Des de l’hospital


 574.-  Des de  l’hospital

Dies de reclusió obligada que haurien de permetre reflexionar, però que ho impedeix la velocitat a la que es van desenvolupant els aconteixements. I  les condicions físiques en les que em trobo, que no em permeten tenir tanta quanta informació entenc que podria ser-me necessària. De totes maneres hi he guanyat un genoll nou del que n’espero moltes satisfaccions...

És evident que allò que ha posat les orelles teses a tot el món indepe han estat les vagues de fam endegades per Turull i  Sánchez a la que si afegeixen  Rull i Forn. En Cuyàs es preguntava a la seva columna de El Punt  Avui si “aquells” tindran suficient sensibilitat davant  d’aquests fets. Personalment em sembla entendre que de l’obcecació i de la venjança vindran  les respostes “d’aquells” i, per tant i lamentablement, només  podem esperar  les adients a la seva continuada i vergonyosa actuació, que em sembla  ira en augment a mida que el dramatisme  vagi fent  més dolorosa la situació. Com vergonyosa em sembla l’actitud d’ERC  al respecta, actitud de la que personalment em fa penedir d’haver-los votat. Del tema de les vagues de fam, poca cosa a dir que no s’hagi dit ja. Per tant, serà qüestió d’estar pendents  dels aconteixements  dels que en tinguem coneixença i no deixar de recordar-ho i fer-ho notar dia a dia.

VOX ha entrat en el parlament andalús. Els suposats deixebles de Bannon i companyia, han aconseguit premi electoral en una de les regions espanyoles amb més atur i amb casos concrets que fan mal als ulls només de mirar-los (El Egido, Linares, per exemple). Andalusia, agradi o no, ha estat sostinguda pels poders  de manera  que fora un graner de vots, ascons i, en conseqüència, diner pel partit de torn. El PSOE especialment mantenia la situació perquè amb victòria electoral a Andalusia i a Catalunya (però les raons polític-socials d’una i altre res tenen a veure) deixava oberta la porta a un possible triomf en les eleccions generals posteriors. Ara ja està fet: a Andalusia  el PSOE va  a la baixa i el PSC fa esforços per sobreviure...i deixa en suspens un victòria electoral del PSOE.  Molts s’esquincen els vestits. La sultana   Susana gemega i té el valor de dir-nos que si ha perdut les eleccions (tot i ser la més votada) ha estat per no parlar (maltractar) Catalunya... Des d’aquí, com és normal, veiem les coses de diferent manera i recordem. Recordem aquell “a por ellos” inconscient i manipulat que ara, com pensàvem, arriba als andalusos potser sense  ser conscients  de que VOX hi arriba per quedar-s’hi i amb l’agreujant de que, així com Trump (resultat del bannonisme més florit) no pot fer tot el què pretén perquè davant té un Estat clarament democràtic, VOX és en sí mateix  l’Estat, copartícip  de l’oligarquia  que mana en l’Estat en el que ens toca viure, Estat tocat amb un dèficit democràtic espectacular a causa d’una corrupció galopant a tots els nivells i amb una concepció ideològica ancorada en una època colonial que els hi manté el rellotge aturat... Per tant, si no hi ha qui ho arregli, VOX, si arriba a governar, sí que pot comptar amb la maquinària de l’Estat per fer i desfer...   Recordem també   aquelles gracietes de Borrell i  Iceta  afegits a les manifestacions  de la ja extrema dreta a Barcelona, desinfectant  allò que menys els hi convenia, abraçats amb els  que com ells aspiren a una uniformitat en pensament i acció... Ara es queixen. Però aquelles gracietes deixaven ben clar que PP, C’s,  PSC PSOE i el que ja hi havia de VOX i companys d’altres noms, anaven agafadets de la mà per Barcelona  en les manifestacions unionistes. Ho recordem, però  tot i aquesta actitud clarament anticatalana, encara hi ha municipis en que tota aquesta trepa participa  en els governs municipals...

Les càrregues dels Mossos a Girona i Terrassa varen sacsejar a tot el País. És ben cert que les manifestacions  han de ser només comunicades i els Ajuntaments corresponents es donen per informats. Però també és cert que els Ajuntaments poden conduir-les  el lloc més idoni i més, si com queda clar, els manifestants tenen més intenció de provocar que altra cosa. PP, C’s i VOX  bramen perquè s’apliqui de nou el famós 155 i, per aconseguir-ho,  un bon sistema és provocar i que els antifeixistes  hi piquin. La violència no ha estat mai la norma per la que el món sobiranista s’ha bellugat. Però sembla que en comptes  de fer la revolució dels somriures  estiguem fent la revolució dels hostiats. I això, cansa. Que la prudència no ens faci traïdors  deia en Carbonell i molts ho tenen ben entès..., però s’ha de triar,  ha de quedar clar que accions perquè sí no condueixen a res i, en ocasions, deixar sols als provocadors és més efectiu que barallar-s’hi.

Quim  Torra va fer referència a la via eslovena. Un 90% de participació i un 90% de respostes positives en el referèndum corresponent, no admet discussió.  La via eslovena va ser complertament pacífica. Però la Sèrbia de Milòsevic va entendre com inamissible que Eslovènia es separés del cos iugoslau ja desfet i amb Croàcia també apunt de plegar. I va actuar.  Només és per fer memòria i fer pensar si entre Sèrbia i Espanya hi ha similituds.

Estem a l’espera del consell de ministres anunciat per Sánchez a Barcelona. La provocació sembla clara i més si tenim en compta que de les localitzacions ofertes des de Generalitat, Sánchez ha triat la més difícil de controlar: la Llotja de Mar... El proper dia 21 penso que serà un dia notable en massa coses i, especialment, amb l’ambient que voleiarà per tota la ciutat. No cal intentar avançar esdeveniments, però em sembla que de tranquils, en cap cas, podrem estar-ho massa. Un cop més se’ns posarà a proba. No es pot defallir, cert, però entenc que s’ha  de ser curos amb la tria dels objectius i només dels que donin resultats positius pel Procés. Provocar no condueix a res que voler fer-nos  volar el fantasma del 155 com amenaça permanent.

Ara, anant posant el genoll  nou al lloc de forma definitiva, no  queda més remei que esperar el desenvolupament dels esdeveniments que vagin venint.

J.  Vinyeta
Del 28 de Novembre  al  13 de Desembre  de 2018