dimecres, de gener 31, 2018

514.- Esquerdada o trencadissa?

514.- Esquerdada o trencadissa.-

No sé si la manifestació que hi ha hores d’ara a les rodalies del Parlament és només una foguerada o, pel contrari, és l’inici d’alguna cosa més  important. Però el cert és que l’ajornament del Ple d’Investidura previst per avui a les tres de la tarda ha sorprès a tothom i ha cabrejat a molta gent.

Aquest matí, i pel que sembla, per decisió pròpia, sense consulta a la Mesa del Parlament ni als grups parlamentaris, Torrent ha tirat pel dret i ha ajornat el Ple anunciat per avui, adduint l’espera de garanties pel normal desenvolupament del Ple  anunciat, i afirmant que Puigdemont continuava sent el candidat  a proposar. La pregunta que se’m acut és saber de qui espera Torrent rebre aquestes garanties, perquè, en realitat, les garanties reals només poden provenir de la Mesa del Parlament i, en última instància, dels parlamentaris.  Amb aquesta decisió, Madrid guanyava aquesta batalla.

Mentre, el TC  es reunia de nou per donar resposta a les al·legacions urgents que havia presentat el Parlament en front de les mesures cautelars preses pel propi tribunal  el dissabte passat, i ratificar  o no aquelles mesures. I, tal a com  ens té acostumats, les ratificava, amb la sana intenció d’afavorir al govern de Rajoy i impossibilitar el nomenament de Puigdemont[1], al menys fins a la resolució definitiva, d’aquí set o vuit dies, o fins a cinc mesos...  del recurs d’inconstitucionalitat que va presentar Soraya tot i la rebolcada del Consell d’Estat.

La situació creada per Torrent és evident que té un rere fons que desconeixem. La por pot haver estat una raó per ajornar el Ple. Però malauradament si és el cas, si la resposta  al 1 d’Octubre va enganxar alguns per sorpresa, és evident que les respostes als últims resultats electorals  que han vingut i aniran venint  des de Madrid,  no poden ser cap sorpresa per ningú dels que, lliurament, varen decidir la seva participació com a candidats electorals en les files dels partits sobiranistes. Tots entenem les pors creades des de l’Estat  i amb tics mafiosos inclosos en algun cas. Però, tot i que  dolorosament, entenc que per els electors aquestes pors no son justificables. Perquè si alguna cosa estava clara, i  ja  des de molt abans de la cita electoral, és que la política catalana estava, com està encara, sota la mirada del Gran Germà  del Poder judicial de l’Estat submís indolentment a l’executiu de Rajoy.

Però, com farien Poirot o Holmes, hem d’observar a qui beneficia més tot plegat. I la felicitació de Junqueras a Torrent poc després de l’anunci de la suspensió del Ple em fa pensar en que tot plegat pot respondre a una estratègia d’ERC. ERC sembla que es va allunyant del  credo indepe radical del que en ve presumint aquests últims anys (i que, com diu un bon amic meu, no era més que un llegat de l’arribada de l’Angel Colom al partit). ERC ha estat, des del principi de la campanya electoral,  plantejant qüestions més pròpies de partit que de País. I ara amb Junqueras injustament a la presó, el partit sembla que cuida més aquesta circumstància particular que les circumstàncies generals que conflueixen en el procés. Els enfrontaments amb JxCat, tot i permanentment desmentits, han esta una realitat i els electors, que a pesar de que Rajoy no s’ho cregui, sabem votar,  vàrem  triar majoritàriament la candidatura de JxCat i no la de ERC per que semblava, i així ha estat, que presentava més dubtes davant l’envit  electoral i les seves conseqüències. ERC, que es veia guanyadora i amb escreix, va rebre la primera patacada.

Convergència desapareixia després de les purgues d’Unió i dels pujolistes, i, finalment, ja amb el PDCat, es creava JxCat, una coalició electoral podríem dir-ne transversal, amb independents i independentistes. I perquè sí que havia quedat clara la voluntat de Convergència de renovar-se, refundar el partit, quan Puigdemont elabora la llista electoral, no hi  queda res inclòs d’aquella Convergència i Unió de tants anys de coalició i peix al cove. En canvi, ERC  la constitueixen els mateixos  des de fa anys. Va plegar en Carod, possiblement el més indepe de tots, i els altres s’han quedat allà mateix. I ara, quan arriba el moment d’aplicar els resultats electorals del 21 – D i complir el programa presentat, sembla que això crea a ERC tal dificultat que prefereix alentir la marxa i deixar en suspens la continuïtat  del Procés fins que hi hagi més bons auguris.  Seguint amb aquesta tònica, no fora cap sorpresa que anés perdent presència en les diferents institucions del País en les distintes conteses electorals que estan  per venir. ERC, si vol sobreviure, necessita d’una renovació que la torni a fer 100% creïble…

Ara quedem a l’espera de la nova convocatòria per la realització del Ple ajornat i del seu desenvolupament. La societat civil ha avisat aquesta tarda davant del Parlament. Que tothom ho tingui en compta, i recordi allò de  “...no Sire, és una revolució...”

J.  Vinyeta
30 de Gener de 2018




[1] Segons el Vicepresident  de la Mesa Josep Costa a l’entrevista que li fa TV3 avui  a Més 324, en la comunicació, el TC diu que no és culpa seva que es vulnerin els drets dels parlamentaris, que sembla voler demostrar la interferència del govern de Rajoy … (TV3  a la carta. Més 324. 30 de Gener de 2018)