dimarts, de gener 30, 2018

513.- Temps incert

513.- Temps incert.-

Estem realment en un munt d’incerteses. A poques hores de la iniciació del Ple per la Investidura, no sabem si aquest es celebrarà, si Puigdemont hi serà, si aquest ple es suspendrà i en cas de fer-se  per quant temps i,  per complicar-ho més, el TC té prevista una reunió aquest mig dia per confirmar o desfer la decisió  que va prendre  dissabte passat. Dic decisió perquè de sentència sembla que en tingui poc: una sentència no pot ser una invenció respecta d’un dret inexistent perquè equival a crear-ne un dret o restricció, com és el cas, en frau de llei. Respecta de tot plegat, val la pena llegir l’article de Ferran Requejo al diari Ara d’ahir[1].

Estem realment en una situació difícil. Més si tenim en compta que les  que podríem anomenar forces vives sembla que ens vulguin mantenir calmats, especial i sorpressivament ERC, i fins i tot Tardà ens sorprèn amb unes declaracions que ben bé eren impensables fa tan sols un mes. Però no és ell sola: l’ANC i l´Òmnium també sembla que ens vulguin quietets i disposats a entendre que hem d’esperar (en el cas de l’ANC queda clar que el que era el seu president  Jordi Sánchez s’ha passat a la política i, per tant, s’hauria d’haver anunciat ja, per part de l’actual secretariat,  una assemblea general per triar al nou president que sortiria del nou secretariat triat). Sembla que tots ells, després de la pèrdua d’oportunitats que han sorgit  des del 27 d’Octubre passat, ens  estiguin dient que no, ara no, que cal esperar un temps llarg perquè les coses es vagin calmant i tinguem noves oportunitats. Entenc que tinguin por: les arbitrarietats de l’àrbitre, com assenyala  Requejo, no son precisament cap garantia, ans al contrari, de respecta de drets individuals i, molt menys col·lectius. Però els càrrecs públics o assimilables, com el cas dels presidents de l’ANC  o de l’Òmnium,  no son precisament d’obligada tria i si alguns o molts creien  en la dolçor d’una elecció acomodatícia s’equivocaven, perquè aquesta vegada sabien, com sabíem tots, que venien mal dades.

Rajoy, els seus i els que representa, varen muntar unes eleccions que tot l’independentisme, tot i que a contra cor, vàrem acceptar la imposició amb el convenciment de que era necessària una resposta unísona.  Ja des del primer moment, amb les manifestacions en contra d'ERC, els interessos partidistes varen quedar clars. I a pesar de les censures, limitacions, prohibicions expresses amb la sola finalitat de que els unionistes poguessin definir el futur de Catalunya, aquests, precisament aquests, amb tot a favor, amb totes les trampes possibles per fer ensopegar al sobiranisme, amb  el vot de la denominada majoria silenciosa  i amb una participació rècord en la història del País,  les varen perdre estrepitosament. I ara, redoblant la intensitat de totes les mesures repressores, carregant-se tota l’estructura de l’estat de dret si ho consideren necessari, ens venen a dir que aquell resultat és fals, que va ser trampós, que no sabem votar i  hem de tornar-hi...i potser així, indefinidament, fins que  arribi el dia en que Arrimades o Albiol  (potser que ja en tinguessin prou amb Iceta...) puguin formar el definitiu Govern de Catalunya.

Una vegada més sembla que ens vulguin prendre per criatures de pit, tot i que és ben cert que, en massa ocasions, alguns hem tingut dubtes respecta al que s’havia de fer donada la complexitat de tot plegat. Aquelles eleccions varen ser guanyades per golejada i amb una nova majoria absoluta al Parlament. Acceptades com varen ser les eleccions, ens cal ara acceptar el resultat. Donat que hi ha majoria absoluta al Parlament, i donat també que hi ha notables absències  forçoses, em sembla evident que el primer que s’ha de fer és  assegurar  que aquesta majoria sigui permanent per no perdre cap votació. I, al mateix temps, portar a terme el manament derivat de les urnes: em sembla que son dues condicions  de les que els electors hem  d’exigir el seu compliment. De no fer-ho així, el frau l’estaran realitzant els 70 diputats que constitueixen la majoria absoluta de la que disposen.

Algun aclariment  és possible  avui a partir de les tres de la tarda (inclosa la nova declaració del TC reunit d’urgència). Com també és possible que tot continuï tristament embullat com fins ara. Potser serà, aleshores, que la societat civil prengui alguna iniciativa.

J.  Vinyeta
30 de Gener de 2018

P.S.: Aquest matí, fa poca estona, el President del Parlament ha ajornat el ple que hauria d’haver tingut lloc aquesta tarda, a partir de les 15h. No sé si això ens aclareix res de res. Una nova passa vers l’eternitat...? De moment, Rajoy guanya.





[1] https://www.ara.cat/opinio/Ferran-Requejo-larbitre-arbitrari_0_1952204788.html