dimecres, de gener 17, 2018

511.- Ara va de bo

511.-  Ara va de bo .-

Escric aquestes ratlles hores abans de que el Parlament es posi en marxa amb la Mesa d’Edat,  que ha de donar pas a la a la Mesa definitiva del Parlament i, per afegitó, al President/a del Parlament. Forcadell plega (suposo que ja en va tenir prou suportant aquella colla d’exaltats disposats a resistir“...hasta que se congele el infierno...!” per torpedinar totes les decisions del Parlament el setembre passat, tot i que posteriorment  el TC ha donat suport a la actuació de la Mesa en aquells moments) i s’ha de trobar el  substitut. Un cop fet això, s’aniran aclarint les importants incògnites que s’han mantingut fins a poder iniciar-ne el funcionament definitiu.

Des de la proclamació del 155 famós, tot ha entrat en una estranya confusió malèvola a la que el Govern de Rajoy ens ha portat.  Rajoy va  muntar unes eleccions exprés que va perdre de forma espectacular: el seu partit va quedar reduït a quatre escons, C’s li va passar per sobre a bastament i, per major INRI, l’independentisme repudiat, censurat, investigat, amb  incomprensibles presoners - hostatges i amb Puigdemont i quatre Consellers més a l’exili, va guanyar novament la majoria absoluta del Parlament.

Des d’aleshores,  és ben cert que hem entrat en constants amenaces per banda de Rajoy i els seus jutges, actuació que ha posat més evident encara la conxorxa entre executiu – legislatiu i judicial  en tot allò que pugui fer referència, especialment, al Procés  català  I potser per això mateix, des dels grups polítics afins (JxCat, ERC, CUP) s’ha mantingut un silenci que aparentava ser contradictori amb determinades expressions de determinats polítics i en declaracions que ens arribaven des de Brussel·les. Potser tot plegat pot haver  estat degut a una prudència necessària comparable a aquella amb la que se’ns deia que hi haurien urnes i paperetes, però no se’ns deia res més. 

És per això que espero que hi hagi Govern, amb plens  i sessions  amb suficients ascons per a defensar les majories guanyades a les urnes. Si fan bé les coses,  i fer-les bé suposa cap pas enrere i cap bri de rendició,  la societat civil, autogestionada com està, hi donarà suport incondicional. Però si aquesta societat civil s’olora un desviament immoral o de connivència sobre  del resultat de les urnes, aquesta societat civil posarà el crit al cel i als polítics que siguin considerats  com aquells que anomenaven  botiflers, a la picotaI, la societat civil,  per l’autogestió que tan bé ha demostrat portar,  serà de nou  als  carrers i sense reserves.

És evident que ara no vindrà de deu a quinze dies més d’espera: no sé quins son exactament els terminis que marca el Reglament parlamentari per completar tot plegat, però no crec haver-me allunyat massa dels dies necessaris. Però em sembla que el País espera un comportament digne, de la classe política afí amb els postulats republicans que s’han d’empènyer.  Parafrasejant Nelson a la batalla de Trafalgar, podríem dir que Catalunya espera que cada un compleixi amb el seu deure.  És un manament dur i  inexorable especialment per aquells que varen assumir lliurement l’acceptació en la participació política directa. Però amb milions de mirades sobre de la seva actitud i comportament.

Ara, prioritàriament, els hi toca decidir a ells.

J.  Vinyeta

13 de Gener de 2018