dijous, de desembre 03, 2015

346.- De la CUP

346.- De la CUP.-

Ha estat necessari un temps de reflexió y unes quantes plantofades per entendre que hem perdut les eleccions. I que ens vàrem equivocar pensant que la CUP era dels nostres. Ara, quan resulta evident que els cupaires tenen altres prioritats per davant de  la llibertat, és a dir per davant  de la independència, entenem que es faci necessària una “segona volta” electoral (la qual cosa tampoc és tan estranya en el món democràtic) en la que, com en totes les conteses electorals, els resultats son incerts i per tant,  tot i que amb la boca petita,  no podem negar que el procés, com a conseqüència, en pot resultar molt tocat.Sigui pel que sigui i com sigui, el cas és que, una vegada més, l’enemic està en perfecta ordre de batalla i nosaltres no hem ni esmolat  l’eina.

Tot el mullader, per a dir-ho de forma col·loquial, neix quan aquells que en un moment d’inspiració de no  sé qui i en un moment de la campanya electoral, sentencia que no investiran a Mas. Res a dir; però jo no he sabut trobar en el seu programa electoral[1] la no investidura de Mas, el que em fa entendre que  més que una promesa electoral va estar una febrada que donava joc i  que, a un sector  dels seus electors, agradava. La traca final s’encén quan a més  els resultats electorals els hi donen unes ales amb les que no hi contaven i amb les que intenten, sense saber-ne, volar. Mai varen pensar que a la llarga podrien convertir-se en esclaus de les seves pròpies paraules.

S’ha parlar molt de la coherència de la CUP perquè actuava com  havia dit que ho faria. Però aquesta coherència, que jo no sé si és tal, sembla que es vagi esmicolant per la seva  pròpia actitud. Han mantingut que les converses amb JxS han de girar respecta al què i al com, i que el qui  era el menys important. Ara, el rovell de l’ou de tot plegat està, com ho ha estat des de sempre, en el qui. La CUP per aquest  qui,  dona senyals de divisió interna manifestades diumenge passat a Manresa, perquè resulta evident que tot queda aturat si aquest qui  no es fa efectiu. D’altra banda, algú realment significat com Benet Salellas assenyala aquesta divisió interna i es pregunta si val la pena mantenir  coherència en una qüestió en la que potser que una majoria social  no entengui. 

Personalment em costa d’entendre que les demandes sorgides arrel de la trobada de Manresa, es consignin com a línees vermelles quan totes elles estan contingudes en l’acord parlamentari. Em costa d’entendre que els cupaires parlin de Convergència com a responsables del desassossec  de bona prat de la societat civil. I em costa d’entendre perquè els que estem al voltant del moll de l’os, tot i que lluny de pertinença a partits però membres del milió sis-centes mil persones que vàrem votar JxS, podríem estar parlant del Endavant  d’Anna Gabriel, com a opositor més significat, o de Poble Lliure, com a responsables de la situació en lloc de generalitzar-lo en la CUP. Serà que intenten que  no surin les diferències internes  per allò de que com es diu, especialment en el terreny esportiu,  la millor defensa és un bon atac? Diferències encara més expresses després de que David Fernández advoqués la possibilitat de cedir  dos vots[2] per desllorigar la investidura de Mas. Que ho digui en David, tot i que només sigui, com diuen, una opinió particular, no deixa de tenir un cert valor (en Quim Arrufat no s’hi afegeix però deixa entendre que és una idea més...).  El que passa és que arribar ara al punt que tots creiem que seria el de trobada, a dos mesos i mig de les eleccions, i després de que el Sr. Baños fora qui volgués un pacte de legislatura, en podríem dir, com diria en Pla, que tot plegat no haurà estat més que una collonada. Però de totes maneres, ben vinguda sigui, si ve, la collonada, tot i que immediatament ens preguntem que pot passar ja  en la primera votació parlamentària...

Una nota final. Que mil cinc-cents assembleistes puguin condicionar els criteris de selecció i actitud dels que vàrem votar a JxS (que sabíem el què, com i qui votàvem) no deixa de ser una imposició semblant a les imposades per un politburó  de mals records que, possessionant-se de la suposada veritat incontestable i única (malauradament ja sabem quin pa s’hi dona en aquestes situacions), varen portar a societats enteres al desastre. De com actuaven tots aquests en dèiem, senzillament, dictadura.

J. Vinyeta
3 de Desembre de 2015





[1] http://www.parlament.cup.cat/?page_id=62
[2] http://www.ara.cat/opinio/article-david_fernandez-cup-investidura-Artur_Mas-proces_0_1478852114.html