dijous, d’octubre 15, 2015

338.- Comentaris (Declaracions judicials, PP)

338.- Comentaris (Declaracions judicials, PP).-

 Declaracions.- Han tingut  lloc  les declaracions dels imputats en referència al N9N. Com tots esperàvem, centenars de manifestants han estat plantats davant dels jutjats ofertant-los-hi als imputats el seu suport. El Govern, en pes, representants de partits polítics i el Pacte Nacional pel Dret a Decidir, societat civil, etc...  han  fet presència solidària davant del que  tots entenem com una bàrbara intromissió més de la justícia en la solució de problemes clarament polítics.

Però aquesta vegada hi ha hagut una nota discordant del propi TSJC[1], i que ha estat immediatament recolzada pel   CGPJ[2] en una declaració institucional (el que em fa pensar que el manifest ve  intencionadament “guiat” des de Madrid...)  en la que denuncien  el que consideren “...un ataque directo y sin paliativos a la independéncia del poder judicial...”. És una nota insòlita  i que en el meu entendre presenta  incoherències. La primera és el de presentar-se, la Justícia, com a independent en un moment (moment molt llarg i des de fa anys, certament) en que els dubtes al respecta son, quan menys, raonables. En aquest cas concret, n’hi ha prou en recordar, per exemple,  a la Sra. Camacho assenyalant els ets i uts de la querella a presentar dies després, o la actuació dels fiscals catalans, la imposició des de Madrid de la querella des del Ministeri de Justícia que porta a la dimissió del Fiscal General i,  per reblar el clau, que surti el Ministre de Justícia, per a dir-nos que la data de declaracions dels inculpats s’ha triat per després del 27S... Una segona  està en que em sembla que els jutges no han entès la principal de la qüestió, i és que les concentracions no es fan contra d’una judicatura concreta (en massa casos ha quedat clar que el món judicial està sota “l’empara” dels partits dels Governs Centrals de torn i és per aquesta raó que cap govern ha estat “volutariós” en modificar el sistema judicial. El que fa, el Govern de torn, son els canvis corresponents perquè la judicatura, en tots els seus nivells, li sigui favorable, qüestió aquesta última  en contra de la  qual mai hi ha hagut un manifest similar al de dimecres passat...), si no que es fan en contra d’un Govern Central que ha tancat portes i ponts a un fet que no és una “dèria” personal, que està al carrer amb mobilitzacions, inclús solidàries com és aquest cas, i amb uns resultats electorals que no deixen massa dubte al respecta. Aquesta presència davant dels jutjats no és més que una altra manifestació pacífica, emparada per aquesta Constitució que tots ells diuen defensar.

Dues notes addicionals.  La primera és l’absència  en tot plegat del PSC. Suposo que és una absència forçada per l’obediència que el Sr. Iceta professa al PSOE i que és una nova evidència de l’allunyament del PSC de la majoria del País (majoria quan menys parlamentària). L’altra és la solidaritat de Ada Colau amb els imputats que arriba fins a fer la lectura del Manifest del Pacte pel Dret a Decidir[3] a la Plaça de San Jaume dimarts passat. No sé si aquesta posició d’Ada Colau va més enllà del fet de la lectura del comunicat i solidaritat estricte, políticament parlant. El temps ens ho dirà. I ens dirà també les conseqüències de tot plegat en un futur més o menys  immediat. Serem pacients al respecta.

PP.- Uns altres que van revoltats son els del nucli del PP. Montoro es retrata en l’edició de  El Mundo de dimecres passat.  Cayetana Alvarez de Toledo, sector dur i col·laboradora de Faes, diu que no anirà en les llistes que encapçali Rajoy. La Presidenta del PP Basc, Arantza Quiroga, qüestionada des dels orgues del partit per presentar una proposta de “convivència i llibertat” que excloïa la necessitat de que els grups abertzales fessin una condemna ferma de la violència. En aquest últim tema, sembla estrany que després  que C’s s’esplaiés amenaçant de  que el Concerts econòmics eren un privilegi, i per tant, havent-s’hi jugat pràcticament els resultats electorals en aquells llocs on s’hi aplica, el PP hagi preferit prescindir de Quiroga i el seu pla pacificador deixant via lliure al PNB per guanyar les eleccions al País Basc.  I tot plegat en els moments d’inici de la campanya electoral del proper 20D. Però imagino que  ha estat l’immobilisme fefaent de Rajoy, el que ha emprenyat a tot el seu partit, especialment al sector més ultra dretà, per tou, per haver deixat que les coses, en el cas català, hagin arribat fins on son ara i potser, en concret, en el tema del N9N, un cas en que es va passar de considerar-lo pel Govern Central un “butifarrendum” a constatar la participació de dos milions tres-centes mil persones. La idea de fracàs envolta tota la gestió de l’executiu de Rajoy  en aquests temes i el sector més dur, li  passa comptes.

D’altra banda,  alguns incidents al País Basc han  fet que, de seguida, el Ministre de l’Interior hagi aixecat el fantasma d’ETA. Es nota que estem en campanya electoral, però dona tota la sensació de que el PP sense ETA i sense independentistes catalans, no sabria viure.

J.  Vinyeta
15 d’Octure de 2015




[1] http://www.bez.es/images/carpeta_gestor/archivos/notatsj.pdf
[2] http://www.poderjudicial.es/cgpj/es/Poder-Judicial/En-Portada/Declaracion-institucional-
[3] https://www.araeslhora.cat/ca/manifest/firma_manifest