dilluns, de juny 16, 2014

236.- PSC

236.-  PSC.-

Una de les principals conseqüències  derivades de les Europees  de no més que tres setmanes endarrere, ha estat  la pèrdua de cinc milions de vots (cinc!)   que han patit  el PP i el PSOE. Això  ha esverat el galliner dels barons i sub barons, especialment el cor dels batlles i regidors municipals, el cor dels consellers i parlamentaris del Governs autonòmics, i, com diria en Pla, el cor dels amics, coneguts i saludats afins als aparells del partit que els hi dona la vida.  Les Municipals i Autonòmiques estan a la cantonada (i les Generals  a partir de l’onze de Maig, data en que Rajoy guanya les eleccions del 2011 i es compleixen els quatre anys previstos, però ningú sap si les avançarà o no) i, tal com varen anar aquells resultats electorals (tot i que aquells resultats no son extrapolables) els hi ha entrat la por a tots aquells i han començat amb els ais i uïs perquè temen veure-s’hi  afectats. Les dimissions han anat repetint-se i els possibles relleus, a més de veure la descomposició del partit corresponent, saben que el 9 de Novembre els enganxarà de ple.

Tot això ve com a referència pel que  està passant al PSC: els alcaldes i alcaldesses abandonen el camí  d’accés al secretariat que deixa lliure en Pere Navarro, argumentant que la seva feina és la feina municipal, llocs des d’on controlen els aparells locals del partit del que esperen poder-se’n aprofitar i on poden defensar la seva candidatura. Els alcaldes  o alcaldesses de Tarragona (Ballesteros), Lleida (Ros), Hospitalet (N. Marin), Sta. Coloma de Gramanet (N. Parlón), Granollers (J. Mayoral) etc, a banda de multitud d’alcaldes de poblacions més petites que discrepen del nucli dur del partit i que es posicionen al marge del “politburó”, diuen que no, que no hi van vers el Secretariat. Perquè, li agradi o no al Sr. Navarro, el dret a decidir ha creat una  autèntica fractura dins del partit  de difícil solució, i si la pretensió és canviar la deriva “navarrista – pesoeista” sense una seriosa renovació de quadres interna, la renovació  suposaria que  moltes de les cares conegudes haguessin de plegar. I la vella guàrdia continua volen mantenir l’status i no està per perdre’l. A més Inri, i donat que pel famós  9 de  Novembre hi pugui haver a Catalunya, una convocatòria anticipada  d’eleccions plebiscitàries (tot i que no portin aquest nom), queda clar que no li sobra gens de temps a l’aparell del partit per organitzar-se de cara aquella data. Ningú vol corre riscos.

A banda, els homes forts del partit o renuncien o callen  (Collboni renuncia i Balmón calla...). Navarro s’acomiada fent una crida a seguir el camí per ell iniciat o dit d’una altra manera: marxa sense aparentment adonar-se de que el País està vivint una revolta ciutadana  sense precedents  i de tal transversalitat que els  partits de casa o s’hi afegeixen o son engolits per la onada.

I surt el Sr. Iceta per a dir que està a punt per allò que  el Partit li demani... És evident que el partit buscarà la solució que cregui més convenient i potser  que el Sr. Iceta sigui l’home triat (imagino que el Sr. Lucena en deu de ser un bon valedor donat que sempre ha dit que s’hauria de triar un home de partit, coneixedor de la cuina i amb amplia experiència, característiques que reuneix el Sr. Iceta). Però des de fora sabem que el Sr. Iceta és un home del PSOE (serà precisament per això que té consens?) tant que, quan es va discutir a Madrid l’últim Estatut, el Sr. Iceta estava assegut a la taula de discussió al costat del Sr. Rualcaba i  recolzant les 47 esmenes que el PSC - PSOE havien presentat al text que Catalunya proposava.  El  Sr. Iceta, no anava pel país demanant vots en contra de Catalunya com feia el Sr. Rajoy. Però a l’hora de la negociació, estava a l’altra banda...

Dic això perquè, si no hi ha renovació ideològica, els errors  a cometre seran els mateixos i i els resultats dia a  dia pitjors. Per tant, potser valdria més que canviessin el nom del partit i que el bategessin com a PSC – Federació Catalana del PSOE. Ja  ho eren i així tornarien als orígens i, com diu el poeta, recuperarien  la identitat.

Ah...! I seria bo saber d'una vegada què faran els  anomenats crítics perquè fins avui només paraules i cap fet.


J.  Vinyeta

16 de Juny de 2014