dimarts, de setembre 17, 2013

199.- Després de la Diada (I)

199.- Després  de la Diada (I).-


Poques coses més a dir a tot el que ja s’ha dit. L’ANC, en un esforç gosaria a dir que titànic, ens ha posat al món en un excels bany de catalanitat. Gràcies!. I un agraïment especial als més de 30.000 voluntaris (una xifra que dobla la que es va reunir amb motiu dels JJOO del 92!) que son els autèntics herois de tot plegat.

Haig de reconèixer que mentre era a la Via, no era massa conscient de la grandiositat de tot plegat. Ha estat revisionant reportatges, informacions, tertúlies etc, quan he arribat a entendre i assimilar l’abast i l’emoció de tot plegat. Es poden contradir les xifres o afirmar (13TV) que, donada la precarietat i manca de gent de determinats trams, s’hi varen haver posar ninots de cartó – pedra.  És igual: les imatges destrossen qualsevol intent de menysvalorar o ridiculitzar  el fet. I a tots aquells de sempre els hi cou molt, especialment perquè se’ls hi escapa de les mans i el peu ja és petit i insuficient per estrènyer  el coll sobre el que el tenen posat.

La Diada ha estat com ha estat i no com alguns voldrien que hagués estat. És evident que per contar-nos a tots només hi ha una manera: votar. Tot el que no sigui això és voler fer volar coloms. Però mentre els independentistes sortim al carrer els altres, aquest “silenciosos” que alguns volen que siguin molts més, quan fan una “trobada” no passen d’alguns centenars o, com l’any passat, arriben, segons les seves pròpies dades, a 65.000 persones (6000 segons la Guàrdia Urbana) que no varen omplir ni la Plaça de Catalunya de Barcelona,  organitzada per aquella plataforma D’Espanya i Catalans presidida per un desconegut Manel Parra Cabello, amb la connivència i presència del PP, de C’s, grups afins i de grups ultres.  La abstenció és sempre la que és, però quan a Catalunya hi ha centenars de milers de persones amb estelades pel carrer, al mateix temps, a la Plaça del Rei de Barcelona, a la mateixa hora, aquesta majoria silenciosa i teòricament abstencionista, en prou feines passa de les dues-centes persones .

Fer notar que una bona part de l’Església, s’ha abstingut especialment a l’hora del repic de campanes. La raó general, con deien els de la Trinca,  és que el seu regne no és d’aquest món. Menteixen perquè han archidemostrat en les comunicacions de la Conferència Episcopal i amb les actuacions individuals (els cardenals  Rouco i Cañizares en son grans exemples d’aquesta actitud individual), la seva clara posició en favor del Poder[1] perquè, com he repetit, el regne no és d’aquest món quan els hi convé que no ho sigui. Però els hi convé, i molt, i empren tots els mitjans terrenals necessaris, pel manteniment del  seu objectiu: la unitat religiosa. Perquè la unitat religiosa va de parella matrimonial indissoluble  amb el poder terrenal, del que en treuen avantatges que han quedat evidents en el transcurs de la història de la humanitat. Per si les evidències foren poques, aquí a casa nostra, la  TV de la COPE (la 13 TV, ja citada) s’hi afegeix dia a dia amb una singularitat “especialment cristiana”. Tan cristiana  que els bisbes la beneeixen en silenci...i el poder civil, també.

I després de la Diada, en assabentem de que la resposta del Sr. Rajoy al President Mas, està en camí. I així va estar.

La carta resposta de Rajoy em recorda aquell acudit de l’Eugeni de les cabres blanques i negres... La vaig llegir immediatament publicada, dissabte  passat, i no vaig saber que dir. Només apuntar allò de que no s’ha llegit els arguments que se li varen fer arribar sobre la viabilitat de la consulta, tot i que no crec que una atenta lectura faci canviar de parer, respecta de Catalunya, a tota l’oligarquia a la que ell es  deu i representa.  Queda ja suficientment clar que, encara que a molts no agradi, les decisions derivades d’aquest diàleg que Rajoy ofereix han de ser evidentment de caràcter polític i, per sobre de tot,valentes. Dons, apa! A treballar.

Continuarà.


J. Vinyeta
16 de Setembre de 2013



[1] Orientaciones Morales ante la situación actual de España Instrucción pastoral de la LXXXVIII de la Assamblea Plenaria de la Conferencia Episcopal Española  Madrid 23/11/2006, només n’és una mostra , i petita. Aquesta “oposició” al fet català ja la van fer palesa amb motiu  la aprovació de l’Estatut Català en una reunió extraordinària de la Conferència Episcopal al respecta, i de la que ja vaig expressar la meva opinió en l’Article de Juliol del 2006 penjat en aquest blog, titulat  “Els Bisbes i la unitat d’Espanya”.