dimecres, d’octubre 02, 2013

201.- Comentaris

201.-Comentaris.-

Estem distrets. El nomenament del President del Constitucional, la Sra.  Espe dient que s’ha de catalanitzar Espanya i el contrari  pocs dies després, el Sr. Duran proposant oficialment una tercera  via, la Llei Wert en tràmit parlamentari, el PP pactant esmenes amb Rosa Díez per universalitzar el castellà com a llengua vehicular de l’ensenyament a tot l’¡Estat, les declaracions de Gallardón  (“España saldrá del Euro si catalunña se independiza...”), el Sr. Rajoy demanant auxili a l’ONU pel tema de Gibraltar i demanant grandesa al Sr .Mas abans de prendre  decisions... Ofensiva centralista a tutti orchestra amb la por (el que fa entendre, aleshores, que ells en tenen molta de por, a la secessió) com a element suposadament dissuasori...  I en mig de tot plegat, el Debat de Política General al Parlament.

El debat sobre Política General no ens ha donat sorpreses llevat (i tampoc sé si realment va ser una sorpresa), el rebuig exprés  del President Mas a les terceres vies, inclosa la del Sr. Duran. CiU i ERC han donat mostres de la solidesa del seu pacte.   PP i C’s han estat els encarregats de donar vivesa al Dret de Decidir, el PSC continua fent amics amb la seva idea federal, i les notes socials anunciades pel President varen ser remarcades pel Srs.   Herrera i Fernàndez d’ICV i les CUP respectivament. Ha quedat clara la voluntat de seguir endavant en el procés per a la consulta i la  del President disposat a portar-la a terme (suposo que a Madrid arrufaven el nas mentre el President parlava), afirmant que entén que la seva carrera política ha arribat a la Llicenciatura.

 Tot va transcórrer dins del que podríem dir-ne  normalitat fins el moment de les resolucions del Debat. I, entre elles, una transaccional que, diguem-ho així, ha destapat la caixa dels trons. Per una banda el Parlament ha donat per bo  l’anomenat  Document Rigol[1] i en fa una resolució de mínims que va ser signada inclús pel PSC  i que no la varen  signar les CUP. Davant d’això, CiU, ERC, ICV i les CUP  (sense el PSC) presenten conjuntament una transaccional en la que concreten terminis i forma per a la Consulta, de fer-ne sabedors de la situació catalana a Las Cortes i  fixa com a termini fins al 31 de Desembre d’enguany (la caverna parla “d’ultimatum” ) perquè el Govern Central li doni resposta.

Jo no sé si el PSC va ser convidat a signar-la o no. El cas és que no la va signar i, en no fer-ho, per unes raons que desconec però que puc imaginar,  va titllar als signants de la resolució en general i al President Mas en particular, de trair  la  unitat parlamentaria demanada i gairebé aconseguida i, també, de trair al l’esperit de l’expresident Rigol. El propi Expresident Rigol va  desmentir aquestes últimes afirmacions del Sr. Navarro donat que, tal com va manifestar en declaracions posteriors[2], entenia que era normal limitar el temps  en el que el Govern Central hauria de manifestar-se al respecta. Per tant el Sr. Navarro es queda sense un dels arguments amb el que tant s’ha prodigat aquests últims dies.

Hi ha una noticia gairebé simultània al debat: Foment ha signat al Document Rigol tot i que no va participar en la famosa reunió del mes de Juny. L’Empresariat no vol significar-se en política (tot i que aquesta aquiescència documental ja és un  acte polític) i per això no vol participar en les reunions... però l’accepten, la resolució que en surt de la reunió, i això és equivalent a donar suport al procés. El diner s’acoquina molt aviat i una empenta d’alguna manera més o menys “garantista”, entenc que és molt important per la confiança que genera.

Els esdeveniments es van succeint. La fi d’any és a tocar i, segons aquesta resolució tan criticada pels de sempre, les coses s’han d’aclarir abans d’arribar-hi.  La pressió a la que ens sotmetrà Madrid serà dura, especialment la diplomàtica. No podem oblidar que  aquest any finalitza el mandat de Durao Barroso[3]  a la CE i per tant hi haurà eleccions. I podria passar que determinades candidatures hagin de fer declaracions més o menys sonades i favorables a les tesis espanyoles (i ja sabem, aleshores,  que diran)  a canvi de vots del Partit Popular Europeu (sector Espanya...), i que poden ser més vots  si el fantasma de la por fa feliç a l’oligarquia,  intentant acollonir-nos. Mentre tant, fem via.




J.  Vinyeta
01/10/2013





P.S.: Recomano un parell d’articles:
Admiremos a Catalunya .-  Suso del Toro .- eldiario.es,  12/09/2013
Por favor, otra canción.- Salvador Cardús.- La Vanguardia, 2/10/2013



[1] Text que resulta de le reunió del Pacte Nacional pel Dret a Decidir a sol·licitud del President Mas a l’Expresident del Parlament Sr. Rigol
[2] Al programa 8aldia. Les declaracions son a la xarxa.
[3] Si no vaig errat, les eleccions seran a l’Octubre