dimarts, de setembre 17, 2013

200.- Després de la Diada (i II)

200.- Després de la  Diada  (i  II).-


No vull negar que les declaracions del Sr. Almúnia han estat un gerro d’aigua freda. Però em sembla més aquella aigua polvoritzada que quan fem carn a la brasa hem de tirar al foc, quan hi ha flames, perquè la carn no sens cremi. La finalitat d’aquella aigua, seguint l’exemple de la carn, és la de tenir-la cuita al punt. Que no passi el mateix amb les declaracions d’Almúnia...

Les declaracions del Sr. Almúnia han trencat els silencis[1] que fins ara mantenia la UE en el tema català. Hi trobo en tot plegat  un parell de coses que m’arrufen el nas. D’una banda, per molt que digui el Sr. Almúnia, ni la Comissió ni el Consell Europeus han manifestat oposició formal al procés català ni al seu futur. D’altra banda, la Comissió, en veu del Sr. Barroso, ha manifestat en varies ocasions que només es pronunciarà oficialment si Espanya ho demana. Per què no ho ha demanat, encara? Si no hi ha declaració oficial de la Comisssió, ¿què volen dir les declaracions d’Almúnia amb un afegitó en el que insta als dos Governs a dialogar “... en una mesa cara a cara y con la cabeza fría en vez de por carta...” per resoldre el futur polític que planteja Catalunya? Tot plegat em sembla una mica confús. Així les coses, entenc que, a banda d’aquestes declaracions, el que realment  hem de valorar positivament son precisament els silencis fins ara oficials des de la UE referides a Catalunya; perquè, per exemple, és conegut que s’estan portant  a terme negociacions amb Escòcia  respecta de la seva possible secessió i ningú no parla de deixar-la fora de la UE. Com deia  López-Burniol, no precisament activista independentista, però persona de bon criteri,  no hi ha precedent en la UE al respecta, deia que Europa no és precisament un institució previsible, ans al contrari,  i que parlar de tot això ara, quan encara no tenim clar com arribarem a la secessió, és  posar-se la vena abans de la ferida (la transcripció no és literal, però estic segur de que el propi Sr. López la donaria per correcta). Per ratificar això últim, resulta que el portantveu de la UE, el català Sr. Duch es reafirma en les paraules d’Almúnia, però afegeix, i no crec que  casualment, allò de que una cosa és sortir pel balcó i una altra fer-ho per la porta... El que ja és dit: res i/o tot és possible. D’altra banda pensar que no hi ha vida fora de la UE em sembla una simplificació. I pensar que la Sra. Merkel desmantellarà la Volswagen, una altra. Temps al temps i avaluació de riscos pels que han de fer-ho...

El fer un comentari sobre les declaracions del Comissari Almúnia m’ha semblat obligat, per la seva repercussió en l’àmbit general actual. Com resulta evident, PP i PSC les fan ràpidament seves i atien la por. No  és nou i continuaran amb la cantarella perquè, com resulta palmari dia a dia,  no tenen altres arguments.

Però hi ha una altra cosa que m’agradaria posar sobre la taula. I és   demanar, finalment, posicions definitives. El Sr. Duran se’n va a Panamà per estalviar-se el haver de sortir a la Via. El Sr. Herrera diu el que diu, però se’n va a envoltar La Caixa (en comptes de tenir, quan menys, el valor d’anar a encerclar Bankia, a  Madrid o al propi Banc d’Espanya) i tampoc hi va, a la Via. El Sr. Navarro ja ni convenç al PSOE i ha de veure com el Sr. Rubalcaba passa per la Festa de La Rosa sense ni parlar de la consulta. I m’agrada pensar, potser erròniament, que molts dels membres  - simpatitzants dels respectius partits polítics que lideren, eren presents en la Festa, a pesar de les seves indisposicions - oposicions partidistes al fet.

Srs.: és cert que cada un de vostès i els Partits que representen tenen un compromís amb el Parlament de Catalunya i, per tant, amb la ciutadania que els va votar. Però, en la meva opinió, s’allunyen cada vegada més d’aquell compromís. Necessitem que prenguin actituds fermes que no ens ofereixin dubtes i acabar amb les mitges tintes. Facin el que creguin que han de fer, però diguin-nos-ho amb claredat i de forma definitiva, especialment de cara a la consulta i, en especial, respecta al possible resultat. Com que veig molt difícil aquesta rotunditat que jo demano, seria bo que, al menys,  per traure’ns dubtes, en afirmessin un compromís formal de que, a l’endemà de la Declaració d’Independència per un resultat o per una decisió unilateral  que, pel que temo, en cap cas no els hi haurà estat de la seva complaença a cap dels tres, es posaran  a treballar, colze amb colze, amb el Govern que ens hi hagi portat, i a fer-ho  pels interessos del Nou Estat, interessos  que no tenen que ser precisament coincidents amb els interessos dels partits respectius. Al menys tindrem de Vostès  una cosa clara: que no posaran més pals a les rodes de les que ja ens trobarem en el seu moment. Penso que Catalunya s’ho mereix.



J. Vinyeta
17 de Setembre de 2013





[1] El Sr. Almúnia ha fet declaracions contradictòries, com les que va fer l’any passat en les que deia que “…no és honest dir de manera taxativa que Catalunya quedarà fora de la UE…” Vegeu aquestes declaracions al diari ARA del 23 del 10 del 2012. En la web   http://www.ccncat.cat/sites/default/files/Catalunyanosortira.pdf, trobareu les raons que dona el Centre Català de Negocis, rebatent, des de fa temps, aquest tipus de declaracions.