dimarts, de setembre 10, 2013

198.- Declaracions abans de la Diada


 198.-  Declaracions  abans  de  la  Diada.-


 Hi ha alguna cosa estranya en tot plegat. Abunden aquests dies les declaracions, contradeclaracions, rectificacions posteriors... Ja sé que la proximitat de la Diada es una de les dates propícies per què això passi, però la realitat és que el President, el propi Govern, ERC, l’ANC van entrant i sortint en suposats “enfrontaments”...  Sembla que tot pugui venir com a conseqüència d’uns possibles contactes bilaterals que  es van mantenint  entre en Rajoy  i  Mas.  Si això és veritat, podria haver arribat l’hora de que, en el moment que el President diu allò de que ens trobem, des del punt de vista independentista, en el punt de no retorn,  Madrid hagi pensat que ara va de bo i  comença repensar-se que pot fer per evitar el que sembla inevitable procés de secessió català. Massa tard.

Suposo que entenem tots, al menys els que ens identifiquem en la causa nacionalista, que realment el procés no té aturador. La permanent miopia del Govern Central i, subsidiàriament, del Tribunal Constitucional, va obrir una llauna plena d’infinitat de greuges que ara, tot i que algú ho volgués, no hi ha manera de tornar-la a tancar amb totes aquelles coses que varen sortir i deixar-la com estava. PP i PSOE (tot i el famós  Aprobaré...) varen obrir un camí pensant-se que aquesta vegada seria com en moltes d’anteriors. Però  va resultar que la societat civil, amb una valentia  inusual fins aquell moment, liderada per una excel·lent Muriel Casals i els que la varen acompanyar, va plantar cara. Des d’aquell 10 de Juliol del 2010 s’ha anat gestant, dia a dia, una consciencia civil que, amb la constitució de l’ANC primer i la Manifestació de la Diada 2012 després, ha empès a la classe política a ficar-se pel mig perquè de no fer-ho quedava definitivament fora de lloc.

Personalment estic convençut de que el procés es durà a terme, però també em sembla que Europa, que d’entrada no ens donarà cap cop de mà, sí que estarà pendent de que el procés es faci amb les màximes  garanties democràtiques perquè serà de l’única manera que Europa ens miri amb bons ulls. Per tant, fins que el rebuig al procés per part del Govern Central, tot i que ara  puguin semblar que alguna escletxa podria quedar oberta per dur-lo a terme, no sigui expressament total i definitiu i Madrid no ens posi definitivament entre l’espasa i la paret (desestimant totes les nostres raons, però finalment  donant-nos-les totes per poder anar per  lliure) entenc que el President doni un avís, a qui el vulgui escoltar, de com poden acabar les coses. Però,digui el que digui,  tinc la impressió de que res s’atura, que ni tan sols hi ha per part del Sr. Mas la més mínima voluntat d’aturar-ho i què, encara que és volgués, no hi cap possibilitat de poder-ho fer. Per reblar el clau, demà tindrem una altra mostra de que  la societat civil està per la feina i el Govern en particular i els polítics en general seran sobrepassats per una onada groga i estelada que posarà a tot el País de nou en el mapa d’Europa. Pot ser serà per aquest més que probable èxit que l’ANC, liderada per  Carme Forcadell, posi de nou el manament democràtic que ens exigia  Europa, en mans del Sr. Mas[1].

El President, en el que a mi em sembla més una advertència a Madrid que una expressió de voluntat pròpia, va dir allò de les Plebiscitàries pel 2016 i ho plantejava com a la pitjor de les solucions. Iniciar unes negociacions es cert que, d’entrada, equival a definir uns “tempos”.  I també és cert que, si aquestes negociacions son una realitat tot i que les portin en el major dels secrets, el Sr. Mas ens ha de fer saber quins son aquells “tempos” dels que parlava. Perquè va ser ell mateix qui ens va dir, després de la manifestació de l’any passat, que prenia la iniciativa política i que feia seu el lema de la manifestació. Perquè, segons com es desenvolupin  aquests “tempos”,  pot estar en joc, no ja el Referèndum si no la pròpia existència del nostre País. I hem d’estar amatents.

Heribert Barrera deia allò de “...tenim pressa, molta pressa...” I és cert. No es tracta de córrer sense sentit. Però si no anem  una mica apressats, amb objectius clars, correm el risc de que ens vagin empobrint dia a dia, mes a mes, any a any  fins esgotar la  mamella a la que estan enfigassats. I podria  ser que de forma, si no irreversible, tal vegada de lentíssima recuperació posterior. A ells se’ls en  fot la nostra misèria perquè l’important per a ells és que  ens puguin tenir el peu al coll. A nosaltres, no.

Ah!  I del que passi demà, en parlarem.



J.Vinyeta
10 de Setembre de2013





[1] El Sr.  Junqueras ens ha repetit i repetit que  des d’Europa se li deia i repetia que, per arribar a bon port  « …all you need is a democratic mandate… »