dimarts, de gener 01, 2013

178.- Nou Govern


178.- Nou  Govern.-

 

Es va formar la setmana passada i tal com s’ha muntat em sembla bé. Des de les passades eleccions he anat pensant que allò de “la cartera i la bandera” d’alguna manera havia de  quedar diferenciat en el nou Govern, tot que amb una tutela única per poder avançar totes dues qüestions paral·lela i simultàniament. Tot i que ignoro la voluntat expressa del President, vist des de fora, sembla que anirà així.

No es tracta de descobrir ara les excel·lències del  Conseller Mas – Collel, la capacitat del qual és reconeguda internacionalment. Hi ha qui s’atreveix a afirmar que la qualitat del nostre Conseller  està per sobre de la qualitat mitja dels Ministres d’Economia d’Europa. Per tant, el tema econòmic (la cartera), està en bones mans.

 Em sembla evident (així ho espero) que el Conseller Homs treballarà pel procés de la consulta (la bandera) tant des del punt de vista Nacional  com des del punt de vista Internacional (pot ser que per aquesta vessant sortís allò de la Conselleria d’Afers Estrangers, que tant malament va  caure sobre d’aquells que ens tenen habituats a prohibir-nos-ho tot).

Des del punt de vista Nacional entenc que, per exemple, el Govern disposa avui (a banda de la majoria absoluta que representen) de 71 diputats de caire sobiranista (en el suposat, a vegades difícil de suposar, de que els d’Unió no es manifestin en contrari), però  realment el número de diputats, els partits dels quals porten el dret a decidir en el seu programa electoral i que podríem definir com a diputats “afegibles” a les tesis de CiU i ERC, son en realitat 36 més[1]. És per això que, tot i els escarafalls del PSC, ICV i les CUP,  entenc que una de les feines d’aquest Conseller ha de ser la d’incorporar tants com en pugui d’aquests diputats a la deriva sobiranista que porta el Govern (no hem de confondre dret a decidir amb sobirania) per crear una majoria inequívoca en aquest sentit per,  seguin les passes previstes pel propi Conseller[2], poder  anar a Madrid, presentar-la, rebre el no habitual d’en Rajoy i tornar més carregat de la raó  que ja tenia el Conseller en el viatge d’anada. Però  també ha de  poder servir aquesta majoria inequívoca per poder declarar unilateralment la Independència des del Parlament, si arriba el cas de que de solució només ens quedés aquesta.

Des del punt de vista Internacional, és evident que, davant de la negativa de l’Estat Espanyol, haurem de buscar “empara” en els cercles europeus. No serà fàcil tot i que res està escrit al respecta: no hi ha antecedents. Tinguem clar  que la diplomàcia espanyola és poderosa i amb influència en determinats cercles econòmics per als que el deute espanyol els hi és un perill latent, i encara més si l’Estat espanyol perd un 20% del seu PIB en la operació secessionista. Però també és cert que la visió del tracte colonial que Espanya ens dona és evident per a moltes de les  potències europees, especialment en el tema fiscal, i que en cas de secessió i integrats en la CE, en seríem contribuents nets. És evident que la feina a fer en aquest capítol serà de gran envergadura. I cal pensar que, donades les circumstàncies, res pot deixar-se per lligar en aquest aspecte.

Una de les coses que sembla que el President vol deixar també ben  lligada tan aviat  com sigui possible, és tot l’entramat jurídic que,  arribats d’una o altra manera al moment de la consulta o decisió, és necessari de tenir clarament establert per a legitimar la opció en que ens trobarem aleshores. Per tot això no és sorprenent que un home que ha estat a l’ombra de l’actual President des de fa anys i que és de la seva absoluta confiança, el Sr. Gordó, hagi “saltat” a Justícia per endegar i portar a bon fi tot aquest assumpte, en el que també tot ha de quedar ben lligat.

Així les coses, des de Madrid continuaran disparant l’artilleria, perquè els hi és evident  que el Nou Govern de la Generalitat mostra una deriva sobiranista per a ells intolerable i que des d’allà intentaran boicotejar-la amb totes les eines possibles.

Però d’això últim, ja en parlarem en la propera ocasió.

 

 

J. Vinyeta
31 de Desembre del 2012.


[1] Aquesta és una  lectura que en cap cas ha volgut fer  el PP. Ells han considerat una derrota nacionalista  la davallada dels 12 ascons perduts per CiU. Sense voler acceptar que, en realitat,  son 107 i no 50 els diputats els partits del quals incorporen en el seu programa electoral  el dret a decidir.
[2] Segons l’entrevista al propi Conseller Homs que publica el diari Avui el  passat dia 30.