dijous, de desembre 27, 2012

177.- NovaLegislatura (i II)


177.-  Nova  Legislatura (i II).-

Tant ICV com el PSC es varen queixar, durant i després de les sessions d’investidura de que Mas – Junqueras no haguessin procurat una col·laboració directa  amb ells en el que fa referència al tema de la consulta. És evident que un i altra porten en el seu programa electoral el famós dret a decidir  i potser que el Candidat hagués fet bé de escenificar una acord amb ells en aquest aspecte. Però també és cert que  aquell acord sobiranista es va prendre, per ells mateixos, al final de la anterior Legislatura, i ara, pel que estem veient, sembla que els hi pesi a tots dos (PSC i ICV) com una llosa. El Sr. Navarro s’abstindrà en temes sobre la consulta i quan el PSOE li fa arribar el seu desacord al respecta, afirma amb rotunditat que ells votaran “no a la independència” en la possible consulta. Però també em sembla clar que, tan el PSC (que encara va cercant la seva identitat) com ICV, estan específicament contents i satisfets perquè, com han anat  les coses, es poden mantenir lluny d’una participació en la governabilitat que es promet molt dura. Em dóna la sensació de que cap dels dos té massa interès en que realment es porti a terme la consulta. Uns perquè depenen del PSOE i, els altres, perquè la seva estructura ideològica a mi em fa dubtar de la seva honestedat política i del seu concepte de llibertat.

 Les CUP entenc que avancen per un camí perillós. No es tracta de voler ser negatiu en res, però, en la meva opinió aporten un rerefons marxista (suposadament més dur que el mateix que aporten els d’ICV)  d’èxit en determinats punts, tot i que limitats,  en els que detenen el poder Municipal. El  que no crec és que fora extensiu a la resta de la societat aquell model que, pel que diuen, ha resultat d’èxit  en determinades àrees. De sempre m’ha fet por que la llibertat vingui adjectivada: la llibertat és. I, quan la tinguem, ja decidirem de quina manera volem exercir-la i, per tant, cap, repeteixo, cap model  pot estar imposat. D’altra banda, en la mà oberta que mostren  en el tema sobiranista, ens parlen de la sobirania del Països Catalans. I em sembla bé. Però personalment no estic disposat a esperar que la Catalunya Nord, el País Valencià o Les Illes decideixin afegir-se activament a l’actitud del Principat. Personalment entenc que tots ells, faltaria més,  seran ben rebuts i tenen els mateixos drets de decidir   que nosaltres. Però també ha de quedar clar que no ens aturarem per esperar-los.

Del PP i C’s,  malauradament hi ha poca cosa a afegir al que comentava en l’anterior. C’s, a pesar de que reparteix a dreta i esquerra, no deixa de ser un apèndix lerrouxista del PP i, per tant, anirà, encara que no ho sembli, l’ombra de la Sr. Alicia mentre això li doni vots. Del PPC, dir que el  discurs de la Sra. Alicia va ser tota una lliçó d’autoritarisme: el PP mana i no permetrà res que no sigui l’estricta aplicació de la famosa Constitució. El pitjor de tot plegat és la duresa amb que ho anuncia que ens fa entendre quina serà la actuació del PP en el futur immediat. El punt més dur serà l’asfixia econòmica seguida dels atacs culturals,  a la llengua i a totes les senyes d’identitat. Les clavegueres arribaran carregades de tot el que convingui per a posar contra les cordes l’intimitat de qualsevol  mínimament significat. La  finalitat només una: fer-nos desistir. No importarà el patiment que això pugui generar a la gent del País, inclosos el seus. Haurem de ser valents.

Una nota final. És evident que hi haurà retallades. Però també  és evident que Madrid és qui majoritàriament en serà responsable[1]. Ja avui, l’asfixia econòmica alentint nòmines, la cessió de crèdits  que hem de retornar amb interessos  quan ens deuen diners o l’impagament dels deutes contrets i pressupostats, creen una situació d’ofec innecessari  amb la sola finalitat de fer claudicar un Govern, el nostre, que ha obert la via sobiranista. I això, que  se sap, ha d’estar reconegut pels partits que estan a la oposició, sindicats, organitzacions patronals o d’índole econòmica. Ja comença a ser hora de que tots plegats siguin capaços d’assenyalar el fons de la qüestió.  Estar a la oposició o criticar  i no fer res per a solucionar realment els problemes del dia a dia, amb la pantalla d’una ideologia que els hi va bé per  a carregar responsabilitat als altres i eludir les pròpies, donada la situació en que ens trobem, és d’una mala fe manifesta. Ha de deixar de ser més important el resultat electoral, la projecció personal de molts inclús en l’àmbit sindical, i, aprofitant que el 2013 serà l’Any Espriu, posar-se al servei “...d’aquesta pobra, trista, bruta i dissortada pàtria...”

 

J.  Vinyeta

Nadal 2012



[1] Com a mínim imposant un compliment de dèficit pràcticament inassolible sense retallades importants i, de no complir-lo,  negant l’accés als fons de liquiditat autonòmic.