divendres, d’agost 25, 2023

770.- Tupinada?.-

 

770.-  Tupinada?.-

Direu que soc mal pensat de mena. Però el fet de que Felip VI proposi Feijoo per a la creació del nou Gobierno espanyol, et fot mala espina. Dit de manera més sua, si la política és art i l’estètica relaciona l’art i la bellesa, diré que, segons la meva apreciació, la actuació de Felip VI no ha estat precisament  esteticament bella...

Tots recordem el discurs de Felip VI aquell 3 d’Octubre del 2017. Sabem sobradament l’al·lèrgia que experimenta Felip VI amb els republicans a prop i que és  “urticariosament” insuportable si, a més, son els catalans que volen una Catalunya  republicana, independent i lliure. La pregunta és si aquesta actuació, d’un suposat valedor de la definició del que entenem com a moral, és o no acceptable perquè, per a molt que Felip VI intenti una neutralitat que oficialment li correspon,  tots sabem que,  als independentistes, ni aigua...

Així les coses, quan precisament els independentistes, per més escarni, a les ordres de Puigdemont..., tenen a les mans la legislatura i la possibilitat de fer-la   fallida, Felip VI avança una suposada candidatura que, sobre el paper, és una candidatura sense possibilitats de triomf.

Sense possibilitats, es clar. Però, amb la sensació de que Felip VI vol que guanyi. Què fa falta perquè guanyi? Feijoo ha dit clarament que està a 4 escons pel nomenament. I, com que soc mal pensat de mena, se m’acut que trobar quatre “tamayazos” ben alliçonats des de La Zarzuela, i amb totes les benediccions de Felipe González, Guerra i  la companyia de molts dels  barons del PSOE clarament monàrquics, potser no és tant difícil aquell objectiu.

Si això anés així, no parlaríem de tupinada: parlaríem directament de cop d’estat, un més de la família Borbó ajudat per tots aquells que, presumint de demòcrates, no són més que dictadors, ara miniaturitzats  per la impossibilitat d’exercir com a tals.  I, sí és així, serà perquè la monarquia té por del seu futur si el PP i VOX no governen.  Ara ens queda per definir si, aquesta actuació, és moralment acceptable, o no. I personalment, enténc que no.

Col·laborant amb el criteri que exposo, el PP ha començat a fer una crida als diputats descontents amb les direccions dels partits respectius perquè donin vida al PP. La crida la fa estesa també, directament,  al PSOE a fi de què, per raons d’estat, secundi la candidatura de Feijoo.

Sigui com sigui, que Felip  VI prengui part, i amb la rapidesa amb que ho ha fet, no deixa de ser-me, moralment, inquietant. Honradament i parafrasejant Hamlet, em sembla que hi ha quelcom que pot començar a fer pudor a podrit en el regne d’Espanya...

Tant de bo tot plegat no siguin més que les elucubracions d’un mal pensat empedreït... Però, independentment, entrem en una situació moralment inacceptable, o no?

 

J.  Vinyeta

24 d’Agost de 2023