dissabte, d’abril 03, 2021

726.- I ara, què?

 

726.-   I  ara, què?.-

Illa entén que ha guanyat unes eleccions que estaven muntades perquè les guanyés.  És cert. Però, com va passar amb la victòria electoral d’Arrimadas, la victòria no li serveix de res. ER, que ha quedat en segon lloc, entén que ha de controlar el que, segons ella, és el procés independentista. JuntsxCat, que ha quedat a la par amb ER (un escó menys),  entén que  el Procés, amb majúscules, està a les seves mans i per tant, acceptant un segon lloc en el Legislatiu català, no vol que els Procés es converteixi en un procés continuista i, per tant, autonomista. Les CUP, sembla que vulguin integrar-se. Jèssica Albiach i  Gallego, amb la boca oberta i implorant una participació en un Govern que, amb menys escons que les CUP, és de participació pràcticament inviable.  Vox arrasa  a la dreta, C’s, anunciant el que els hi ve al darrera, perd aquella majoria cridanera i, juntament amb el PP, queden  absolutament residuals. Àngels Chacón i Marta Pascal no han fet res més que restar milers de vots a la Llista de Laura Borràs.

I ara, què?. De moment estem sense Govern i, ja sé que soc molt agosarat, em sembla que va  per dies.

El resultat electoral ens dona unes dades incontestables: el 52% dels electors han votat a favor de la independència de Catalunya i, aquest resultat, equival a 72 escons dels 135 que composen el Parlament català, és a dir: majoria absoluta. Del que es tracta ara és de que el Govern que es formi, incorpori de manera inequívoca aquest resultat electoral. Però això, que ER, com a suposat grup independentista més votat,  pacti i formi  un Govern que expressi aquesta realitat, sembla precisament el gran escull per a la  formació del govern que defineixen les urnes.

No hem d’amagar la decepció que en molts, i des de fa temps, ens ve provocant l’actuació d’ER. Per adobar-ho, vol mantenir una taula de diàleg amb el Govern Central que tots sabem que no anirà en lloc i ens diu que el  52% dels vots, no serveixen per res. Per forçar als de Laura Borràs, signa amb les CUP  un acord marcadament social i de tal envergadura que, per molt que si posin, no hi ha diners suficient per poder-lo posar en marxa ni tant sols espiritualment[1]:  fum  i res més que fum. D’altra banda, en l’hipotètic cas en que les CUP entressin a formar part del Govern, voldrien la injuriada  Conselleria d’Interior...?

Junts  col·loca  Laura Borràs en  la Presidència del Parlament. Ha estat una Presidenta frustrada a la Generalitat, però amb un resultat electoral excel·lent: un partit al que ni tant sols se li reconeixien drets electorals, que ha de començar des de cero, sense cap participació publicitària en  els mitjans públics durant la campanya, amb tota la oposició del Deep  State que sap que l’odiat i ensems temut MHP Puigdemont  en manega els fils, ha aconseguit uns resultats electorals espectaculars que, com a mínim, es tradueixen en la Presidència del Parlament. El fet és important perquè podem recordar  l’actuació de la Mesa en l’anterior legislatura, comandada pel President Roger Torrent, que torpedinava sistemàticament les accions  del President  Torra.

En joc hi ha   el Consell Per la República. Waterloo i el que representa,   està en plena efervescència després dels èxits internacionals que ha tingut, política i judicialment. Certament està   a l’espera de les decisions dels TJUE, del TEDH i de la Justícia belga, però  gosaria dir que ningú en dubta de la seva positivitat favorable respecta de les moltes qüestions que els tribunals espanyols (així com el Parlament Europeu) van presentant. I potser en aquesta qüestió està la mare del ous...El  CxR posa contra les cordes Junqueras, a tots els seus portaveus mediàtics (Sol, Heredia, Voltas i companyia...) i, en conseqüència, a tota ER en general i  Aragonés  en particular. ER  vol mantenir el partit per  sobre de tot.  Junts vol que CxR estigui present en l’ideari polític del dia a dia. ER planteja un CxR que no estigui controlat per Puigdemont...

És per tot plegat que, sense voler ser bestioleta   de mal averany,   em costa de veure  un final més o menys proper. A més, cal afegir el tema del rescat que ens ve d’Europa i caldrà preguntar (i preguntar-nos) si Junts ha de formar part d’un Govern que haurà de protegir el patrimoni català davant  les restriccions que ens imposaran  rescatadors, que arrasaran l’Estat, i fer-ho sense l’autoritat necessària derivada de la inexistència  d’un Estat  Propi. O, si pel contrari,  només cal investir Aragonés i prou, facilitant-li durant la legislatura els acords puntuals que es creguin adients.

A tot plegat, sumem-hi els jutges, que s’han fet els amos de l’Estat espanyol, sense el mínim contrapoder necessari i que modificaran qualsevol decisió que no els hi convingui... 

J.  Vinyeta

3 d’Abril de 2021