dijous, d’abril 22, 2021

728.- De Cotarelo i altres coses

 728.- De Cotarelo i altres coses.-

Ha quedat  clar que el FAQS de divendres passat a TV3 16 d’Abril, ha fet mal.  El FAQS ja venia calentet  perquè, en l’edició anterior, l’entrevista a l’escriptor Cercas va ser difícil de pair. L’escriptor es va manifestar constantment de forma dogmàtica, proposant una veritat exclusiva i emetent judicis que, personalment, els entenia com a més pròpis d’un historiador. I sempre, com ja sol ser habitual, expressant el seu amor per Catalunya. L’enrenou a les xarxes per l’aparició de Cercas a TV 3, va durar tota la setmana, i es va apaivagar quan, en l’edició següent del FAQS, que va ser en divendres i no en dissabte, com era habitual (perquè l’ atenció del dissabte tots sabem que estaria més pendent del final de la copa Bilbao – Barça) s’anunciava la presència de Ramón Cotarelo, vetat durant dos anys per la Corpo...  L’expectativa era màxima. I no va defraudar.

Cotarelo, instal·lat des de fa poc temps a Catalunya, va fer l’esforç d’expressar-se en català i va donar, amb aquest esforç,  una lliçó de modus a molts. D’altra banda, Huguet, que va ser el que va triar ER per deixar les coses clares a l’emèrit[1], va  rebre el primer disgust quan, en iniciar-se el programa, va sortir una piulada del 2019 d’ell, d’Huguet, que, en tornar-la a llegir, li van fer sortir el colors a la cara (la TV actual és amb color i, ja se sap...)[2]. Del que va passar després, poca cosa a dir: les xarxes en van plenes. Només assenyalar que el que va dir Huguet de fer-se primer  amb les institucions (sindicats, col·legits professionals, associacions empresarials, etc...) abans de la Independència del País, em va  acoquinar perquè em va semblar que, el que Huguet m’estava  dient, era com si es volgués tornar a una unitat orgànica... que ostentés  tots els diguem-ne poders civils de la ciutadania. Cotarelo ho va definir molt millor (no podia ser d’una altra manera...),  aparellant la proposta  d’ER amb el que va ser el   PRI mexicà. Huguet, va seguir expressant la voluntat d’ER. Un senyor, que no conec, en va fer un bon resum en un fil-twuitt. En el punt 24/24 del twuitt, hi posa un vídeo - declaració de Junqueras el dia 14/2, amb el resultat electoral a la mà[3], a  Junqueras se li escapa que “...quan a Catalunya governa ER..., el partit va bé...”  PRI en el fons de tot...?

Però hi ha més coses. Per exemple la guerra que els mitjans  de comunicació han obert contra twitter. La raó, a mi també em sembla clara: twitter és un mitjà que pot replicar als mitjans que fins ara han tingut el monopoli informatiu. A twitter hi ha gent que, després de treballar-hi, arriba, per exemple, a les hemeroteques i això, a massa gent, li fa mal. L’opinió ara és a l’abast de qualsevol. I això  si que és inadmissible  pels que presumeixen de donar-nos la veritat cada matí. Personalment, m’agradaria que no hi hagués secret identitari. Però, quant més àmplia sigui l’opció de llibertat, més a favor de tots. Només s’hi oposaran aquells, com passa en massa ocasions, als que la llibertat els hi fa por. I n’hi ha molts més dels que jo pensava.

L’Audiència Nacional ha decidit processar Jordi Pujol i a  tota la família  Pujol  Ferrusola. Jordi Pujol es va manifestar, en el seu moment, com a defraudador fiscal de l’Estat espanyol: aquesta és l’única certesa. Reportatges televisius de TV3 sobre d’Andorra i el seu sistema bancari, hi han  anat oferint informació, afegint-hi  l’actuació de les clavegueres de l’Estat. I que quedi clar que no pretenc defensar només que el que sigui defensable. El llibre  El fill del Xofer[4] hi afegeix més informació sobre de la famosa deixa de l’avi  Florenci  i Banca Catalana. Poc hi puc afegir. Només espero que, davant del judici, d’arribar a celebrar-se,  Jordi Pujol trenqui el seu silenci i faci caure els nius,  dels que va parlar en sessió parlamentària. Em sembla que el País, si caiguessin nius, els  que caiguessin, li agrairia. Depèn d’ell. Si ho fa, podria ser que recuperés credibilitat.

La CUP, aquells batejats com adolescents polítics, no han tingut millor idea que insinuar que Marta Rovira ha de liderar el CxR... Hi ha vegades en que la CUP sorprèn encara més: a la seva adolescència li queden clars tics d’infantilisme de difícil, pel que sembla, superació. Mireia Boya, que és qui insinua tal possibilitat, està de banda d’ER que frissa per abatre el CxR. El que passa és que, avui per avui, el CxR està en mans alienes a  CUP i ER i, per més INRI, fora de les grapes de l’Estat espanyol. Per tant entenc com a infantil   plantejar modificar  una institució en la que no hi participa i que està en mans dels inscrits i participants en ella. És evident que si Marta Rovira arribés a liderar el CxR, aquest desapareixeria i, com sabem, aquest és el gran objectiu d’ER.  Si la CUP entra al Govern pendent de formació,  i accepta, com he dit des del primer dia, la Conselleria de Governació enfrontant-se a la remodelació dels Mossos, perquè tots sabem que és un cos amb deficiències greus i que la CUP ha tingut sempre en el seu punt de mira, potser, he dit potser, faré un intent  de credibilitat perquè potser, he dit potser, hauran començat a fer-se adults.

I del Govern...?  Com deien Tip  i  Coll, en parlarem la setmana que ve...

 

J.  Vinyeta

22 d’Abril de 2021



[1] Ramón Cotarelo  és  Catedràtic emèrit de Ciència Política i Administració de la UNED

[2] El Twitt i tota la xerrada es pot trobar a TV3 a la carta

[4] El fil del xofer.-  Jordi Amat.- Edicions 62.-  Barcelona