dissabte, d’agost 25, 2018

554.- La creu del mausoleu


554.- La creu del mausoleu.-

L’ombra de la creu és molt allargada.  Protegeix les despulles d’un sanguinari victorejat encara precisament per aquells que es miraven la seva construcció amb el somriure sàdic d’una victòria  espúria, sobre d’una República legalment establerta, amb un cop d’estat  incestuós i dels que també, a l’ombra de  l’autarquia estúpida  i autoritària a la que  es va sotmetre als vençuts i que només afavoria a uns quants dels vencedors, hi varen anar molt bé. Son els que avui també, i sense més ideologia política que la que resulti de protegir els seus interessos,  recorden amb llàgrimes i braç alçat al seu benefactor.

El poder que el dictador va exercir durant els quaranta anys que va imperar amb ma de ferro,  va ser de tal gruix que va aconseguir morir al llit, sobre d’un jaç de milers de morts assassinats per les seves ordres, i enterrat en un mausoleu acompanyat de no se sap quants dels que va assassinar. La creu assenyala el lloc exacta de la barbaritat que la resta del món es mira amb incredulitat i que els d’aquí, els captius i desarmats, ho volem eternament destruït: quaranta anys després de la mort del dictador, hora és ja de que el mausoleu deixi d’existir i aquella  creu, penjada als quatre vents, deixi d’assenyalar l’hora solar i hi pugui aparèixer l’hora d’avui dia, l’hora d’una història que comença a caminar girant pàgina definitiva al fet més luctuós i sanguinari dels últims cent anys de la història  d’aquest País en que ens toca viure.

Sé que el culte als morts forma part de la cultura que, mica a mica , ens ha anat fent. Per tant, expresso una idea estrictament personal quan dic que el que  jo voldria fóra que aquella creu caigués, tapiés l’entrada  per sempre i amb tot el que hi ha dintre, i que la natura acabés amb tot plegat sense més esforç humà que el de no haver-hi de fer cap esforç perquè allò passés a l’oblit definitiu. Insisteixo en que és la opinió personal d’algú que li sembla entendre que el morts ja ho son per sempre i que res que fem per ells en els retornarà (qüestió que en el cas del dictador i adlàters m’omple de satisfacció). Personalment em sembla que tot el que no sigui això, no serà més que una flama encesa i mantinguda per aquells que de cap manera i per cap raó volen precisament que l’oblit caigui definitivament sobre el seu passat.

J.  Vinyeta
25 d’Agost de 2018