dimarts, de març 06, 2018

518.- Crisi en el Procés


518.-  Crisi en  el  Procés.-

Com deia Antoni Bassas a la seva columna de l’Ara, sembla que les CUP  vulguin llençar a la paperera de la història el procés...  i Tardà indica que convindria estendre ponts amb aquells que aspiren a un  referèndum pactat (Comúns i PSC...). Uns i altres  estan condicionant la voluntat política de dos milions de votants, amb picabaralles de pati de col·legi en la que s’hi discuteixen llocs i càrrecs en un hipotètic Govern del que el més calent encara és a l’aigüera. La vergonya aliena  i el cansament van envaint voluntats manifestades fefaent i repetidament  d’una societat civil que ha suportat la intemerata i  ara sembla que, aquestes voluntats, puguin  ser dilapidades estúpidament. Conviccions del  50% d’una ciutadania que, pel que sembla,  va cometre l’error de deixar-les en les mans dels que s’hi varen voluntàriament oferir i que vàrem triar entre  unes llistes electorals, per a conduir precisament   a bon port, tot aquell cabdal d’esperança sobre la que ha anat cavalcant des de fa anys. Ara, per enèsima vegada, significant-se més pels interessos partidistes que pels interessos dels que els vàrem votar i del País,  deixen a l’albor del que ja hauria de ser una negociació tancada des d’abans de les eleccions, un possible acord finalista que, de moment, posa en perill l’existència del propi Procés, al que uns i altres volen tornar al punt zero. 

Gràcies, senyors/es  diputats/des! Una vegada més trenqueu aquells gerros de porcellana fina, ens deixeu el cor ferit  per l’única raó de que llocs, càrrecs, conselleries..., aspiracions purament polítiques,  son més importants que les aspiracions generals del País. Partidisme en estat pur...! ERC ha anat regatejant, diria que somicant, espais que per resultats electorals no li corresponen; exigint allò que els resultats electorals no li varen donar... Les CUP  pretenen una exclusiva majoria que les urnes tampoc les hi varen donar...

Em sembla que podríem parafrasejar Espriu dient allò de “Oh  que cansat estic d’aquesta covarda, vella,  classe  política...”  que només ha sabut funcionar amb les empentes que els  hi ha donat la societat civil compromesa  amb “aquesta meva (nostra) pobra, bruta, trista, dissortada pàtria”.

No oblidarem. Perquè si doloroses son les limitacions de llibertats que ens venen imposant els jutges de fora, que son els que governen l’Estat espanyol,  més, molt més doloroses ho son les que posen en perill la llibertat del País des de dintre  del propi País. Només ens ha faltat que  ERC  busqui complicitats estranyes per complir els exclusius  objectius dins del Parlament. Tampoc ho oblidarem.

I l’Església Catòlica, Apostòlica, Romana i Universal?  Dons, com deia La Trinca, nari nan... perquè el seu regne  no és d’aquest  món. Però menteixen quan ho diuen: només cal llegir (si hi ha el valor de fer-ho...) les homilies d’en Cañizares a València o escoltar  Munilla  a S.  Sebastià dient-nos que les feministes “llevan el diablo dentro...”[1]. El primer clama per una unitat física d’Espanya que mantingui la preeminència de la seva església i una clara unitat religiosa controlada. El segon clama en contra d’allò que sap que algun dia no massa llunyà li demanarà comptes terrenals donada la permanent  misogínia de la cúpula eclesial a la que pertany. Amb excuses, s’obliden de la terrenalitat dels mortals catalans als que escarneixen i  blasmen a través dels mitjans  que controlen  que sí  son d’aquest món.

Ens queda Montserrat i les seves homilies dominicals. Però gaire bé res més d’una Església que es considera plural, però  dins d’un sector clarament uniforme nascut durant la guerra del 36 i amb plena vida en aquest 2018. Tenim record d’algú que es va oposar a aquesta uniformitat i que va ser exiliat a Itàlia pel dictador: es deia Aureli  Maria Escarré i va anar al monestir benedictí de  Vidolbone, prop de Milà.  Pel mateix, un grup de monjos de Montserrat varen ser exilitats a S.  Miquel de Cuixà. Això era pel 1965, i  tal com estan les coses, sembla que va estar ahir mateix...


J.  Vinyeta.-
6 de Març de 2018



[1] http://www.publico.es/sociedad/obispo-san-sebastian-acusa-feministas-llevar-demonio.html