dijous, de desembre 15, 2016

418.- De les CUP, una altra vegada

418.- De les CUP, una altra vegada.-

Aquest País nostre, i des de la formació del nou Parlament, ha de presenciar de forma diria que permanent i continuada la divisió entre les CUP i JxS en unes actuacions, en general provocades per Anna Gabriel i companyia,  que ens posen l’ai al cor i fan les delícies del PP, C’s i PSC.

Aquesta vegada, per una altra actuació del Mossos, els senyors (les senyores, perquè no falti) de les  CUP van  foten merdé. I per aquesta última, que encara dura i perdurarà encara durant tota la setmana, en demanen la dimissió del Conseller Jané, cosa d’altra banda freqüent (gairebé diria que sistemàtica), perquè el Mossos varen actuar d’ofici en denúncia als que varen cremar fotos de Felip VI en la última Diada. L’ordre d’Interior existeix, però Joan J. Queralt catedràtic de dret penal assenyala a TV3[1], en una entrevista prou il·lustrativa, que no es pot afirmar, segons el document de marres, si els Mossos varen actuar  per lliure o ho va ser per ordres de fiscalia o tribunal competent.

Independentment i a banda de les qüestions jurídiques,  en el meu entendre les CUP obliden algunes coses que entenc com a fonamentals.

-    Les accions en qüestió es retrotrauen a fets succeïts durant el  actes de celebració de la Diada passada de 2016. Si alguna cosa ha distingit les multitudinàries  manifestacions de les Diades   ha estat la “netedat” i l’absència d’actes que d’alguna manera poguessin donar peu a la caverna a actuar: ni un paper a terra, cap vidre, paperera o altre mobiliari urbà trencat, res de res.  No hi ha cap dubte per part meva  en que, certament, la llibertat d’expressió està per sobre de moltes coses i més concretament d’una Llei  que, com diu Queralt, ens acosta més a Marroc que a un estat democràtic contrastable. Però aquella crema posa en entredit, i ja no dic que fóra fet expressament que tot pot ser,  aquella voluntat festiva, democràtica i pacífica dels centenars de milers que es manifestaven. La actuació d’aquestes cinc persones és respectable i llegítima, però en cap cas ha d’entendre’s que aquesta respectabilitat i  legitimitat equival a un vist i plau social i  majoritari de la seva actuació. Son fets que vulneren, agradi o no, aquella actuació festiva, democràtica i pacífica en la que hi participava gent de tots els colors polítics.

-  En segon cas, les CUP obliden una altra qüestió primordial. Demanen desobediència de forma general, oblidant, i penso que ara sí intencionadament, que la desobediència sempre és  un acte de decisió individual, personal. Imposar-la no pot ser admès de cap de les maneres. Hi ha consciencia per part de les CUP d’aquesta norma elemental i bàsica?. Tot dona a entendre que no. 

-      I per acabar, que algú o alguns en clara minoria parlamentària i per tant social mentre no es demostri el contrari, intentin amés imposar uns criteris polítics a la policia catalana (que té les seves limitacions de forma institucional, cert) dient-li a la policia què sí o què no ha de fer, és una autèntica barbaritat. Totes les dictadures, sense excepció, adoctrinen política i ideològicament les seves policies (per posar-les clarament al  servei del dictador) i aquestes actuen en conseqüència. Si tot plegat no és més que una afirmació del seu ideari polític i, en conseqüència, social del país que les CUP ens volen imposar, fan bé en dir-nos-ho perquè, si és així, molts més ho tindran en compte en les pròximes eleccions, a fi d’evitar el País que sembla que ens volen imposar…

Tinc la impressió de que “aquestes noies” de les CUP (ho dic per allò del femení generalista amb que es fan distingir), feministes irredemptes, ens volen imposar ja prèviament un matriarcat social, polític i ideològic difícil per a molts de compartir. Especialment per a tots aquells que entenem que primer s’ha de crear un País i després definir com  volem que sigui aquest País. La situació matriarcal o patriarcal posteriors també pot ser una cosa a definir, però en cap cas a imposar. I molts comencem ja a estar una mica carregadets d’aquestes actuacions amb aires de tragèdia grega de les que possiblement Talía i Melpòmene renegarien. Només existeixen les CUP. Els altres no comptem. I aquesta negació ja té una expressió literària que va fer fortuna fa anys i que crec aplicable en aquest cas: “que error, que inmenso error...”[2]· Creure o pensar que els demés no existim és un error greu: ens diu  que les CUP no volen entendre  el per què de tot plegat.

J.  Vinyeta
15 de Desembre de 2016




[1] http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/mes-324/mes-324-13122016/video/5637383/
[2] Ricardo de la Cierva davant del nomenament de Suárez substituint Arias Navarro. Poso exclusivament la frase com a referència  literària i sense la més mínima intenció política per part meva. Per sí a cas...