dimarts, de setembre 13, 2016

400.- De la Diada i alguns afegitons

400.-  De la Diada i alguns afegitons.-

S’ha repetit i amb èxit. Per cinquena vegada consecutiva el País ha estat un clam. I aquesta vegada, tot i que als de sempre no els hi agradi, el clam que s’ha fet sentir amb claredat  ha estat  el d’Independència. Colau, Domémec i Fachin, els més significats dels Comúns, hi eren, per primera vegada… A Rabell, Coscubiela i suposo que a Nuet, absents de la manifestació entenc que per allò de mantenir unes essències “pures i  no contaminades”,  se’ls deuria arrugar el melic quan Portabella, un dels organitzadors de Sant Boi i home de pes de les esquerres, es va posar davant dels micros de l’escenari de Barcelona per a dir allò de que mai havíem arribat tan lluny ni tan aprop... defensant la independència al mateix temps que un referèndum amb  el que es pugui expressar la voluntat dels ciutadans de ser independents o no. En un futur no massa llunya (pel que varen dir Puigdemont i Junqueres, per la diada del proper 2017...) aquests  esperits purs, en massa vegades de puresa incomprensible per a la molts, potser per a massa gent, hauran  de definir el seu futur i la que haurà de ser la seva relació final amb Catalunya o amb Espanya, perquè altres opcions no les tindran, amb referèndum o sense. I en aquell moment també comprovarem si aquest seu sobiranisme  és català o és, pel contrari clarament espanyol, perquè, si no  ho saben, totes les decisions a prendre son sempre excloents.

De xifres? Es parla d’un milió de persones. Però tan li fa. Cinc  vegades consecutives son moltes vegades i sense incidents, com han estat totes elles, encara les fa més singulars. Una vegada més la premsa internacional se’n fa ressò de forma més digna que la premsa de l’Estat, i com a mostra un botó: l’embolic que es fa La Razón amb les dades donat que, sumades les pèrdues de participants que ens anuncien cada any, ens acaba donant una participació 1.715. 000 participants en la diada de 2014[1]. Societat Civil Catalana redueix la xifra d’enguany a menys de 250.000 participants. És igual: quedarà una vagada més palesa la seva pròpia capacitat de convocatòria el proper 12 d’Octubre. Es comptaran o no caldrà?

El soufflé aguanta i, en la meva opinió, aguanta disciplinadament donat que la gent segueix les instruccions fil per randa i es situa en un temps record en el lloc que té assignat, qüestió que ha estat constant en cada una de les convocatòries. Més d’un hauria de reflexionar sobre aquest punt perquè un poble disciplinat és molt i molt més capaç d’arribar als objectius que altres que no ho son, de disciplinats.

Durant tota la Diada el nom de Forcadell, especialment, era el que voleiava per sobre de tot l’ambient. El TC té sobre de la taula el suposat acte de desobediència de la Presidenta  i conseqüent possible inhabilitació. Però, com que té també sobre de la taula les impugnacions a les noves atribucions que el PP va atorgar al Tribunal, el TC, com ja vàrem comentar, no pot prendre decisions al respecta fins que no resolgui les impugnacions que Bascs i Catalans varen presentar sobre d’aquest tema que suposa en la pràctica la conversió  d’aquest tribunal en un tribunal penal amb caràcter executiu: el TC ha de decidir primer si aquesta reforma proposada és o no constitucional i obrar en conseqüència. I en aquest tema no sembla que hi hagi la mateixa unanimitat que hi ha hagut fins ara.

I les TV? Dons les d’aquí varen donar la informació de la Diada durant tot el dia. Vaig  veure  també  13 TV  i la sorpresa és que no ens insultaven i va semblar més que volessin ignorar tot plegat,  que es volien dedicar a l’atzucac en que es troba Rajoy per formar govern.  Un dels tertulians, periodista i de cognom Naranjo proposa una idea genial[2]. Deia aquest senyor que hauria de crear-se “un cordó sanitari...” (sic) al voltant del diputats independentistes 11 + 8 (evidentment només els diputats catalans d’ERC i PDC, perquè de nacionalistes només es veu que hi ha aquests...) i en conseqüència deixar-los de banda en les votacions a la Cambra. Deia aquest Sr. Naranjo que donat que la suma dels diputats catalans és de 19, si es portés a terme  la seva proposta, el Parlamento es convertiria en un parlament de 331 escons amb una majoria absoluta amb 166 escons favorables. I  per tant, afegia, que  amb els 170 escons que ja sumen PP i  C’s en l’actualitat, hi hauria suficient majoria per formar Govern... Culló...! No és més que un reflex d’aquest sentit autoritari que impregna tota la política que executa aquest Estat que encara ens té sotmesos... Son els mateixos que atribuint-se coneixements de la llengua que ignoren, tradueixen  atxes per hachas   i cadenes per cabezas,   traduccions   que inconscientment  sí que respiren la violència que traspua en massa de les seves accions.

El Sr. Margallo s’havia afegit a la festa en unes declaracions que personalment entenc coma memorables. Recordem-les “  El problema soberanista [de Catalunya] es el problema mas importante porque de una crisi se sale, un ataque terrorista se supera, pero la disolucion de España és irreversible”. És cert que la disolución de España será irreversible. Gravíssim. Però entenc que, a més de voler ficar aigua al vi i aigualir la festa, el que em sembla entendre de les seves paraules  és que aquesta dissolució realment dilueix Espanya o, dit d’una altra manera, que Espanya sola, no se’n sortirà. Si tinc raó, el Sr. Margallo no té confiança en el País que li pot quedar un cop dissolt.  Si vol venir, sap que, a pesar de tots els pesars, ni el cremarem, ni el perseguirem ni li farem coses estranyes: serà un   ciutadà més d’un Estat Europeu, lliure i solidari i  amb la intenció de bon veïnatges. Si ve potser aleshores com Sant Pau i tants d’altres en caure del cavall, veurà la llum.

Ara ens toca esperar el dia 28, on penso que Puigdemont ens concretarà els temps i les formes. I seguir el consell de Portabella:  No siguem impacients

J.  Vinyeta
13 de Setembre de 2016




[1]http://www.vilaweb.cat/noticies/la-razon-es-torna-a-embolicar-amb-les-xifres-i-admet-una-diada-del-2014-colossal/?f=amat
[2] 13 TV La marimorena, 11 de setembre