dijous, de setembre 08, 2016

399.- Comentaris (Sória, Catalunya)

399.- Comentaris (Sória, Catalunya).-

El Sr. Rajoy no n’ha tingut prou amb la rebolcada    que li ha suposat  el resultat parlamentari perquè, en el mateix moment en que s’ha anunciava la derrota corresponent, ens fes saber la denominació de l’exministre Sòria per ocupar un dels 25 càrrecs de Director executiu del Banc Mundial.  Haig d’entendre que, com ja s’havia dit del dictador, Rajoy, l’home fort del PP, continuava pensant que l’Estat espanyol era la  finca particular del Govern de l’Estat. Però ha hagut d’entendre que, a pesar de les rèmores, i que son moltes,  que encara arrosseguen l’Estat i el Govern Central,  aquest País ha canviat. Un cop oficialitzat per de Guindos el nomenament, inclús de dins del mateix partit comencen a plantejar-se el per què d’una “cacicada” innecessària  i en el pitjor moment, a les portes de l es eleccions Basques i Galegas del proper dia 25. La reacció popular és espectacular: en només dos dies les xarxes aconsegueixen més de 300.000 signatures en contra del nomenament que, per més INRI, ens havia esta presentat per Rajoy i Guindos, insistentment,  com a  la resolució d’un  concurs de mèrits entre els funcionaris que s’hi varen presentar  avaluat per un comitè independent. La pressió conjunta de bona part del propi partit, de tota l’oposició política i parlamentària en pes i de la ciutadania, en un bloc monolític, fan que, per a completar el ridícul, Rajoy, que intenta carregar responsabilitats en el ministre Guindos,  faci marxa enrere i demani a Sória que  renunciï al nomenament. Una vegada més, derrotat, el Govern de Rajoy se’ns mostra com un  autèntic mentider compulsiu. I la resta del món, si no ho sabia, també ho descobreix.

I aquí, a Casa Nostra, es fa difícil entendre certes coses. No perquè no sapiguem el per què de tot plegat, si no perquè em sembla evident que l’Estat, amb el seu govern al front, actua  intentant apagar un foc amb benzina. La cuestión catalana ja no és un mal de cap: és una migranya que, com diuen alguns (i potser mai tant ben comparat), fa necessària l’extirpació del trigemin.  Però Rajoy i companyia estan convençuts de que el problema no és una migranya si no un mal diagnòstic i van de metge en metge  (de tribunal en tribunal) convençuts de que amb un nou diagnòstic (una nova sentència) tot canviarà i anirà com ells volen. Però la migranya els continua mantenint al llindar de la bogeria. Heus aquí alguns exemples:

   Vàrem sentir en el primer debat d’investidura la filípica que ens va llançar Dom Mariano
   Per si no ho havíem entès, tot i que amb menys duresa, hi va tornar en el segon debat.
    Com que devem ser durs d’oïda, en l’Apertura de l’Any judicial, la Fiscal General de l’Estat, Cosuelo Madrigal,  ens amenaça directament d’anar per la via penal i, per deixar-nos embadalits, el president del Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes,  conclou que la justícia no està polititzada[1]. I tot això davant de Felip VI que no bada boca. No és que esperéssim res gaire diferent. Però quan la Justícia entén que el problema principal que se li presenta és el fet català, alguna cosa hi ha que put, com diria Hamlet, en la seva organització.
     Per adobar-ho una mica més, el ministeri de l’Interior impedeix la legalització del Partit Demòcrata Català per raons tècniques amb el nom, però a més ens diu el ministeri que, pel contingut del  règim estatutari del PDC, el partit podria ser suspès en aplicació de la famosa Llei dels Partits aplicada bàsicament contra el terrorisme d’ETA, és a dir pensada per acabar amb els violents.

 Per tot plegat (i aquestes son les últimes manifestacions, però en cap cas les úniques) ens queda clar, una vegada més, que d’allò amb que s’omplien la boca quan deien que  sense violència tot, amb violència res... no era més que un pur fardar, una autèntica presa de pel d’un d’Estat que presumia de democràtic i que, per les seves pròpies contradiccions, ha vist reduït l’estatus democràtic a uns mínims de tant poc gruix que ha  acabat sent ignorat inclús en les  reunions de Merkel – Hollande - Renzi  dels últims dies.

Sembla dons que, a tocar de l’11 de Setembre, Rajoy i companyia van, com deia, apagant focs amb benzina, ajudant a que la gent vagi prenen consciència de amb qui ens/se les haurà de jugar si mantenim la situació actual i “col·laborant” en l’ànim general per a que les  manifestacions siguin un èxit.

J.  Vinyeta
8 de Setembre de 2016










[1] A la xarxa hi totes les opinions al respecta a la prensa de cada dia.