divendres, de setembre 19, 2014

249.- Especulacions.-

249.-  Especulacions.-

En uns dies, han de passar coses. I com que  la posició del Govern Central i la del Govern Català son aparentment irreconciliables, ens podem permetre el luxe d’especular. El que passa és que em sembla que  aquesta vegada es pot especular amb un punt mínim de raó en la dialèctica mental.

Hem de recordar que demà s’aprovarà al Parlament la Llei de Consultes a partir de la qual el President ens pot convocar a les urnes el proper 9 de Novembre. La brama general està en que el Govern Central recorrerà davant del   Constitucional tant la Llei com el Decret de convocatòria. I aquí és on poden començar les meves especulacions, potser no del tot gratuïtes.

De fet el Constitucional va deixar en res la declaració de Sobirania  del Parlament i el 25 de Març passat en va emetre la sentència corresponent. Però aquesta sentència deixava clares altres coses, considerades en general secundàries, però que per a les meves especulacions no ho son tant de secundàries.  El 1 d’Abril següent en un informe coordinat per L’Institut d’Estudis Autonòmics s’analitza la sentència[1] i en fa  també algunes consideracions prèvies entre les que hi  diu:

 “Finalment, dedicarem una especial atenció a l’abast del reconeixement del “dret a decidir” i, molt en particular, als efectes pràctics que la sentència li reconeix relacionats amb la possibilitat de realitzar actes de defensa i preparació de l’exercici d’aquest dret i, sobretot, a la possibilitat de realitzar a Catalunya consultes o referèndums consultius per conèixer quina és la voluntat dels catalans i catalanes sobre el futur polític col·lectiu, de manera prèvia al inici d’un hipotètic procés de reforma constitucional”.

Així ho fa. I en una de les seves conclusions L’Institut diu que de les declaracions prèvies contingudes en la sentència porten  dreturerament a concloure que:

“...tenen cabuda en les activitats preparatòries incloses en el exercici del dret a decidir qualsevol mena de referèndum o consulta adreçada a conèixer la voluntat dels ciutadans que tingui  caràcter consultiu i que accepti, de manera tàcita o explícita, que la implementació dels seus resultats, en el supòsit de que sigui contraria a  allò que preveu la Constitució, requerirà una negociació amb l’Estat i una reforma de la Constitució”

el que em dona a entendre que el que resultarà important, Llei de Consultes a banda, serà la forma i contingut del Decret de convocatòria[2].

Posteriorment, la Sentència  entra a considerar el situació del Quebec i la decisió al respecta del Tribunal Constitucional canadenc que, amb independència de la Sentència i de la valoració al respecta que en fa L’Institut, la gent del carrer sempre ens ha semblat que era una decisió assenyada  convenint que la menció quebequesa del propi TC no deixa de ser sorprenent. De insòlita la defineix el propi Institut... Dit això i amb tota aquesta càrrega, ¿no podem especular i esperar quelcom de positiu per Catalunya per part del TC? Si la Llei de Consultes neix, segons diuen, plenament constitucional, el TC pot admetre  a tràmit un recurs només per raons polítiques imposades? Una resposta del TC favorable a la Llei  deixaria resolt el problema per a tothom, inclòs pel Sr. Rajoy... No podem especular amb això, quan, com diu en Martí i Pol, “Tot està per fer i tot és possible...” ?

Però és clar, fer futuribles en un Estat com en el que ens toca viure no és el més adequat i menys davant de la recalcitrant realitat que ens envolta. Especular no és res més que això: expressar pensaments teòrics sense cap resultat pràctic[3]. Però en massa ocasions, especular no és res més que expressar la confusió  entre aquella aquella realitat i el desig personal. Però, de tant en tant...



J.  Vinyeta
18  de Setembre de 2014






[1] Informe sobre la Sentència del Tribunal Constitucional de 25 de març de 2014, relativa a la Resolució 5/X del Parlament de Catalunya, per la qual s’aprova la Declaració de sobirania i del dret a decidir del poble de Catalunya    Barcelona 1 d’Abril del 2014
[2] Tot i que el Decret de convocatòria, s’ha de recórrer davant del  T. Superior de Catalunya si no es recorra conjuntament amb la llei de consultes..
[3] Dicionari de la Llengua Catalana.-  Enciclopedia Catalana