divendres, de setembre 05, 2014

247.- Comentaris.-

247.-  Comentaris.-

El tema Pujol és realment el tema que ens ocupa des del 25 de Juliol passat. És un tema greu, molt greu, que s’endureix, en la meva opinió, pel silenci que al respecta ha mantingut el propi expresident. Aquest silenci a forçat no sé quantes especulacions donat que, fins avui, res de res, llevat de la famosa carta ha pogut estar confirmat. Agradi o no, no queda més remei que esperar a que es vagi aclarint el tema ja sigui des del punt de vista judicial o fiscal. Em sembla que la famosa Comissió de investigació enrederirà encara més la compareixença de Pujol, per allò dels temps parlamentaris, i no podrà determinar més que les responsabilitats  polítiques que es derivin del cas[1]. Què podrà investigar sense interferir en el tema judicial en marxa? Per tant, temps al temps.

No vaig tenir ocasió d’escoltar al Sr. Montoro en la seva compareixença al Parlamento el prop passat dia 2 per parlar del frau fiscal. Diuen, els que si la varen veure, que no va ser res més que un “sucar-hi” pa en el tema Pujol i un constant pim – pam – pum en contra del  procés sobiranista, la Diada i tot el que això envolta, criticat incús per Podemos. Deu de ser veritat (alguns han titllat la compareixença  senzillament de pornogràfica) perquè des d’aquella compareixença el número d’inscrits en la V de la diada s’ha pràcticament doblat. Des de Madrid, tenen una manera particular d’ajudar. Avui mateix, el Instituto Cervantes, a Holanda, ha prohibit la presentació del llibre de  Sánchez Pinyol  Victus perquè entén que en les circumstàncies actuals no és convenient fer-la... al mateix temps que Cospedal, reunida i tancada a Badalona amb el PP català. té  les penques (per no dir una paraula més gruixuda) de titllar-nos de totalitàris... Avui encara han ajudat una mica més i des  del punt de vista internacional, donat que, des de la pròpia Holanda, s’ha titllat de censura l’actuació del Govern espanyol.

Ens va visitar el nou Secretari General del PSOE. La impressió general és que  el PSOE ha canviat de cara,  però no de registre: les mateixes coses, les mateixes ofertes i la mateixa negació.  Son allà mateix on eren abans de la caiguda de Rubalcaba. Però com que el S. Sánchez és novell i de menys talla política que la del seu antecessor, no va ser capaç d’improvisar discurs a la sortida de la reunió amb el President Mas. I per a no equivocar-se portava ja d’antuvi escrita la declaració sobre el contingut de la reunió. Com que pensen sempre en la inutilitat del que no els hi agrada, va tenir l’acudit de llegir una frase sonada. Va dir que primer havia de ser l’acord i després la consulta. Casualment és com ho hem fet a Catalunya: primer l’acord amb les forces polítiques, pregunta inclosa, i, tal com diu ell, ara toca la  consulta. Ignora, perquè a la fi entén que no som més que una colònia, que aquí hi ha un Parlament amb tota la legitimitat constituït, Parlament que ells consideren inútil però que pacta i decideix inclús  allò que no li agradi al Sr. Sánchez.

El Bisbe de Solsona, Msr. Novell, defensa el dret a decidir dels catalans i la legalitat de la consulta. Personalment ha estat una sorpresa. No sé si la imatge que tenia d’aquest bon senyor era esbiaixada, però em semblava molt més proper la  línia Rouco.  Sr. Bisbe: ben vingut a la terra...! El que s'hi afegeixi el Bisbe de Girona Msr. Pardo no és massa notícia. Però si indica que hi ha quelcom  que es mou en les esferes episcopals  catalanes.

Tenim la Diada a tocar. L’ACN i l’Òmnium  es mostren molts esperançats en la mobilització i esperen sobrepassar els 500.000 inscrits (insisteixo que des de Madrid ajuden molt...). Però  ens toca esperar a dijous vinent a l’aguait del que sembla serà una festassa.


J.  Vinyeta
5 de Setembre de 2014