dimecres, de gener 22, 2014

213.- El PSC, un partit catalanista?

213.- El PSC, un partit catalanista?.-
Es parla molt de la trencadissa del PSC de la setmana passada i, en la meva opinió, no es parla suficientment del problema de fons de tot plegat. Ja sé allò del programa electoral del Sr. Pere Navarro anunciant abstenció en tot el que fes referència al procés sobiranista, del seu catalanisme, etc.... Però del que no es parla en cap cas és que el PSC, ja li ve de lluny, no té res de sobiranista, és (o era, depèn) un partit Catalanista és a dir: que  defensa  el reconeixent de la personalitat política de Catalunya o dels Països Catalans, i punt, tot i que molts dels seus fets no ho corroboren. I el Sr. Navarro no ha fet res més que posar d’actualitat aquesta forma d’actuar i de fer-ho en un moment inoportú,  en un moment en que el País està en plena empenta secessionista cosa que, diguem-ho de nou,  no ha estat mai en el ideari de l’actual socialisme català. Fem una mica de història.
Des de la mort del dictador (per no anar més endarrere) es troben bàsicament a  Catalunya tres grups socialistes:  PSC – Reagrupament  liderat per en Josep Pallach,  que mor l’any 1977,  El PSC – Congrés  liderat per Joan Raventós i la Federació Catalana del PSOE. La fusió de les tres agrupacions el 1978, integra el que serà conegut com a Partit  del Socialistes de Catalunya, partit que, a partir d’aquell moment, participarà a totes les conteses electorals com a PSC – PSOE.
Un cop això enllestit, tot i incorporar en el seu ideari el dret d’autodeterminació de Catalunya, que també inicialment el portava el PSOE, però el temps passa i la memòria s’esvaeix,  a partir del 1981 el PSC perd el grup parlamentari de que disposava a Madrid (i, en conseqüència, perd bona part del seu ideari polític) i s’integra directament en el grup parlamentari del PSOE. La sort està llençada. La espanyolització del PSC va en augment dia a dia. El PSOE guanya les eleccions generals de 1982, en Raventós és apartat del Partit i enviat a Paris, com Ambaixador de l’Estat Espanyol a França (molt posteriorment Raimon Obiols serà enviat a Europa...), i  entre mig de tot això la famosa LOAPA en la que el PSC no sap prendre partit en contra dels seus companys de grup i en defensa dels interessos autonòmics catalans. Això obra una escletxa  important dins del propi partit al negar-se l’Ernets Lluch, membre del PSC i portantveu del grup parlamentari socialista a Madrid, a presentar esmenes a la Llei famosa durant la seva tramitació, prèviament  ben alliçonat pel PSOE. La espanyolització del PSC s’ha fet clara a ulls de molts catalans, un fet que aquí no s’oblida.
L’etapa de Maragall, Serra i el que s’ha anomenat a vegades com a socialisme de l’Esquerra de l’Eixample, no és tampoc, en la meva opinió, una època galdosa. Existeix un document que vaig aconseguir a la Fundació Campalans que s’anomena Per Catalunya[1] atribuït a Pasqual Maragall però, en qualsevol cas, amb el vist i plau del PSC. És un document que potser firmaria ara el Sr. Navarro perquè el que pretén bàsicament el document és bastir l’encaix de Catalunya a Espanya. Independentment, sembla voler mantenir un esperit elitista (l’Esquerra de l’Eixample...) que d’alguna manera podria dificultar, en la meva opinió, la integració de bona part del gruix migratori dels “altres catalans”. Per adobar-ho més, quan Maragall finalment accedeix a la Presidència de la Generalitat i promou el Nou Estatut, el PSC manifesta obertament la voluntat de presentar-hi esmenes... Així les coses, Maragall abandona el PSC. El president Montilla és nomenat President de la Generalitat i, en el seu discurs d’investidura no s’aparta del contingut del document esmentat i, a més, ha d’entomar la manifestació contra la Sentència del Constitucional que ja ha via estat  “cepillado” per Guerra, company de files del PSC a Madrid.
El secretariat del PSC va a parar a mans del Sr. Navarro que s’atreveix  a votar un parell de vegades en sentit contrari al vot del PSOE a Madrid. El PSOE  perd la paciència i acaba abduint al Sr. Pere amb elogis a Granada i aquí a Barcelona i, suposo, que amb secretes amenaces. Sigui com sigui, va quedant clar que la submissió al PSOE és ja més que evident i irreversible.  De tot plegat, en resulta la trencadissa de la setmana passada, perquè el PSOE, que és el que mana ja definitivament en el PSC, no està per res que olori a  sobirania. Allò que  ens era evident, surt a la vista de tots: la acceptació de les tesis espanyolistes ha estat evident. Consumatum est!.
I els anomenats díscols? Ha estat d’agrair la seva actitud, en el meu entendre, d’oposició  més al PSOE potser que al propi PSC, però, tot i voler arribar fins a la celebració del referèndum, mantenen, si no hi ha hagut canvis d’última hora, la voluntat federalista de la qual, en el cas de Marina Geli per exemple, ha estat explícita: la tercera via... Quin és problema més coent? Dons que, per molt que la Direcció del PSC digui i/o faci, bona part dels seus membres significatius, molts alcaldes[2], regidors, caps de federacions locals i gent del carrer, inicien un gir que pot ser històric pel País amb la possible creació d’un nou partit socialista  clarament referendari (no se si per profunda convicció o perquè l’onada sobiranista és de dimensions espectaculars). Tots ells, en el pitjor del casos, estant per una altra feina més  democràtica: exercir el dret de vot.
Però això no vol dir que aquesta nova marea socialista es manifesti, amb claredat, com a independentista. El document, que ja han signat, diuen, més de dues mil persones[3], és prou explícit en el seu encapçalament i en el seu interior quan diu  “...que la opció de la independència pot ser una sortida, però no necessàriament la única...”. El que sí sembla clar és que aquests no s’ajuntaran amb el PSOE i això, com a mínim, representa que no posaran pals a les rodes al procés sobiranista en el que estem immersos.
 I de cara al futur? Si no hi ha referèndum, hem de tenir en compte que els que hi hauran al Parlament,  després d’unes noves eleccions que seran plebiscitàries, i suposant una davallada definitiva de l’actual PSC, serà aquesta nova marea socialista. I no sabem, si s’imposa una declaració unilateral d’Independència, quina   actitud realment prendrà en aquell moment quest “nou PSC”. I em temo que, arribat el moment, hi haurà una nova escissió entre els que podríem definir com a federalistes  (tercera via...) i els independentistes, que hi son, dins d’aquest nou grup socialista. Però serà una escissió  en la que ja no es discutirà el referèndum, si no la resposta a donar-hi. Al menys, des del punt de vista democràtic haurem guanyar molts punts.

J. Vinyeta
22 de Gener de 2014




[1] En un article penjat al bloc a Novembre de 2006, titulat  40.- Ciutadans, faig un resum més extens del document.
[2] Més  del 30% dels municipis governats pel PSC s’han adherit a la Federació de municipis pr la independència.
[3] Crida socialista pel referèndum