dimarts, de gener 14, 2014

212.- Del País Basc

212.-  Del País Basc.-

La trobada la setmana passada dels ex presos etarres a Durango, va caure molt malament  al PP. No era per a ells especialment possible entendre  (donat que ho controlen tot) el per què el jutge autoritzava la reunió i, menys encara que, a més, el propi jutge, en declaracions posteriors, afirmés que, d’haver-la prohibit, la reunió, hagués prevaricat. El cel es va esfondrà sobre del sector més ultra del  PP  i també sobre d’aquelles  associacions de Víctimes del Terrorisme més properes al partit i va començar un espectacle en el que el menys important era que aquells presos retrobats a Durango haguessin pres una decisió política de bon abast com era el d’optar pel dret a decidir del País Basc i que, agradés o no (i va resultar obvi que no agradava), ho fessin quan tots ells   havien complert les penes que la justícia els hi havia imposat: per tant, eren lliures. Com sol passar sempre, quan l’estomac parla sense atendre  les raons que aporten un mínim d’anàlisi necessari davant de qualsevol cosa,  el pim – pam – pum que en resulta  fa trontollar a tots els ninots de la fira.
El cas és que el PP es veu en la necessitat de marcar paquet i empès per ell mateix, amb el bon vent de cua que la premsa afí li va donant i esperonat pel aquell sector més dur de les Víctimes  del Terrorisme, porta a terme una acció policial en el propi despatx dels advocats dels encara presos d’ETA i en deté a una bona colla que estaven allí reunits. No se sap amb quina finalitat, però mitja hora abans de que la Guardia Civil porti a terme la acció, es fa públic des del Ministeri de l’Interior, una nota en la que s’anuncia l’èxit de la operació...
Així les coses, quan en un País Basc, sensible a l’allunyament dels presos etarres, es munta una operació policial contra el despatx dels propis presos i es denega el permís per a la manifestació en suport d’aquests presos etarres, succeeix allò que fins aquell moment no havia passat mai: el PNB, Sortu, Eusko Alkartasuna, Alternativa, Aralar... és a dir el total del nacionalisme Basc, surt al carrer  a l’hora i en favor dels drets humans i de la pau (llegir, a favor dels presos). Diguem-ho al revés: el PNB s’afegeix a les demandes nacionalistes i inicia un camí que posa els pels de punta al PP basc i deixa als socialistes del PSE més escorats a la dreta basca. El PNB trenca la seva ambivalència  sempre calculada i s’alinea en les tesis que semblen demanar, després de la trobada de Durango, el dret a decidir per el Pais Basc.
Els fets han estat els que han estat. La resposta a la pregunta del milió ens la donarà el propi PNB gens habituat, dit sigui de pas, a anar per camins que no li convinguin. Es per això que la pregunta de marres podria ser: Què pretén el PNB? La “unió”, gairebé contra natura, entre el PNB i  el món més abertzale és un “plante” davant del Govern Central a canvi d’algunes transferències que no arriben...?   A canvi de què el PNB canviarà de rol? Es fa difícil d’endevinar la resposta perquè tots sabem que quan el PNB actua sempre és en benefici propi i gairebé exclusiu.  Per tant, haurem d’esperar i observar i veure qui hi surt guanyant en tot plegat i amb què.
El que queda clar és que el Sr. Rajoy   te  obert un nou front, del que en desconeixem l’abast (tot i que es parla d’un proper lliurament de les armes per part d’ETA ),  que afegits al front català i a la Llei de l’avortament el posa en una situació complicada i que pot ser-ho més en un futur. El tema de la Política Penitenciaria dels Governs de Madrid  respecta dels presos etarres, ha estat sempre sobre de la taula en qualsevol contacte que els diferents Governs han anat mantenint amb ETA, però en cap cas a quedat resolt i sobre del que el PNB s’hi manifestava de forma més aviat tèbia. Potser ara el PNB hi vol prendre partit de forma més directa perquè, si no ho fa, la marea popular li pot passar per sobre. El problema real no és altra que, tot plegat,  no son més que “petits detalls” que ni importen ni preocupen, al menys de portes en fora, al Partit Popular. Perquè el que impera en el  partit és la prepotència que li genera una majoria absoluta al Parlamento, acompanyada del desconeixement de les realitats del País que diuen governar.  ¿Ens afectarà a nosaltres? No ho sé. Però suposo que tenim clar que Madrid abans pactarà amb el País Basc que amb Catalunya.

J. Vinyeta

14 de Gener de 2014