dimecres, de desembre 18, 2013

210.- Comentaris (Mas, Conferència Episcopal, Seguratas)

210.- Comentaris (Mas, Conferència Episcopal, Seguratas).-

L’entrevista al President Mas va remarcar una actualitat que ja ve marcada, valgui la redundància, per l’anunci de la pregunta i la data de la consulta. Una entrevista esperada, no pel que ens podia dir de nou (que alguna novetat també hi va ser), si no perquè esperàvem, com així va ser, confirmar el lideratge. Hi ho fa  en dir-nos que ell serà qui plegarà l’últim  i que signarà el Decret de convocatòria, en avís clar a Rajoy.  Respecta de les novetats potser la més clara, és l’anunci, diguem-ne oficial,  del pla B que no és més que la convocatòria d’eleccions que poden tenir caràcter plebiscitari, si no hi ha possibilitat de portar a terme la votació, i també l’anunci de que intentarà parlar-ne amb Rajoy del tema, mostrant una disposició al diàleg de forma que si l’Estat es comportés, respecta de la pregunta, com el Regne Unit, el President entén que Catalunya es comportaria com ho ha fet Escòcia.

Respecta de tot plegat, em sembla que no cal afegir res al que ja es va dient: continua el no a tot des de Madrid i afins; en clau catalana constatar  que el PSC navega sense rumb, absolutament exposat a una desfeta inimaginable si el PSOE canvia només una coma del seu discurs; i, des del punt de vista internacional, l’editorial del Financial Times (diari, per cert, sempre més procliu a les tesis del PP) advertint al Sr. Rajoy que  el problema de la consulta requereix solució política i que, a més, la solució està en la pròpia pregunta plantejada per la Generalitat. Pel demés, personalment entenc que no és mai el moment de posar el carro davant dels cavalls i ara s’ha d’anar fent camí i anar resolent els dubtes,  un darrera de l’altra. El més greu d’aquests dubtes, és el que van sembrant els que diuen que no hi haurà consulta. Son els mateixos que, ara fa una setmana, pontificaven que no hi hauria acord per la pregunta, recolzats per determinada i nerviosa  premsa local que mai s’ha presentat com a sobiranista tot i que mai ens han dit per què. Son incapaços d’esperar esdeveniments  donat  que d’avui fins el 9 de Novembre proper, poden passar moltes, moltíssimes  coses que els poden deixar en evidència. 

 Per molt que bramin els de sempre, em sembla o així ho entenc, que fins que el Decret pel Referèndum no sigui signat i publicat al BOG, no pot haver-hi intervenció jurídica des del Govern Central, el que no vol dir, ans al contrari, que totes les altres formes de intervenció no es posin en marxa i de forma molt virulenta i immediata. I també a nosaltres, al carrer, ens tocarà aguantar la tempesta amb dignitat.

La  Conferencia Episcopal Española, en boca del seu portaveu, recentment anomenat, Gil Tamayo, torna a mirar a Catalunya  i diu, referint-se a la futura consulta: “Poner en peligro la convivéncia de los españoles [...] es moralmente inaceptable. Pretender unilateralmente alterar [...] es inadmisible. Es necesario respetar y tutelar el bien común de una sociedad pluricentenaria”[1]. S’obliden de dir que, sense llibertat no pot haver-hi bé comú. Però  ja sabem dels seus constants acostaments al Poder i que també és segur que, per l’ambigüitat gairebé consubstancial de la pròpia Església Catòlica, trobaran resposta immediata a algunes reflexions que quan la màxima autoritat, el Papa parlant ex-càtedra en Encícliques, sembla voler dir altra cosa, a la Pacem in Terris [2], per exemple.  Ja sé que, com deia La Trinca, els bisbes saben llatí i per tant el que avui és negre demà pot ser blanc o verd o groc... És per això que no espero res més que el que continuïn amb la mateixa actitud, defensant, escrupolosament a qui els paga, tot i que el seu regne, diuen, no és d’aquest món. De totes maneres, “Església Plural”, ha demanat als bisbes catalans que trenquin relacions amb la CEE[3]

Els Seguratas, com se’ls coneix de forma col·loquial, sembla que tindran regulació especial que els hi atorgarà  atribucions quasi policials. No em sorprèn perquè un Estat que té por dels seus administrats, com sembla demostrar la nova Llei de Seguretat  Ciutadana en curs parlamentari, posarà en marxa tants elements i medis coercitius en contra d’aquesta societat com li siguin possible. Quan es parla de forces parapolicials, com és el cas, amb autoritat concedida, que no guanyada, des del poder,  no puc evitar deixar de pensar  en aquell sistema que va fundar Hitler per a la protecció dels mítings del partit, les anomenades SA, paral·lel a la policia alemanya. El grup va anar creixent fins a suplir a la policia normal i convertir-se en  un exercit intern dins del partit nazi molt poderós, tant que el propi Hitler, seguint orientacions de l’exèrcit alemany, va ordenar la seva liquidació. Però, fins aquella famosa nit, les barbaritats que varen realitzar aquelles SA per pròpia compta, encara son recordades per la Història. Caldrà saber per tant l’ús que se’n farà i  l’autonomia d’aquesta nova branca policial. I recordar molt sovint la Història, amb majúscules, perquè no es torni a repetir. En qualsevol cas, la nova situació que es creï, no deixarà de ser quan menys sospitosament inquietant.





J.  Vinyeta .- 
18 de Desembre de 2013