dimarts, de juliol 23, 2013

195.- Corrupció a dojo

195.-  Corrupció  a  dojo.-

És la quotidianitat. El ventall que forma es va ampliant fins a cobrir un espai de 360 graus i de la que poca cosa queda per dir. Només fer-hi algunes apreciacions.

Es parla molt de corruptes i molt poc de corruptors. I ha de quedar clar que si n’hi ha d’uns és perquè hi son també els altres. Si ho pensem bé, aquest silenci  sobre dels corruptors entenc que forma part de la normalitat en  un Estat com el nostre. Els corruptors son allò que anomenem l’oligarquia, és a dir el poder real. Els corruptes no son m és que els caps de turc de l’entramat, les ases dels cops quan arriben les hores baixes. Els que ens donen les dades, els mitjans, no sembla que les donin totes i les que donen, en general, sempre van en el mateix sentit perquè, si no ho fessin,  potser també quedarien fora de l’òrbita limitada per aquell poder. Es parla de la “Llotja” del Bernabeu com a centre real de poder  en el País. Però, fins avui, al menys, no ha estat ni tan sols “imputada”. I també del diari El Mundo que vol presumir, dins de tot aquest embolic de posar i treure governs, pel que sembla complint ordres de la FAES.

Sabem que la Transició va estar com va estar, tot i que l’arribada dels partits polítics  va ser com una benedicció. Però aquells – aquests han caigut en la trampa que més havien de vigilar. Tots aquells lleons que havien de portar-nos a la llibertat, s’han convertit en cadellets que mengen a la mà d’aquells que els hi varen estendre la trampa, als qui no se’ls hi veu la cara, però tots sabem qui son. És evident que la societat civil, ofegada fins a mínims de subsistència, en el millor del casos, ha estat més a l’aguait que els partits perquè no li ha quedat més remei per a sobreviure, perquè algú havia de posar el crit al cel davant d’aquesta manca de pudor i d’ètica per banda d’aquells que havien de regenerar el País. Però si la política és l’Art del Possible, a més ens posen en evidència que, si tenim en compte allò del “coneixement sensible” (l’estètica), el que ens arriba és la part més negativa, redundant, de les “possibilitats” possibles. No son conscients el partits de tanta negativitat...?

Entenc, o així m’ho sembla, que ha d’haver-hi una regeneració política profunda, inclosa la d’una bona part de La societat civil que considera “normal” el nivell actual de corrupció i que aquesta formi part, com deia al principi, de la quotidianitat i que en sigui consuetudinària. Perquè aquesta societat civil regenerada serà la que  empenyi a tots aquests inamovibles a sortir del sot.

El rovell de l’ou, quan parlem de corrupció econòmica (perquè d’altres formes també n’hi ha, i a tall d’exemple podem posar el nomenament del President del Tribunal Constitucional), està en el finançament dels partits polítics. Aquests han tingut  des de l’any 1978  temps suficient per posar-se en línea  amb la voluntat  que aquella minsa Constitució ens havia fet entendre que així seria, Avui dia, quan els partits estan emmerdats fins al coll i podien tenir-ne una sortida mitjanament honorable, decideixen “aturar” la Llei de Transparència en procés. Tanta és la merda en que hi neden tots junts?

¿I aquí? Tampoc és per llançar coets, però tenim un  President que, com a mínim, no s’escuda darrera d’una TV de plasma, cosa que és d’agrair. D’altra banda, ell mateix va triar posar-se davant d’una societat civil inquieta, il·lusionada i que va fent camí cap  Ítaca pas a pas. I se’m fa difícil de creure que anteposi les necessitats del partit a les del País perquè, senzillament, tot plegat no te aturador. És evident que el Nou Estat naixerà amb un llast important i no tan sols en aquest aspecte, tinguem-ho clar. Però això, en cap cas, ens ha de fer pensar que fins que això (o tot)  no s’esmeni no podem anar en lloc. Penso que és molt clar que la llibertat no es pot adjectivar. Per tant, fem. I després, lliurament podrem decidir què i com ho volem  amb la serietat i duresa necessàries, això si. Churchill va guanyar una guerra i va perdre les immediates eleccions posteriors. És un exemple per a no oblidar.

Sense voler justificar res, assenyalar que hi ha una web (http://wiki.nolesvotes.org/wiki/Corrupt%C3%B3dromo)[1] que ha creat un Corruptódromo en el que hi posa els que entén  com els 320  casos més greus de corrupció econòmica a l’Estat. D’aquests 320, i repeteixo que no vull justificar res, només 10 casos afecten a Catalunya (no parla del tema  ITV ni del cas Bárcenas per tant en el cas de Catalunya serien  11/322) Que cada u ho entengui com vulgui.


J. Vinyeta
22 de Juliuol del 2013




[1] Aquesta web dona molta información al respecta. Tot i que en aquestes coses s’ha de ser prudent, aquesta web cita les fonts de cada cas que exposa.