dimarts, de juliol 09, 2013

193.- El Concert del Camp Nou

193.-  El Concert del Camp  Nou.-

  He deixat passar uns quants dies abans de parlar del Concert. Acostumo a fer- ho així en casos similars perquè em sembla que així es tendeix a una suposada, tot i que inexistent, objectivitat més acurada pel fet de posar-hi, pel propi distanciament,  més seny que rauxa.

Vagi per endavant que no hi vaig ser, per una sèrie de raons que no venen al cas, però vaig seguir-lo per TV. Vist des de fora em va semblar un èxit espectacular. Aquells que  permanentment ens van dient que el soufflé independentista es va desinflant, van quedar fotuts i emprenyats. Fotuts perquè han d’anar  cercant nous arguments per a no insistir en el ja socorregut  argument de la por. I emprenyats perquè no saben trobar la clau de volta perquè els seus posicionaments unionistes vagin guanyant posicions en el dia a dia. Insisteixen, això sí, en què el que fem és dividir la societat, que noranta mil persones no son res i que els que no hi van anar son molts més del quasi vuit-cents mil (presencials i per TV) que hi varem ser. És evident que jo no ho discutiré. Sempre he dit que l’única manera de saber-ho és fent un referèndum que definirà, en un sentit o altra, posicions  i donarà dades concrets. Però el que si veig és que no hi ha manera de que deixin organitzar-lo perquè es defineixi tot plegat. ¿Serà què el que diuen les enquestes  els hi fa  por?

Un altra argument sistemàticament emprat és el de titllar-nos de nazis. I en aquest aspecte si que cal fer una reflexió.

 Durant la segona dècada del segle passat, just acabada la primera Guerra Mundial, un senyor  que es deia Mussolini funda a Itàlia l’anomenat Partit Feixista. Aquest partit  té un parell d’objectius bàsics i Mussolini està disposat a portar-los fins a les seves màximes conseqüències:  l’única veritat és la que porta el partit i aquesta veritat ha d’imposar-se, si és necessari, per la força i eliminant tota discrepància. La dissolució dels partits polítics, l’agressió constant als dissidents per part de les anomenades Camises Negres, creen un estat de terror a Itàlia amb noms concrets com  Farinacci[1], gran repressor especialment a la zona de Cremona.  Hitler, pocs anys després, fervent admirador del dèspota italià, implanta a l’alemanya de la postguerra la mateixa idea però batejant-la de social amb la creació del Partit Obrer Nacional Socialista  Alemany. Nacional s’escriu amb z en alemany i d’aquí el nom de Nazi amb que serà conegut el Partit i recordades les seves actuacions. Les repressions en mans, en aquesta ocasió, de les “camises Pardas”,  les SA fins la seva destrucció, suplicada per l’exèrcit alemany a canvi de jurar fidelitat al Führer, dona entrada a les SS, també de tristament recordada memòria.  Aquí, a Espanya, hi ha un senyor que es diu J.A. Primo de Rivera que funda Falange Española amb les mateixes finalitats  que els altres dos i que arriba a dir que ell no coneix més dialèctica “...que la de los puños y las pistolas...”. Franco, hereu ideològic (fins que li convé) de Primo de Rivera (al que ha  deixat afusellar, per si de cas, a la presó d’Alacant durant la Guerra Civil), admirador de Mussolini i Hitler, segueix el mateix camí i, com els altres dos, estableix que la salutació oficial és el denominat “saludo romano” del braç enlaire tal com ja havia fet en Mussolini primer i Hitler després. També aquí es crea el Partido Único i de les conseqüències de la seva instauració, encara en tenim també memòria. Això és una breu síntesi del que significa Nazi i que, va portar al nostre país a una guerra civil, de la qual els d’aquí, a Catalunya, en varen patir  conseqüències  dramàtiques, i porta a la resta de la humanitat a una guerra amb 50 milions de morts.

Dit tot això, cal diferenciar entre aquells que ens tracten de nazis sabent que menteixen i entre aquells que, sense saber res de res, repeteixen allò que algú els hi diu que han de dir i que haurien d’informar-se abans d’opinar. Perquè, sí en aquests moments hi ha algú que està imposant el pensament únic amb una única veritat que és una Constitució que només ha votat el 26% de la població actual, no son pas els anomenats nacionalistes catalans qui ho fa. I si algú imposa aquest compliment no per mitjans físics però sí amb l’ofec econòmic (diuen que és el mètode actual de fer la guerra) tampoc en som els anomenats nacionalistes. ¿Qui son realment els nazis? ¿aquells que ens diuen nazis per amagar la seva intolerància, o nosaltres que en patim les conseqüències? És trist, però no fan més que udolar com un animal ferit llepant-se les ferides.

Fetes els aclariments que entenc coma pertinents,  afegiré, respecta del Concert, que en la meva  opinió, l’espectacle en sí no va estar ben organitzat. Sobrepassar en dues hores l’horari previst no és una bona carta de presentació. En la meva opinió, convertir la segona part  (personalment no tinc res en contra d’en Llach, al contrari) en un homenatge individual, no em sembla lògic davant de milers de ciutadans desitjosos d’altres coses. I acabar-lo amb un himne que ningú coneix ni música ni lletra i que en cap cas serà reconegut com a tal per la ciutadania en general, em sembla un desori. De totes maneres un èxit, un nou bany de catalanitat.  Gràcies  Muriel!

J.  Vinyeta
8 de  Juliol del 2013





[1] Roberto Farinacci, anomenat per Mussolini Secretari General de Partit Nacional Feixista  el 1925 i afusellat pels Partisans el 28 d’Abril de 1945.