dilluns, de desembre 24, 2012

176.- Nova Legilaura (I)


176.-  Nova Legislatura (I).-

 

Només faltaven unes hores pel debat d’investidura i no sabíem si entre CiU i ERC hi hauria acord. Els rumors l’assenyalaven com a molt “complicat”,  en Duran i en Rubalcaba estaven inquiets, Madrid s’esquinçava els vestits veient ja la cua i banyes del dimoni corrent pel Palau de la Generalitat...  Però allò que semblava que molts volien que s’esmicolés,   va acabar  en un “acord i tres annexes”, que uns anomenen Pacte per a la Governabilitat i l’altra part l’anomena Pacta de la Llibertat, que ens donarà   President de la Generalitat per a la X Legislatura.

Es posa en marxa el debat d’Investidura  i s’inicien els discursos corresponents. El Sr. Mas fa una avenç general de la Legislatura que defineix com a Històrica i difícil. El Sr. Junqueras, ens dona una classe ben estructurada, sense apunts i ben preparada. El PSC, pensant més amb el PSOE que en el País i ciant, com sempre, anuncia allò de que s’abstindrà en tot el que faci referència a la consulta. El Sr. Herrera ens dona lliçons de convivència social i les CUP ens sorprenen a tots amb un discurs cultivat, planer i clar: mà oberta per la independència i puny tancat  a les retallades. No hi ha res de nou en tot plegat. PSC, ICV i les CUP, votaran no a la investidura de Mas.

Tots tres grups son coincidents en la necessitat del repartiment del cost de la crisi (i no seré jo qui els tregui raó) però tot tres grups s’obliden de dir que, a banda d’aprimar-se (“aprimamenta” que tampoc voldrien que fos  excessiva per allò de les quotes de poder que hi perdrien, en concret PSC i ICV), els recursos de la Generalitat no permeten massa modificacions perquè no hi ha competències per a fer-ho i s’abstenen de dir que Madrid escanya les finances  del País fins a límits que per a molts ciutadans ja comencen a ser imaginables.

He deixat per parlar-ne a banda els discursos de la Sra. Alícia i del Sr. Rivera. Haig de creure que la Presidenta del PPC parla amb el “pinganillo” en marxa  connectat a Madrid i diu, textualment, allò de que la consulta “no es farà...” i que “treballarem  perquè el procés no tiri endavant...”.  Entenguem el que això vol dir i, a partir d’aquí, aferrem ben bé els matxos perquè el que se’ns vindrà tot seguit a sobre deixarà en baralles de pati de Col·legi el que ha passat fins ara. Faran l’impossible per evitar-ho, però només depèn de nosaltres portar-ho a terme. El Sr. Rivera continua amb la seva grolleria. Quan parla de cara a la galeria (jo no l’he sentit  parlant d’una altra manera) s’encén fàcilment perquè la demagògia ho fa propici. Però, com que se sap demagog, quan les respostes  que rep ho son en la justa mesura, l’hi pugen els colors a la cara: és un dels “desavantatges”  que per alguns representa la TV en color. Per als altres no fa més que evidenciar la vergonya que li fa, al Sr. Rivera, el seu propi discurs. PP i C's, evidentment, varen votar no a la investidura.

Continuarem parlant de tot plegat, i del que  em  sembla que   està a punt per endegar-se des de Madrid: un incendi de condicions paoroses. Hem d’estar amatents.

 

 

J.  Vinyeta

24 de Desembre de 2012