dimecres, de setembre 19, 2012

165.- Després de La Diada (I)


165.- Després da la Diada (I).-

Ja ha passat una setmana des de que la “tempesta”  independentista va esclatar. I estic encara una mica aclaparat. Però, tot i això, ja comença a ser hora de fer un  mínim anàlisi i iniciar  comentaris a tot  plegat.

No crec necessari parlar de xifres. Tant li fot un milió com dos: érem molta, moltíssima gent i el crit general era independència. Dir-ho d’una altra manera, com insinuen els unionistes és, en la meva opinió, voler emmascarar la manifestació. Som més els que no hi érem, diuen!. I potser, si.  Només    hi ha una manera de saber-ho però, potser perquè no ho tenen tan clar com diuen,  no hi ha manera de que si pronunciïn a favor de comprovar-ho. Jo no  sé si som més nosaltres, els secessionistes  (el cor em diu que sí, que ho som. I les enquestes, també), però la resposta només pot venir donada en un  referèndum. De totes maneres jo no he vist encara una manifestació multitudinària a favor de la unió, llevat de les dels pocs ultres del Dia de la Raza, el 12 d’0ctubre a la Plaça dels Països Catalans, a Barcelona.

La onada independentista ha sobrepassat al conjunt de polítics del País  i, tot i que encara no en parlen gaire bé  gens, també als polítics de la resta de l’Estat, a més de deixar-los a molts sorpresos per l’existència d’un problema que en cap cas podien arribar a  pensar que fora de la magnitud que realment encara  és. El President Mas, a Madrid dos dies després, va ser valent i va deixar clar, com diria en Monzó, el per què de tot plegat.  Però deixa les coses en una posició certament inestable[1], des del punt polític,  perquè sap  que la societat civil ha anat més enllà d’allà d’on ell volia arribar.

És evident que, tot i estar sobrepassat pels fets de La Diada, el Parlament va donar un manament sobre el tema fiscal al Govern. Per tant, tot i que només sigui per poder tancar l’acta corresponent, i de  que no acabi de ser res més que un acte protocol·lari, personalment entenc que s’ha de complir[2]. En principi tots creiem  saber com anirà i, llevada d’una sorpresa, el President tornarà amb un no per resposta. Per tant serà el proper dia 21 el dia en  que el President Mas haurà de començar realment la gestió de tot allò que la societat catalana ha deixat en les seves  mans des del prop passat dia 11, amb  el convenciment del que no hi ha marxa enrere, perquè sap que la societat  civil continuarà empenyent. Per tant, davant d’un no al projecte estrella del seu mandat i davant d’un un “tsunami” estelat, haurà de convocar eleccions. I aquí haurem de veure el  contingut dels programes electorals del partits per poder votar el que ens convenci més.  I molts, tots els que hi érem, sabem que volem que hi diguin aquests programes electorals.

 En qualsevol cas, els unionistes, que no han estat capaços en 300 anys de dir-nos perquè no ens anem d’anar, que no han estat capaços de donar-nos més que unes raons ideològiques uniformadores per a mantenir-nos integrats en l’Estat Espanyol i que mantenen amb nosaltres un tracte colonial pur, posaran en marxa la poderosíssima maquinaria de l’Estat per desfer quantes passes anem fent: des del punt de vita polític amb  tots els pals possibles  a les rodes tant des de dintre com des de fora de l’Estat i, des del punt de vista social, atiant la por a les desgràcies econòmiques i socials que se’ns vindran a sobre si ens en anem, tot i que   podrem constatar que, en cap cas ens diran què els hi passarà en ells si marxem. El més trist de tot plegat és que quedarà també evidenciat que en aquest Estat en que ens hi fan estar, la famosa i intocable Constitució està per sobre de la Democràcia, per sobre de les decisions del teòric depositari del poder: ens han invertit i prostituït els conceptes. I aquesta és possiblement la raó de tots els mals.

Però  de tot això, en tornarem a parlar a partir de divendres 21

Per animar la festa, el Rei ha penjat a la seva web una carta amb  caire marcadament polític. Mai, des de el famós 23 F, el Rei havia fet un manifest que coincideix fil per randa amb el criteri del Govern Central. Algú deia ahir que potser que la situació actual sigui comparable a la del 23 F i per això el Rei opina i fa política. Però si és així, és que el Rei identifica i pren als  secessionistes per colpistes?   No sé qui haurà pressionat a la Casa  Real per a prendre una mesura d’aquest tipus. Penso que només hi va a perdre perquè, d’una banda, ens assenyala la por que ells, els valedors, tots plegats, ja estan passant. I, d’altra banda, no sé si el Rei és capaç de veure que, a partir d’ara, potser que el triangle blau de l’estelada hagi de canviar de color i convertir-se en morat, per allò de la bandera republicana: quan encara no havíem adjectivat la llibertat que volem, ara resulta que, a més, serà republicana?.  Majestat: em sembla que heu mossegat l’ham...! Amb amics d’aquesta mena, és ben cert que no cal tenir enemics.

Continuarà.

 

J.  Vinyeta

18 – 19 de Setembre de 2012

 

 

 

 



[1] La paraula Independència encara no la ha pronunciada mai…
[2] Vegeu l’article 162 .- Tenim les coses clares? del 24 d’Agost passat, al  meu blog.