divendres, de setembre 14, 2012

164.- Borden...? Dons és que cavalquem, amic Sanç !


164.-  Borden…? Dons és que cavalquem, amic Sanç !.-

Hi ha vegades que en que es fa difícil afegir adjectius afalagadors a fets que, a més de haver estats viscuts i corroborats personalment, son reafirmats i contrastats per milió i mig de persones[1], per  mitjans de comunicació d’arreu i inclús per aquells als qui el sol fet de l’anunci de la  convocatòria, per sí mateixa, els hi revoltava  l’estomac. La convocatòria d’ahir, va ser un èxit absolut i el clam, unànime. L’ANC s’emporta l’orla en la que hi estem inscrits els participants sota el lema inequívoc de la convocatòria, mantingut a pesar de les pressions què de tot arreu anaven arribant al secretariat de l’ANC per a que  fos modificat i més assumible pels més repatanis  la secessió, Govern inclòs.

Dit això, em sembla més adient tornar-ne a parlar després que hagin passat uns dies, amb el cor més fred, amb més racionalitat i menys apassionament.  Avui parlarem de la Diada vista des de Madrid.

La primera observació que cal fer és que el silenci general al respecta que s’observa en les portades de la premsa de l’endemà madrilenya ens fa entendre que consideren la manifestació com un èxit. De no haver estat així les portades de la “Brunete mediàtica” haguessin estat escandalosament cruels i humiliants. En no poder-ho fer, han optat pel silenci, la qual cosa ha estat tremendament significativa en aquest sentit.  Només El País, per allò de la edició de  Barcelona, i El Mundo en la edició Catalunya, en fan referència important (en cap cas a plana sencera).

 I per triar-ne un de entre tots plegats, vaig agafar El Mundo. Aquest rotatiu, republicà d’última hora, aznarista i en massa ocasions visceralment anticatalà, ens fa saber que centenars de milers de catalans varen sortir al carrer a demanar  la independència. I en culpabilitza de la situació a la debilitat de Rajoy en el tracte amb les autonomies i, en especial,  en el tracta vers Catalunya.

Jiménez Losantos, íntim nostre des de que Terra Lliure li va destrossar una cama, admet sense dubtes la possibilitat de secessió dient “Si son viables Mauritania, Moldavia o Montenegro ¿cómo no va serlo Cataluña?”. Després, això sí, no se sap estar de comparar als nacionalistes catalans   amb Lenin, Mussolini i Hitler per allò de que imposen  la seva ideologia.

Victoria Prego ens ve a tractar d’ignorants i afirma que res del  que se’ns ha donat (?) en tres dècades  ha estat suficient per aplacar les “exigencias nacionalistes...” Però acaba l’article amb un  Via libre” a que el President Mas gestioni la secessió “...si se atreve a ello”.

L’Editorial del mateix diari entén  que  la manifestació va sobrepassar les previsions del Govern i el problema se li presenta al Sr. Mas  “...que es quién ha sacado a pasear al monstruo...” De totes maneres, acostumats com han estat empre a resoldre les diferències amb l’ús de la força, l’editor reconeix la inviabilitat avui dia d’una solució per via de les armes.

Després, especialment en un article titulat “No seais imbéciles” inicien l’anunci de les catàstrofes, la misèria “...y el empobrecimiento de los catalanes durante generaciones...” que ens espera de separar-nos d’Espanya. És un anunci  del que ens vindrà: la por serà l’arma més perillosa que utilitzaran per fer-nos desdir

Però tot plegat no és mes, en la meva opinió, que una demostració palpable de que tenen consciència de que marxem i si ho fem, saben que bona part del entramat ideològic que els hi dona saba, s’enfonsarà i això els hi fa pànic: “ni será roja y estará  rota...”  els hi pot passar res pitjor?. Però  serà  davant de la estratègia de la por per a la que hem de tenir respostes a punt i, especialment, fer-los-hi la pregunta del milió: ¿com s’espavilarà Espanya si el 20%[2] del seu pressupost deixa  de ser ingressat?. És per tot plegat que se’m ha ocorregut la frase que encapçala aquest escrit: Borden?... Dons és que cavalquem, amic Sanç!![3] I, pel que sembla, de pressa.

 

J. Vinyeta

12 de Setembre de 2012

 



[1] Alguns mitjans, inclosos alguns de Madrid, com El Mundo  parlen, en algun dels articles interiors, de  2 milions de persones
[2] Catalunya aporta  el 20% del total del pressupost de l’Estat Espanyol.
[3] Ho he escrit en l’idioma en que hi ha probabilitats de que hagi estat escrit el text original de l’obra, de moment, cervantina