dijous, d’agost 16, 2012

160.- La corda és tensa



160.- La corda és tensa.-

Els fets d’Andalusia amb l’assalt d’un parell de supermercats son fets que  han cridat l’atenció i, no hem de negar-ho, una certa alarma. Ha estat un problema greu tant des del put de vista polític i també,  com a mínim, des del punt de vita social.

Des del punt de vista polític és inadmissible que un membre dirigent  d’un sindicat, que pertany a un partit, diputat  i alcalde  des de fa més de trenta anys (des de les primeres eleccions municipals al 1979), hagi encapçalat aquest assalt. És cert que el Sr.   Sánchez Gordillo ha estat (i pel que es veu, encara és) un home valent que s’ha enfrontat, quan ell ho ha cregut convenient, al poder central. El que no sé és si amb aquests enfrontaments, començats fa trenta anys amb l’ocupació de terres i exigint una reforma agrària, ha aconseguit portar als conciutadans del poble que presideix (Marinaleda), a bon port o, ans al contrari, els ha posat en el disparador dels rumors del subsidi permanent després d’una èpica batalla per la prolongació dels famosos PER en aquells moments. No és qüestió d’entrar ara a discutir-ho, tot i que podria ser que les accions que el propi alcalde ha dut a terme en aquesta ocasió no siguin més que una continuació d’aquella batalla que es va perdent. Els fets concrets assenyalen a un Sr. Diputat per Sevilla, Alcalde, dirigent sindical del SAT i afiliat a IU, com a responsable directa almenys d’un dels assalts a un dels supermercats. No sé si el partit al que pertany pensa prendre mesures disciplinàries al respecta. Però, si per  no mantenir la disciplina de vot de partit, el partit expulsa al seus afiliats rebels, què no ha de fer d’avant d’una actuació delictiva?

D’altra banda vull fer referència a l’aspecte diguem-ne social del fets. Des de fa molt de temps em sembla veure una certa complaença per part de l’esquerra davant dels que podríem definir com  atacs a la propietat privada, ja sigui de forma dita pacífica (els okupes, per exemple) o realment de guerrilla urbana (a Barcelona recordem les destrosses de l’última manifestació dels indignats), amb comentaris si no justificadors de les actituds esmentades, però sí que diguem-ne “comprensius” amb elles i, en general, fent-ne responsables, bàsicament  a la societat i, sense pal·liatius evidentment, al sistema polític de torn en el govern. I em limito a constatar fets.  Els assalts als supermercats andalusos també son un atac directa a la propietat privada, agradi o no que es digui així, i que no te excusa i/o  justificació possible. Però també en aquest cas,  com ha passat en els casos que he mencionat abans, hi ha hagut veus complaents en els fets, arribades dels mateixos sectors que esmentava. Si, com suposo, aquests fets  han estat en un moment greu produït – agreujat per la situació aguda i dramàtica que estem vivint tots plegats, els serveis socials del govern de torn tenen l’obligació d’apaivagar el foc abans que s’estengui, i la societat civil (els supermercats en aquest cas) poden participar-hi, si volen[1], en un gest solidari. Però també ha de quedar clar que un assalt a un supermercat és tan greu com un assalt a una joieria, perquè si s’entén que la gravetat dels fets ve donada només pel valor econòmic del producte obtingut i no pel fet en sí mateix, molt malalta tenim questa societat nostra.

De totes maneres, aquests fets son, com es diu vulgarment,  un “avís per a navegants”. El mes d’Agost s’acaba i tot fa pensar que l’executiu central s’haurà d’enfrontar a situacions límit aquesta tardor. Davant dels fets que he comentat, està en boca de molts que l’imperi de la llei ha de ser la norma de convivència. Però aquesta llei l’escriuen els poderosos, és cert. Tant que la fan de forma  que per robar en un supermercat  pots anar a la presó però per fer desaparèixer 24000 milions d’euros, en pots sortir-ne ben parat i sense haver de retornar els diners. La Llei també ha de ser de compliment per  aquests poderosos, perquè si no es va creant la sensació de què precisament aquest poder, a vegades invisible però sempre fàctic, és qui tensa la corda portant-nos  a situacions límit. Els qui estan en condicions de fer complir la Llei entre aquests poderosos son el Govern, el Parlament i els Jutges, però tinc la sensació de que tots ells estant penjats dels fils, com titelles, d’aquesta mà invisible,  i això fa que, massa sovint, creixi una sensació d’impotència i de manca d’ajuda, com a mínim  moral, per a suportar tot el que la ciutadania  ja està patint en pròpia pell. I això no  vol dir que justifiqui en cap cas les accions que he comentat. Però ha de ser  un avís per a qui el vulgui rebre i entendre.



J.  Vinyeta

10 d’Agost del 2012






[1] Perquè en cap cas podrà entendre’s com a solidari  qualsevol acte que no sigui   voluntari i de lliure decisió, com no sembla hagi passat en aquest cas.