dimarts, de maig 28, 2024

784.- Abstencionisme, militant o de sofà?

 

784.- Abstencionisme, militant o de sofà?.-

Hem deixat endarrere les eleccions i tenim un panorama complicat per resoldre-les. Diguem que, pel resultat electoral, Pedro Sánchez, amb el seu acòlit Illa, sembla ser que, per tenir  el  major número d’escons, és qui té, aparentment, més números de la grossa. Però queda per veure el final de tot plegat.

El resultat electoral ha estat un desastre per  a l’independentisme. Es pot dir d’una altra manera, si és vol, però serà una manera que s’haurà d’inventar  i que, ens agradi o no, i no m’agrada, no serà res més  que un intent de justificar un desastre que, amb l’abstencionisme anunciat  es veia venir.

Tot  i això, no es tracta de maleir aquest abstencionisme. De raons per a no votar tots aquests que es presentaven a les eleccions sota l’ègida d’una voluntat independentista,  ens n’han donat  de sobra per dubtar de les seves intencions. Però tot i això, Puigdemont, blasmat per tants, sembla ser que ha estat el més justificat en la seva actitud davant la d’ER,  CUP i AC partit aquest últim, assenyalat com a feixista però que, agradi o no, és també clarament independentista.

La gran patacada, una vegada més, se l’emporta l’ER de Junqueras. Era  esperable que passés de nou. El resultat, com no podia ser d’una altra manera, ha posat al Govern i al partit contra les cordes i les dimissions d’Aragonés primer, de Marta Rovira  i de Junqueras després, han donat aire al partit  que necessita una evident renovació,.  A pesar dels equilibris de Junqueras que potser espera millors resultats, deixant la dimissió efectiva  pel proper 10 de Juny, l’endemà de les properes eleccions europees, i expressa la voluntat de ser ratificat pel partit  en el proper congrés el 30 de Novembre.

Els partits polítics han de tenir clar que són susceptibles de ser suspesos en qualsevol contesa electoral, sense cap dubte  i amb tot el dret del ciutadà de castigar, i de  repetir o mantenir el càstig en les successives eleccions si ha entès  que el càstig electoral, en les últimes, no ha estat suficient. Per evitar-ho, són necessaris canvis d’actitud dels partits castigats rectificant en els punts en que aquesta societat civil s’ha sentit, si més no,  enganyada o directament traïda.

La pregunta del milió  està en saber quanta d’aquesta abstenció és militant o és de sofà. Entenc que no és voti, però no  ho entendré si no hi ha resposta ciutadana que acompanyi aquesta abstenció  ratificant la voluntat de independència, perquè si no és així, em semblarà  que l’abstenció no ha estat militant sinó que ho  ha estat tant sols per desídia sense cap objectiu polític, com a resultat d’una indiferència perillosa.

Vista l’abstenció, la societat civil sembla dir  que no vol partits polítics perquè ens traeixen. I té raó. Em sembla bé, a condició de que aquesta societat civil, clarament abstencionista, prengui novament les regnes del procés de independència  i ho deixi clar. Perquè si aquest voler ser lliures, si no està en mans dels partits i tampoc ho està en mans de la societat civil, la independència,  en mans de qui o de què esta?

Personalment sempre m’ha semblat que hem de ser nosaltres els valedors de la llibertat. Ara, i a mida que l’abstenció s’està desbocant, és el moment de demostrar que sense tota aquella trepa, ara castigada, nosaltres continuem en peu de guerra, i deixar clar el per què  de l’abstenció.

Salvant totes les distàncies, se’m acuden aquells versos de García Lorca  quant diu allò de “...Yo quiero ver aquí a los hombres de voz dura... Aquí quiero yo verlos, delante de la piedra...” [1] dient, parafrasejant-los, que  vull veure a la ciutadania, ara de marcat to abstencionista, davant del mur que ens barra el pas per a enderrocar-lo definitivament  abans de que, aquest mur,  es converteixi en la làpida (...la piedra...) del nínxol que aculli les despulles del independentisme mort per inacció...

Si la ciutadania, repeteixo ara de marcat to abstencionista,  no ha parlat a les urnes, ha de deixar d’alguna forma  clar que ha estat un abstencionisme militant. Si no ho deixa clar amb les accions corresponents, entendrem que ha estat un trist abstencionisme  de sofà. I si és  així, que Déu ens guardi...

 

J. Vinyeta

27 de Maig de 2024



[1] Llanto por Ignacio Sánchez Mejía