dissabte, de març 23, 2024

782.- Eleccions anticipades.-

 782.-  Eleccions anticipades.-

Aragonés anuncia amb nerviosisme eleccions anticipades pel proper 12 de Maig d’enguany. No és gaire més que mitja sorpresa.

Aragonés fa els seus càlculs i entén, amb pressupostos o sense, amb l’aprovació de l’amnistia (que ha resultat beneïda pel Consell de Venècia), amb uns terminis de la posta en pràctica de la mateixa que molts opinen que serà als vols de la fi de Maig i amb les eleccions europees pel Juny, que no li queden gaires opcions per a suportar la legislatura. L’ombra de Puigdemont es va fent dia a dia més allargada i  posats ell i Puigdemont en l’esfera electoral, Aragonés, Junqueras i companyia tenen por. Allargar la legislatura amb totes aquestes perspectives no seria res mes que allargar l’agonia del que sembla ser, parafrasejant G.G. Márquez, la crònica d’una mort anunciada.

Aragonés responsabilitza als Comuns de no haver volgut aprovar uns pressupostos pactats ja amb Illa, en  no voler acceptar allò que sembla  hauria de ser el macroinvent turístic anomenat Hard  Rock. Personalment em sembla que no va per aquí. Soc mal pensat de mena i, tot plegat, em sona més a una conxorxa  entre tots plegats amb la finalitat de que, després del resultat electoral Illa, Aragonés i Albiach posin en marxa un altra tripartit. La intenció era enganxar a tothom en calces  i iniciar ràpidament una  campanya   electoral mentre el altres encara potser dormissin. I mig ha estat  així. Aragonés te raó dient-nos que eren els pressupostos més expansius de tota la història de Catalunya. Però el que no ens diu és que era l’últim any  en que podien ser-ho amb aquell nivell d’endeutament. Perquè, el que no hi hagi pressupostos enguany, converteixen els del proper any en el primer pressupost post pandèmia, en que l’UE posa límits  a l’endeutament  després de quatre anys en que no hi ha hagut restriccions pressupostàries des d’Europa. El Govern que en surti, haurà de defensar uns pressupostos controlats per la UE. Penso que Aragonés sap que no els haurà de tirar endavant ell... El que ens queda cert és que, el qui vingui, tindrà els problemes pressupostaris habituals d’una Catalunya exprimida, però no tindrà la possibilitat d’un dèficit, per a molt   insuportable que fos,   com el que hauria estat el derivat dels pressupostos inexistents de l’any 2024.

Tot li anava sobre del previst fins que Puigdemont entre en escena dijous passat. Anuncia amb contundència la seva participació en el procés electoral  català encapçalant la candidatura de Junts. I s’obre la caixa dels trons...

Les xarxes s’omplen dels que aplaudeixen el President en l’exili i dels que, oblidant el pèssim retorn a casa  de la ciutadania immediatament després  dels fets que tots recordem,  veuen un traïdor al País.  És igual. Diu que torna, que vol acabar la feina amb un referèndum definitiu. Uns ho entenen com un discurs valent i altres una com una confirmació de la traïció. És igual, repeteixo. Perquè nun  País com el nostre, que en aquests moments està immers en una sequera espectacular que inclou també una sequera de lideratge, agradi o no, s’entengui o no, Puigdemont es posa davant dels que el vulguin seguir. I resulta que són molts.  I hi podem afegir molts d’altres que en resulten  del desengany provocat per  la pèssima actuació d’un Govern que, en aquests tres llargs anys, no ha estat res més que una pura comparsa del PSOE, situació que no tenia altra finalitat que la del manteniment dels afiliats, des del President fins l’últim peó agraït,  instal·lats en les Administracions.

Entenc que ER, a pesar del vot captiu, tremola. Puigdemont, l’enemic  a batre pel junquerisme i per tota la catalanofòbia, que és molta, torna amb l’aval del Consell de Venècia, amb les famoses  prejudicials del jutge Llarena que hauran caigut en el mateix moment que la Llei d’amnistia es publiqui en el BOE. Torna  a l’albor de l’actuació dels Marchena boys que faran tot el possible per engarjolar-lo (fet que farà que l’estat letàrgic de part del País es desvetlli), i estenent la mà per a una unitat del món independentista. ER, que difícilment estendrà també la mà, sap que, passi el que passi,   el càstig electoral que  pot rebre  pot ser tan cèlebre com el que va rebre fa tres anys. Però s’entesta en fer-nos creure que guanyarà les eleccions i avança enquestes entusiasmants i molt ben cuinades per il·lusionar a tots els seus.

Junts esperava la decisió  de  Puigdemont. Ja la té i, a pesar de tots el entrebancs que des de  la judicatura espanyola li puguin posar, i a pesar de l'abstenció que es ve anunciant  per a tot  tripartit fins fa un temps secessionista (ER, JUNTS i CUP), Junts sap  que Puigdemont és un trumfo a  jugar. ER, només de pensar-ho, encara tremola més.

Però ara, com a bon ciutadans, no ens queda res més que esperar, una vegada més,  veure les cares, propostes i coalicions dels que es vulguin sotmetre  a les urnes i de les que haurem d’estar a l’aguait per obtenir-ne tanta quanta informació em podem traure per definir-nos amb claredat. Però tinguem clar que com sempre, la decisió  de  les urnes serà exclusivament la derivada de la papereta que  nosaltres hi haguem introduït.

 

J. Vinyeta

23 de Març de 2024  

1 comentari:

Anònim ha dit...

👏👏💪