dimecres, de març 16, 2022

748.- D’allà (Ucraïna) i d’aquí (a casa nostra).-

 

748.- D’allà (Ucraïna) i d’aquí (a casa  nostra)

Existeix, en la meva opinió, una clara dicotomia en la apreciació del conflicte ucraïnès intentant establir bondat i maldat, intentant assenyalar dolents i més dolents encara, amb plantejaments de la situació de forma que, els arguments, d’uns i altres,  són diametralment oposats.

Noam  Chomsky, professor emèrit del  Instutut de Tecnologia de Massachusetts i crític permanent les polítiques exteriors dels EUA, ha estat entrevistat per la organització americana Trouthout.Org, i publicada l’entrevista  en el seu setmanari. L’entrevista ho era sobre el tema de la guerra d’Ucraïna i ha estat traduïda per  Octuvre[1]. Li pregunta l’entrevistador sobre de  l’OTAN apropant-se a Rússia i perquè,  ara,  la invasió. La prèvia a la resposta de Chomsky a la pregunta del periodista, és d’una claredat enlluernadora. La transcric literal:

Abans de passar a la pregunta, hauríem d’establir alguns fets que són incontestables. El més crucial és que la invasió russa d’Ucraïna és un crim de guerra majúscul, equiparable a la invasió nord-americana de l’Iraq i la invasió de Polònia per part de Hitler i Stalin el setembre de 1939, per posar només dos exemples eminents. Sempre té sentit buscar explicacions, però no hi ha justificació ni atenuació.”

Després, entra en relatar la situació creada pel creixement de la NATO, hi fa referència al intent de Bush fill de que Ucraïna demanés l’entrada en la organització europea. En fi, del Bush fill, es recorda tot plegat.

I no vull oblidar-ho. Però allò va estar.  Voler refer una història que ja vàrem repudiar no ens permet, perquè precisament ho podem dir tal i com ho vàrem dir en el seu moment que, com Bush ho va estar, Putin és un criminal de guerra. Ara, tot i que no sabem quan s’acabarà la guerra, el President ucraïnès ens diu allò de no a l’OTAN, el que preludia una possible pau. Però això no ens farà oblidar  quina ha esta l’actitud de Putin. Com tampoc hem oblidat la que va estar de Bush ll.

A banda de la situació general de la guerra d’Ucraïna, hi ha un qüestió que em preocupa.  Polònia està en litigi amb la UE i personant-se, en l’actuació de TJUE a favor d’Espanya, en les aclaratòries  de Llarena. Europa, en aquests moments, està aplaudint Polònia per la seva actuació davant els milions de refugiats que va rebent cada dia i, per molt que no ho creguem, Polònia demanarà compensacions. La compensació del milió d’euros diaris que arrossega arrel de l sentència del TJUE, serà suficient?. El que està en litigi és el sistema judicial polonès, com ho està el sistema judicial espanyol. La pregunta del milió: per a compensar la rebuda dels milions de refugiats ucraïnesos, la UE oblidarà la sentència del TJUE que, és evident, ens beneficia? ¿Serà possible una sentència condemnatòria dels exiliats catalans, per a compensar la bona voluntat polonesa amb els refugiats ucraïnesos que Europa no sé si vol deixar acabar d’entrar i que, potser, vol que es quedin a Polònia (va passar amb els sirians a Turquia...)? És una qüestió a tindre en compta.

D’altra banda, ER continua en les buidors  que pretén carregar als que no som de la seva corda. Les CUP, que no gosen del meu favor, varen ser capaces de muntar un jeroglífic espectacular amb 3000 assistents  en una assemblea en la què, per conveniències de la pròpia direcció de les CUP,  hi va haver un empat decisori. Però, eren 3000... ER munta un congrés general  (Conferència General) del partit en el que, segons dades, dels 9000 afiliats   només n’hi participen uns 650  (un 7% dels afiliats), aproven, com en els referèndums franquistes, per més del 95% dels participants una moció i pretenen que, aquesta moció, que només és seva, faci empremta en la resta de la ciutadania del País. Entenc  que tinguin por, entenc que la seva feblesa és dia a dia manifesta perquè res del que ens diuen que volen (i que ens diuen que és el què volem,...) va sent realitat. Perquè es fa evident que la seva voluntat no és altre que mantenir-se en el poder  i que, per mantenir-s’hi sense arguments, la opció no és altre que difuminar, per a dir-ho  de forma suau, a tot allò, que és tot, els hi pot fer ombra. Per això, em sembla, que ens arriben aquestes declaracions de Rufián (Mare de Déu, quin cognom més  adient...) amb les que, entre d’altres possibles raons (un possible tripartit que els deixi  en pau, o una voluntat personal de Rufián de no tornar a Santaco i quedar-se a Madrid...), arrossega  la de desfigurar el CxR amb allò dels russos, (que el propi Borrell, ha desmentit). Tot plegat  perquè, en el CxR,  hi  han quedat en clara minoria i  no hi poden intervenir. Allò de l’eguineu... No poden entendre que ja hem mort al pare, que ja ens hem arrencat els ulls i que ja hem fet el desert. I, el que els hi és pitjor: sabrem esperar, tot i que ells i nosaltres sabem que tampoc haurem d’esperar tant.  Que el  Mossèn pregui Déu...

 

J. Vinyeta

16 de Març de 2022