dimecres, de març 02, 2022

747.-Ucraïna

 

747.-Ucraïna.-


 Malgrat els silencis eixordadors d’aquí a casa nostra, dels que n’hem de parlar i que ara estan amagats darrera la confrontació Rússia – Ucraïna, vull deixar la meva opinió sobre de la confrontació bèl·lica. L’objectivitat no existeix. I és, per això mateix, que, encara que no agradi, aquesta és la meva veritat.

El primer que haig de dir és que la URSS de Stalin, va guanyar la segona guerra mundial a Europa i que, aquella Rússia,  hi va deixar al voltant de 25 milions de morts.  Al mateix temps, recordar que uns anys abans (1931-1932) el mateix Stalin havia  fet morir de gana entre 3 i 6 milions d’ucraïnesos, trista acció recordada  històricament amb el nom de Holodomor i considerat com un autèntic genocidi. Per aquesta causa, quan els nazis envaeixen  Ucraïna pel Setembre de 1941, els alemanys son rebuts com a llibertadors. Els progroms iniciats per Stalin, continuen a Ucraïna amb l’entrada dels alemanys, però  portats a terme majoritàriament per nazis ucraïnians antiestalinistas, i amb cosacs també antistalinistas afegits a les tropes de Hitler. Acabada la guerra, Anglaterra, d’acord amb el tractat de Yalta, va entregar aquests ucraïnians i cosacs antiestalinistas al propi Stalin que els va massacrar a la coneguda com Matanza de Lienz[1]. Si no recordo malament, Nikolay D. Tolstoy escriu un llibre al respecta.

Amb la caiguda de Gorbachov, cau l’anomenada Guerra freda. A Gorbachov se li fa entendre que no hi haurà ampliació de l’Otan cap l’Est d’Europa (Sala-Martin penjava una piulada en la que, segons les fons que ell aportava en la pròpia piulada,  Gorbachov sabia que no se li va garantir la no ampliació de l’Otan) 

Yeltsin continua amb el col·lapse iniciat per Gorbachov  de la URRS  i acaba creant-se la federació Russa de la que, en 1991 Ucraïna se’n declara independent. Posteriorment, Ucraïna entrega el seu arsenal nuclear a Rússia a canvi d’independència i integritat territorial, conveni que també signa Russia (1994)[2]. I signa tractats  comercials i de cooperació amb la Rússia de Putin.

Així les coses, ens arriba l’anomenada Rervolució Taronja per la tupinada en les eleccions presidencials el 2003, que acaba amb noves eleccions. Amb repetides eleccions  i amb suposats intents d’enverinament d’un dels candidats electes (Yushchenko), arribem a les famoses manifestacions  anomenades Euromaidan, 2013 – 2014, manifestacions del poble ucraïnès que vol incorporar-se a Europa, derrocant al President pro rus Yanukovich. Davant de la tessitura ucraïniana, podem dir que la resposta de Putin està en la incorporació de Crimea, de Donetsk  i Lugansk(2014), que dona lloc al conflicte entre ucraïnesos pro occidentals i  ucraïnesos pro russos, que en realitat és una guerra  civil interior promoguda inicialment per Putin. Els acords de Minks  del mateixany, és incomplert per les dues bandes. 

Fins aquí un breu resum de la trajectòria  ucraïnesa feta  amb llapis gruixut. La situació és complexa i hi ha certs  clars – obscurs. Però, no sé si dir-ne que per veracitat, se m’acudeixen un parell  o tres de coses:


Ucraïna  és  (era) un estat lliure, independent i reconegut coma a tal a l’ONU[3] en les seves dues situacions temporals.

La Rússia de Putin havia pactat respectar la independència d’Ucraïna i la seva integritat territorial, tal com Ucraïna i Rússia ho havien pactat (1991 – 1994).

La vocació occidental d’Ucraïna no és d’avui. I la possible rancúnia vers Rússia té quasi un centenar d’anys d’antiguitat (Holodomor).

Que l’antiga àrea d’influència russa (Polònia, Hongria, Txèquia,...) volguessin garantir  un no retorn  a la influència  russa viscuda, amb independència de les raons geoestratègiques  adients, no em sembla estrany: el gat escaldat...

Per tot plegat, em sembla poder dir que Putin ha envaït, contravenint l’ordre i la legislació internacional, un país lliure que se’n volia desfer, tant com pogués, precisament de la influència russa, definint-se a més, i no és d’ara,  clarament com pro occidental. Rússia no vol que Ucraïna entri en l’Otan, però això també han de decidir-ho els ucraïnesos. Si com diu Putin  Ucraïna és Rússia, té una manera senzilla de comprovar-ho: que faci un referèndum, que ho pregunti i que respecti el resultat. Tot el que no sigui això, és una conculcació del dret internacional.

 

Joan Vinyeta

2 de Març de 2022



[3] Havia estat admesa com República Socialista d’Ucraïna al 1945, però va canviar el seu nom per el de Ucraïna el 1991, data de la seva independència.