dimarts, de setembre 14, 2021

741.- Després de la Diada

 

741.- Després de la Diada.-

 

No saben con fer-ho. O  els hi tremolen les cames. O, senzillament, no ho volen fer. Son qüestions que, arrel de la manifestació de  dissabte  és necessari aclarir.

La societat civil ha donat, novament, senyals suficients de la seva existència. Si Govern i adjunts, creien que la societat civil ja no contava,  o pensaven que ja no calia comptar amb ella, estan perfectament equivocats. Aquesta societat civil, que s’hi  va jugar la pell l’1 d’Octubre, ha tornat als carrers, tot i en una pandèmia amenaçadora i amb l’esperit de victòria.

No es tracta de ser  purista, però la realitat està en que, per a  molt que alguns ens vulguin deixar a fora, la ciutadania està al carrer. Ara, quan voldran deixar-nos fora arrel de la famosa taula, els hi ha de quedar clar que volent o no, existim.

A vegades,  massa vegades, tinc el convenciment de que aquests, perquè els vàrem votar,  pretenen fer i desfer a la seva voluntat. El problema està en que, aquesta voluntat que volen presentar com a desig real i incontrovertible dels seus votants, és la que utilitzen sense el més mínim pudor reconvertint-la, aquesta voluntat popular, en la suposada veritat  atorgada que els autoritza a actuar amb impunitat, i amb la voluntat convenient, per satisfer els interessos del partit  al que pertanyen.  No era  això, companys, no era  això ... Ho deia en Llach fa no sé quants anys. Ara,  podem repetir les seves paraules però, quan ho fem, tenim tocs i avisos de tota aquesta trepa, amb la finalitat de que ens avergonyim de que vulguem el impossible que tenim a tocar.  Junqueras ens deia, el Juny passat  (és a dir, fa  quatre dies...), que  “...L’actitud del Govern central és la millor en una dècada...” [1] I ara, quan és fora de la presó  (a la que no havia d’haver-hi entrat mai, qüestió a banda), ens diu que el que millor pot passar és negociar amb l’Estat repressor. Però hi  ha més gravetat quan ens vàrem creure allò   ... deu-me 68 escons i proclamo la independència aquesta tarda[2]...   

Els altres  ens resulten de la mateixa broca: les declaracions de Sánchez,  dient-nos allò la inutilitat de 1 – O,  criticada obertament pels exsecretaris generals de l’ANC[3], no ha fet res més que confirmar-ho. Tots,  tots, sembla que estant fora de la voluntat expressada en les urnes. Aquests, també ens deien que la independència és, era, irrenunciable. Van passant els dies i, acompanyats tots ells per les  CUP, ens van deixant a la cuneta.

Per arrodonir-ho, des de l’exili, tampoc ens arriben discursos que ens vagin mantenint  en la mínima eufòria necessària, al contrari: allò que havia de ser una solució política, unes eleccions d’un govern mig amagat que hagués resultat de les eleccions a celebrar en els CxR,  també queden en suspens fins no sé quan. Fins a tal extrem que membres significats de Waterloo, pleguen (Ponsatí...)

Per tot plegat, és moment de tornar a les preguntes del principi de l’article: no saben con fer-ho, o  els hi tremolen les cames,  o, senzillament, no ho volen fer?

Quan totes les promeses es van incomplint (i en aquest aspecte hi ha massa gent que amaga la mà...), la gent, nosaltres, els que votem, entenem que ens han pres el pel. I només ens queden les nostres actituds, com les de dissabte passat, perquè no  quedin dubtes de quina era la nostra voluntat quan vàrem anar a votar.

Demà es troben tots plegats en una anomenada Taula de diàleg. Ningú creu que, més enllà de trobar algunes engrunes deixades expressament sota la taula,  es puguin sobrepassar  els límits que ja ha assenyalat l’estat espanyol en convocar-la, i que no son altres que el no permanent a la voluntat del, com a mínim, 52% de la ciutadania catalana. Els d’aquí, no ho dubtem, tornaran cofois. Però que quedi clar que, a la fi, hauran de ser amb els nostres esforços,  amb els esforços de la societat civil tant ignorada per molts, que arribarem a port. Que ningú ho posi en dubte.

J.  Vinyeta

14 de Setembre de 2021