diumenge, de setembre 27, 2020

703.- Madrid, els Jutges i la sentència

 

703.- Madrid, els Jutges i la sentència.-

Madrid es crema. Però, amb aquella xuleria  que li és tan pròpia, associada a una ineficàcia impúdica exultant, entén que tots hem d’acompanyar-lo en  el seu desastre i, per major glòria de la capital imperial, morir en l’incendi. Tal és el resultat de les mesures sistemàtiques anunciades cada divendres, per a ser posades en pràctica el dilluns següent, a fi de que  el afortunats madrilenys tinguin temps suficient per escampar la covid 19  per la resta de la geografia espanyola  durant el cap de setmana. Decisions polítiques que no maten a ningú les castiga l’Estat amb presó.  Altres decisions que maten, les  deixa impunes. En qualsevol cas, l’imperi és el que mana.

Per ordre del Govern, Felip  VI no ha pogut venir a Barcelona, per fer l’entrega dels despatxos de la nova promoció de jutges, per unes suposades raons de seguretat que no s’han cregut ningú. Ha estat una decisió política que potser pretén posar en evidència   la situació en funcions en que es troba la cúpula judicial que, tot  i decaiguda i a l’espera dels nous nomenaments, va col·locant als més idonis a la seva ideologia en llocs clau. La decisió del Govern  no ha agradat als jutges perquè els deixa en evidència i tampoc ha agradat a Felip, que els necessita  com a defensors interessat de la monarquia. Com que no hi ha pogut anar, Felip s’ha emprenyat i, oblidant-se dels seus deures constitucionals i de que constitucionalment gairebé ha de demanar permís per anar pixar, no se li acut res més que acaronar Lesmes amb una trucada clarament còmplice amb la  situació  actual de la cúpula judicial. Joaquin Urias, exlletrat del TC,  diu obertament que Felip  ha trencat amb la Constitució[1]. I com que la cosa ha estat suficientment patètica, Javier Pérez Royo també es despatxa a gust  comentant els orígens de la qüestió, el perquè de tot plegat, en l’article que titula Justamente al revés, Iñaki[2] responent a uns comentaris radiofònics de Iñaki Gabilondo, o assenyalant les actuacions reials com a participatives en les operacions de la dreta per fer caure  el govern de Sánchez[3]. De totes maneres, la majoria parlamentaria al complert (la que va donar el sí a la investidura de Sánchez) ha demanat la renovació de la cúpula de poder judicial, posant al PP en la tessitura d’enfrontar-s’hi precisament amb aquesta majoria parlamentaria. La situació, agreujada per la pandèmia, que el PP madrileny és incapaç de contenir, és delicada. En cap cas es poden descartar decisions important en l’esdevenidor més immediat. Com passa sempre, Catalunya està on està i els independentistes haurem de saber aprofitar  la situació favorable que, uns i altres, ens van creant.

Aquí, a casa nostra, ens trobem davant l’anunci d’un altre esclafit: la sentència, inhabilitadora o no, del President Torra. El propi President li va dir al jutge que la sentència ja estava escrita. Davant d’això, es parla de les mobilitzacions que vindran al darrera per deixar clara la injustícia amb la que novament actuen els jutges d’aquest Estat. Però em sembla que, a pesar del que es decideixi, pel que hem d’estar preocupats ha de ser per l’actuació d’un Parlament que està sota la Presidència del MHP. Torrent (recordem l’oposició al nomenament del President Puigdemont, inici  i causa del que va venir al darrera) i que  aquesta presidència no s’ha caracteritzat, en cap moment precisament, per la seva bona relació amb el món clarament independentista (l’última actuació respecta de la publicació o no de la reprovació de la monarquia en el DOG, va ser-ne una clara manifestació al respecta).  Em sembla que la sortida al carrer serà necessària. Però que els arbres no ens deixin veure  el bosc i mentre, de bona fe molts es trenquin la cara defensant un altra President de la Generalitat humiliat, soterradament el Parlament, en raó i a causa de la seva Presidència, doni l’esquena, una vegada més, a la ciutadania i ens trobem amb fets consumats clarament contraris a la voluntat del 50% de la ciutadania (i per tant, favorables a la voluntat de l’altre 50%...) És evident que haurem d’anar a la Plaça de Sant Jaume. Però també em  sembla evident que hauríem d’estar molt i molt pendents de les  decisions que es puguin prendre al Parc de la Ciutadella.

J.  Vinyeta

27  de Setembre de 2020