dilluns, d’abril 21, 2014

226.- 8 d'Abril de 2014

226 .- 8 d’Abril del 2014

 És evident que  en ocasions val la pena deixar passar uns  dies abans de comentar determinats fets, i  així  ha estat per a referir-me al famós debat  del passat dia 8. En  aquest cas han servit per deixar  evident que res ha canviat amb el pas dels dies, tot i que tampoc esperàvem cap concessió.

Em vaig disposar a veure’l per TV tot i sabent que el resultat final estava escrit abans de començar. Però en vull fer notar algunes coses que em varen semblar significatives. La primera és que vaig sentir una sensació de tristor en el mateix moment en que vaig començar a escoltar Jordi Turull perquè em preguntava per què hem d’anar pidolant permanentment un reconeixement nacional? Entre l’haver de demanar, les respostes grolleres, sistemàtiques, apocalíptiques   i   déjà vus…, tristor i fatiga! Però tornem al debat. Una altra cosa significativa és que el debat va posar sobre de la taula el fet de que els discursos de l’oposició, les rèpliques i les dúpliques  desatenien el contingut del document a debatre (la proposició tramesa des  del Parlament), per a centrar-se en el no sistemàtic i unànime a  allò que, allà, no es demanava. Voleiava de manera clara el fet electoral del proper mes. Ni el discurs  d’en Duran, centrat en la proposta presentada pel Parlament de Catalunya, ni la referència al  dret Internacional  (ius cogens) del representant del PNB, ni a la del famós Viernes crusonià d'en Bosch, ni l’última sentència del Constitucional de quinze dies abans ja comentada en altres articles (a la que ni tan sols hi va haver referència per part d’aquells tant constitucionalistes...), varen amansir l’hemicicle.

Cas i menció apart mereix, en la meva opinió, el discurs de la Sra. Rosa Díez. Pobres de tots nosaltres si algun dia arribés al poder! La democràcia, no ho diu però se li entén, no és més que la Llei que emana del poder sense cap altra consideració, en funció dels  seus interessos i amb les institucions a les seves ordes. I tot el que no sigui això no son més que contes a la bora del foc. Va ser, com passa sempre amb aquesta Sra., un insult a la més elemental intel·ligència que, a més, varem haver de suportar en silenci...

Quedava clar que, tots plegats, la lliçó la portaven apresa, però apresa de memòria i sense saber relacionar els capítols de la mateixa matèria: si els diputats haguessin de donar raons un a un i per separat tinc la sensació de que repetirien una a una les raons donades pels seus caps de files i no altra cosa. Aquesta és la democràcia parlamentaria i moderna que s’escarrassen en voler-nos presentar com  a la real i lleial opositora a les “dèries d’una febrada d’en Mas...” Llegítima?, dons si!, no seré jo qui negui la legitimitat d’un Parlament electe. Però si què ho és de pocs valors ètics (deixant de banda els  ja purament els estètics) i amb un desconeixement, asseguraria que intencionat, de la realitat i transversalitat del que està succeint a Catalunya. Allò del respecte a les  minories, en aquesta democràcia, no és més que una frase feta que no serveix de res. I com a mostra la recentralitzció actual que va reduint  les autonomies i en especial la catalana, donat que per això es porta a terme, a meres diputacions provincials, raó per la qual estem a l’aguait. I al final de la sessió, amb els resultats de la votació a la pantalla, una sonada ovació llargament victorejada amb la que ens venien a dir amb escarni: estimats catalans (perquè de dir que ens estimen se’n fan un tip): us hem derrotat...!

A la fi de tot plegat? res per a perdre-hi gaire més de  temps; el que havia de passar va passar i estava previst. Però em queda la sensació de que  hi ha hagut sorpresa quan el President Mas va anunciar immediatament després de la votació a Madrid, que, a pesar del resultat de la votació, res s’aturava i tot continuava endavant. Potser varen començar a entendre allò de que la  Constitució, que tant diuen defensar imposant-la, no és militant tal com diu la Sentència del Constitucional.

I no deixen de ser també  sorprenents les declaracions del ministre de l’Interior, Fernández – Díaz deixant clar de forma enigmàtica que fins depassades les eleccions europees el Govern Central no mourà fitxa...(!)
Per nosaltres, un  pas més dels que encara ens queden per fer. I res més.


J. Vinyeta
18 d’Abril del 2014