dilluns, de juny 24, 2013

191.- Reforma Administrativa

191.-  Reforma Administrativa.-


Hi ha vegades en que no saps que dir perquè penses que poca més podràs afegir al que hi han  dit els que hi entenen. Però d’altres, encara que pensis que tot està dit o comença dir-se, et queda com un  sentiment   intern que t’empeny a manifestar-te. És el que em passa en aquest moment davant de la anomenada Reforma Administrativa que vol iniciar l’Estat espanyol.

Realment fóra un pas important que l’Estat central iniciés reformes  de forma que la seva pròpia despesa general disminuís.

Fóra fantàstic, guai com diuen els més joves, que aquells Ministeris que tenen les seves competències transferides, fossin eliminats de l’organigrama de l’Executiu central mantenint només, si es vol, un mínim control al respecta de tipus federal. Ministeris que, estant transferits, fan que la despesa corresponent estigui a càrrec de la Autonomia que les regenta. Dit d’una  altra manera, Ministeris que fan que les autonomies que en son ja titulars paguin, i no només en l’estricte context econòmic, dues vegades: pel servei que estan  prestant i pel manteniment del Ministeri que, tot i buidat de competències, es manté  ple  de funcionaris a la capital de l’Estat.

Fóra important que, l’Estat,  tingués el valor d’enfrontar-se al gruix del funcionariat estatal que, tot i  que li dona els vots  per governar, el segresta i impossibilita per a la presa de les  decisions que  el fet de governar implica i  que l’obligaria, a l’Estat, a constrènyer despeses en àrees que, avui per avui, semblen intocables  per la “pertinença”  d’aquestes àrees a aquests grups “inassequibles” de funcionaris que completen les plantilles d’empreses estatals com Aena, per citar-ne una, que n’és  realment  un bon exemple.

Fóra important que, abans de fer-nos responsables de no sabem ben bé què fes un mínim de reconeixem  de la passivitat i indolència amb la que el propi Estat actua davant de la dilapidació  de l’erari en infraestructures de rendiments ruïnosos i en despeses en armament que semblen més expressament fetes per a satisfer els interessos  de  determinats lobbys que no pas necessàries per a defensar l’Estat d’un enemic que ens sembla inexistent.

Però seria mínimament satisfactori si, atenent a uns mínims de lleialtat Institucional (qüestió difícil donada la seva permanent i malaltissa obsessió  d’incompliment de tot  allò pactat), aquest  Estat entengués que en realitat és ell mateix qui  arrossega el 85% de la despesa global i que la resta, el 15%, és la despesa que està en mans de les autonomies, amb la brutal paradoxa afegida de que les despeses que generen els serveis com sanitat i educació, com ja he dit, que son  possiblement els serveis de més despesa després del tema armamentista, estan a càrrec de les Autonomies  i no de l’Estat.

Què vol l’Estat? Dons senzillament desmuntar l’Estat Autonòmic. I quan l’Estat parla amb aquests termes i de  re centralitzar tot el re centralitzable, especialment parla, no hem d’oblidar-ho, de traure’s la pedra que té a la sabata que és Catalunya i buidar-la de qualsevol contingut polític que pugui donar-li aparença d’Estat.  

De totes maneres, no deixa de ser evident que la partitocràcia famosa deu de ser  una ruïna per l’Estat quan la Sra De Cospedal diu obertament que ara ha arribat el moment de que els polítics també facin sacrificis. ¿Ens diu obertament que ha de reduir-se el nombre de membres dels partits, de tots els partits, que com agraïment als serveis prestats als partits i al seus líders engreixen “cementiris d’elefants” com el Senat, per exemple?

És evident que  els 65 milions d’€ que l’Estat diu que estalviaria amb la supressió dels organismes[1] que esmenta, possiblement es podrien estalviar suprimint els “cementiris d’elefants” que també, a ben segur, tenim aquí a casa nostra. Però tot i que de 65 milions  a 35.000 milions d’€ n’hi va un munt, també la Generalitat hauria de posar fil a l’agulla en aquest aspecte.




J.  Vinyeta
24 de Juny de 2013




[1] Diari  ARA, 23 de Juny 2013, pàg. 12