dilluns, d’abril 15, 2013

186.- Una nova plataforma ciutadana


186.-  Una nova plataforma ciutadana.-


Teresa Forcades i Arcadi Oliveres  son ja prou coneguts separadament perquè quan junts iniciessin qualsevol cosa la fessin sonada.  El  “Manifest per a la convocatòria d’un procés Constituent a Catalunya” ha aixecat polseguera, com no podia ser  d’una altra manera. El document (WWW.procésconstituent.cat), és un document   de contingut dur i que pressuposa un trencament amb el sistema polític – social actual. Salvant les distàncies, el podríem comparar amb el famós “Manifest del partit  Comunista” del 1848[1]. Dic de comparar el dos manifestos salvant les distàncies entre un i l’altra, perquè, a banda de la distància en el temps de per sí molt important, hi ha en aquests moments un sector de la societat anomenada classe mitja (tot i que funcionant avui dia a empentes i rodolons) inexistent en aquells moments, el que dibuixa un conglomerat humà de diferències notables. Independentment de tot plegat, tinc la sensació de que tot aquest manifest no és res més que la conjunció de les proclames del famós 15 – M, del programa de les CUP, entenc que de ICV i d’aquells grupuscles de l’esquerra més recalcitrant i extra parlamentària. No és que hi tingui res a dir. Només assenyalar que, personalment, tot allò que s’escuda en un estel vermell o, directament, darrera d’una falç i un martell, no em fa el pes. Independentment, el fet d’activar a la societat civil entenc  que sempre és bo.

La situació del País nostre és la que és. A la classe política l’hi estan sortint “competidors” de pes per la seva tebior en fer coses que, tot i sota  l’ègida europea, podien tenir – representar solucions  de caire social. L’ANC ja va fer un pas polític endavant que va agafar a contrapeu  als dirigents polítics de casa i de fora de casa. Tan amplia era la passa que va fer que els d’aquí haguessin de posar-s’hi al davant perquè havia quedat clar que la societat civil, des del punt de vista polític, els havia depassat. Aquest manifest, de final desconegut, haig d’entendre que vol depassar a la classe política per l’esquerra. I hem (i han ) d’estar a l’aguait perquè no sé si serà de llarga durada o no ni de quin gruix. Però si ho és de llarga durada i en resulta ser d’una envergadura humana suficient, això, juntament amb els fins ara  minoritaris moviments socials i amb  la ja famosa PAH, tots junts, formaran una marea d’abast imprevisible.

Cal fer alguna apreciació. La PAH ha causat en la societat un impacte tal que ha aconseguit portar al Parlamento  una ILP amb més d’un milió i mig de signatures amb un lideratge clar, fort i popularment acceptat de l’Ada Colau. I si trec a col·lació aquest tema, la PAH, és perquè vull assenyalar que és una organització de base però amb un lideratge molt concret. Oliveres  i Forcades no volen crear un nou Partit polític, però sí una candidatura de cara a les properes Eleccions al Parlament de Catalunya el més amplia possible; cap d’ells, tot i assenyalar com a objectiu una hipotètica majoria parlamentaria suficient per canviar les coses (suficient com per a declarar unilateralment la Independència de Catalunya, tot i que d’aquest punt concret no en parli el Manifest, però que ho varen manifestar així el protagonistes en el programa Singulars), vol cap compromís davant les urnes i es volen mantenir a l’ombra a l’hora de la veritat electoral. Aquesta és, en la meva forma d’entendre, la gran diferència, al menys fins avui, entre una i altra organització. La PAH  presenta un lideratge visualment  sòlid. Aquest Manifest sembla que vulgui néixer amb un lideratge a l’ombra però amb unes propostes de gran calat i pretenent una revolució social d’envergadura. Se’m fa difícil d’entendre el poder compaginar les dues coses.

Tots sabem que per a tot, individual o col·lectivament parlant,  es precisa d’un lideratge i no em sembla  que això pugui obviar-se: i el Sr. Oliveres ha de recordar la descomposició del 15 – M, en el que hi participava de forma activa, bàsicament per aquesta manca de lideratge. D’altra banda, no sé si la Autoritat Eclesiàstica  veurà amb bons ulls la inclusió d’una monja, d’altíssim nivell tot ha de dir-se, en una aventura contrària a l’esperit pràctic (que no a la pròpia Doctrina Social) de   la Institució  representada per la Conferència Episcopal Española que comparteix estovalles amb aquells als que el Manifest, signat per la monja  Forcades, posa a la picota.

Haurem d’esperar per a veure com “afina” l’orquestra que en  pugui sortir, si no hi ha director.



J.      Vinyeta
15 d’Abril del 2013


[1] El que jo he consultat a través de la xarxa és Manifiesto del partido comunista.- Edición Electrónica.-  Buenos Aires, 2004