dimecres, de febrer 13, 2013

182.- Benet XVI


182.-  Benet XVI.-


És evident que la noticia de la dimissió (renuncia) de Benet XVI ha estat la bomba informativa des d’ahir al mig dia. A les vuit del vespra del proper 28, la Seu quedarà vacant i s’imposa la elecció d’un nou Papa.

El terratrèmol ha estat de grau elevat i ara el període comprés entre l’anunci de la retirada de Benet XVI i el primer discurs del nou Papa,  que sembla ser que serà pels vols de la propera  Pasqua, serà el tema líder dels informatius audiovisuals i de portades de tots el medis escrits. Les “Travesses” sobre possibles successors son a l’ordre del dia. I això no ha fet més que començar.

El Vaticà és un Estat poderossíssim i per tant, tant la renuncia com la nova elecció  posa en estat d’alerta als poders – contrapoders, interns i externs,  que, d’alguna manera, poden prendre part o manifestar influència en el procés ja iniciat, encara que no oficialment, per al nomenament del nou Pontífex. Els diferents grups (Opus, a qui sembla que Benet XVI els hi ha reduït poder, Jesuïtes, “Bertonianos”, seguidors de l’actual Camarlenc Tarcisio Bertone o els “Sodanianos” seguidors del que va ser Camarlenc de Joan  Pau II Angelo Sodano...)[1]  estan en efervescència per  anar a la recerca i satisfacció dels  interessos particulars d’aquests poders. Perquè, no podem oblidar que la lluita pel poder al Vaticà, hi és[2].  Des de fora, el pobres mortals ignorem les raons reals de la renúncia de Benet XVI i, com que no som l’Esperit Sant, tampoc sabrem, al menys amb una certa immediatesa posterior a la elecció, el què – qui - com del què  pugui  devenir dins de la Capella Sixtina durant els propers dies. Però em sembla que l’ombra del poder és molt ample i allargada i els Cardenals votaran allò o a aquell que més  convé als interessos particulars del grup del que formen part. I ho faran perquè l’Esperit Sant, curiosament, molt curiosament, els hi haurà mostrat de forma inequívoca aquest camí.

Els comentaris sobre de la figura de Benet XVI son, en general, elogiosos i entenc com a positiu una dimissió en tota regla: més d’un hauria de prendre exemple. Però personalment en sembla que l’Església Catòlica no ha anat gaire més enllà  del  lloc en el que la va deixar Joan Pau II. És cert, pel que sembla, que Benet XVI ha intentat posar ordre a la Cúria a través de la seva mà dreta, el Cardenal Bertone (creant-se  els enemics corresponents que no sabem fins a quin punt poden haver influït en la renúncia) i que, quan menys, ha demanat perdó pels temes de pedofília i pederàstia que sacsejaven al Vaticà. Però al mateix temps que carregava contra el Pare Maciel (Legionarios de Cristo), aixecava la excomunió a Pare Lefèvre, blasmava contra la Teologia de la Alliberació o ho feia en contra de l’ús  del preservatiu en  aquella roda de premsa en l’avió en el que  viatjava a Àfrica (a Nigèria si la memòria no em falla), afirmant que el seu us ajudava a propagar la sida, afirmació que va deixar a mig món, per no dir al món sencer, perplex; pel que diuen el més entesos, ha enterrat el poc que ja quedava del Concili Vaticà II i que,  tot i intentar-ho, tampoc se n‘ha sortit amb el tema de la Banca vaticana encara emmascarada per la mort de Joan Pau I[3].

I, per molt que desagradi a molts, queda la imatge emesa a tot el món des de Barcelona,  el dia de la Consagració de la Sagrada Família, de la monja anònima netejant l’altar en el que Benet XVI havia d’oficiar, com a gran expressió de la participació de la dona en l’Església Universal...

És evident que entrem en un temps d’espera  forçós. En continuarem parlant a mida que els arbres ens deixin veure el bosc.


J.Vinyeta
12 de Febrer del 2013


[1] Eric Frattini .-  Los cuervos del Vaticano .- Espasa.-2012
[2] Els documents publicats pel Majordom del Papa, segons el diari Italià  “La Republica” així ho evidencia.
[3] D.  Yallop.-  En  nombre de Dios .-  Planeta 2008